Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dolenc ni guverner, DZ le o “Levih” tveganjih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th september 2018, 10:31 pop

O predlogu predsednika republike Boruta Pahorja, da bi za guvernerja banke Slovenije imenovali namestnika guvernerja  Primoža Dolenca poslanci na izredni seji DZ ta teden ne bodo odločajo. Pahor je Dolenca predlagal pravočasno, da bi to lahko storili, poslanci bodo tudi odločali o imenovanjih. A vladni koaliciji (LMŠ, SD, SMC, Levica, DeSUS, SAB), ob Dolencu ni usklajena in bi kandidat zato najbrž padel. Kandidat potrebuje 46 glasov. Odločanje ta teden ni mogoče, ker bi ga morala predlagati mandatno volilna komisija, a seje predsednik Ivan Hršak (DeSUS) o tem ni sklical.

Odstavitev Majheniča in leva tveganja vladanja

Podrobnejši članek o pred volitvami skritem konfliktu interesov

Bodo pa poslanci potrdili štiri nadomestne poslance, ki bodo v DZ namesto že izvoljenih ministrov, najbolj znana med temi sta povratnika Jani Möderndorfer (SMC) in Maša Kociper (SAB). Ugotovili pa bodo poslanci tudi, da so iz državne volilne komisije (DVK) zaradi konflikta interesov maja pokazali vrata zastopniku Levice Iztoku Majheniču. Odstranili so ga iz DVK po tihem – mediji o tem niso poročali – v času kampanje pred junijskimi volitvami poslancev, ko ugotovili, da je kot predstavnik stranke Levica Majhenič vložil listo kandidatov stranke v volilni enoti Ljubljana Bežigrad, iz katere sta bila v državni zbor pozneje izvoljena predsednik stranke Luka Mesec in Nataša Sukič. Voditi izvedbo volitev in kandidirati je nezdružljivo. Čeprav se je parlament po tem, ko jih je DVK že obvestila o konfliktu interesov Majheniča, do volitev sestal še dvakrat, se s črtanjem Majheniča pred volitvami ni seznanil in ni sprožil postopka imenovanja novega nadomestnega člana. Da v času kampanje tik pred volitvami o konfliktu interesov in črtanju Majheniča iz DVK ni bilo govora v DZ in s tem v javnosti, je koristilo Levici in levici.  Več o tem nenavadnem dogajanju lahko preberete v povezanem članku “Zastopnik-levice-v-dvk-v-predvolilnem-konfliktu-interesov”.

Izredna seja državnega zbora, ki so jo zahtevale opozicijske SDS, NSi in SNS bo tudi sicer danes v znamenju Levice: z desne so jo zahtevali zaradi določb koalicijske pogodbe, ki so posledica tudi zahtev in usklajevanj s to stranko, ki se samorazglaša za opozicijsko. Po mnenju opozicije (SDS, NSi, SNS) bo povišanje obdavčitve kapitalskih donosov in uvedba raznih novih davkov in prispevkov škodljiva in uničujoča za slovenske podjetnike in je oblika ogrožanja slovenskega gospodarstva in s tem blaginje vseh državljanov.

Vlada za dialog gospodarstveniki

Da je koalicijska pogodba za državo tvegana, ker predvideva obsežna dodatna trošenja, ne pa dovolj denarja za to, je opozoril tudi fiskalni svet, ki je zapisal: “Osnovni okvir koalicijske pogodbe kaže na povečanje izdatkov sektorja država, kjer so cilji tudi podrobneje predstavljeni, ter povečanje davčne obremenitve gospodinjstev in gospodarstva, kjer pa so predvideni ukrepi manj natančno opredeljeni.” S številkami pa so to opredelili tako: “Najbolj natančno opredeljeni so cilji na področju javnih sredstev za zdravstvo, šolstvo, raziskave in razvoj, obrambo, šport in stanovanja. Odvisno od upoštevanega izhodiščnega stanja cilji na teh področjih implicirajo ex ante povečanje javnih izdatkov med štirimi in šestimi odstotki BDP, oziroma med 2,3 in 3,5 milijarde evrov v naslednjih štirih letih glede na scenarij Programa stabilnosti 2018. Ostali ukrepi, ki smo jih lahko kvantificirali na področju pokojnin, socialne pomoči in uvedbe brezplačnega vrtca skupaj predstavljajo dodaten odstotek BDP višje javne izdatke. Statična analiza javnofinančnih učinkov navedenih ukrepov kaže, da bi bil saldo javnih financ leta 2022 tako slabši v razponu med 2,9–5,2 odstotka BDP oziroma med 1,7–3,0 milijarde evrov.” Na opozicijske kritike koalicijske pogodbe in ravnanj oblasti se je na dopisni seji odzvala vlada. O predlogu priporočila funkcionarjem vladajoče koalicije, da se vzdržijo neresnic, zavajanj, groženj in žalitev uperjenih v slovenske podjetnike in da naj nehajo ogrožati oziroma napadati gospodarski razvoj Slovenije in s tem blaginjo vseh državljanov, so zapisali: “Vlada Republike Slovenije v zvezi z navedenim zagotavlja, si bo prizadevala, da bo v konstruktivnem dialogu z gospodarstveniki in vsemi drugimi deležniki iskala rešitve, ki bodo pomenile doprinos tako slovenskemu gospodarstvu kot vsem državljankam in državljanom.”

Celotna zahteva opozicije za izredno sejo, v kateri vladajočim ta predlaga tudi, naj sestavijo povsem novo koalicijsko pogodbo, ki ne bo uničevala in zavirala gospodarskega razvoja, je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/09/1d230283ee53032361ef.pdf”]

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu