Site icon Spletni časopis

Šarčev LMŠ, ki vodi vlado, padel na tretje mesto

LMŠ Marjana Šarca, ki je ravno prevzela vodenje vlade, je po popularnosti padla na tretje mesto. To je še največje presenečenje včeraj objavljene raziskave javnega mnenja agencije Mediana na POPTV. Po SDS Janeza Janše, ki ostaja daleč pred vsemi strankami, je LMŠ prehitela še SD Dejana Židana. Podatki o popularnosti so za stranke pomembni, ker smo manj kot dva meseca pred lokalnimi volitvami, kjer imata velike ambicije obe veliki tradicionalni stranki, torej desnosredinska SDS in levosredinska SD. Deleži, ki jih stranke dosegajo na volitvah v občinske svete so tradicionalno precej nižji kot tisti na državni ravni, ker jim veliko glasov odščipnejo razne bolj ali manj neodvisne županske in kako drugače lokalne liste.

Navzgor NSi in SAB, dobro tudi Levica

V primerjavi s prejšnjimi meseci sta po tokratni meritvi POPTV dober rezultat dosegla NSi Mateja Tonina in SAB Alenke Bratušek, precej pa je strmoglavila SMC Mira Cerarja. Primerjava rezultatov raziskav, ki sta ju naredili Ninamedia za TVSLO in Mediana za POPTV, ki jo naredim tako, da upoštevam le za stranke opredeljene volivce, ta mesec pokaže takšno sliko:

Levice Luke Meseca, ki je zadnji mesec pritegnila veliko pozornost s hibridno vlogo, ko se je dogovorila, kakšna bo koalicijska pogodba in da jo bo spoštovala, a se hkrati razglašala za opozicijsko stranko, zdaj zadnje čase pa zaradi imenovanja  Damirja Črnčeca  za premierovega svetovalca razmišlja celo, da bi se koalicijskemu dogovoru odrekla in šla torej res v opozicijo, ostaja rahlo nad rezultatom na volitvah, a precej za svojo glavno tekmico SD Dejana Židana. Od aprila je nihanje popularnosti strank videti tako

Popularnost vlade, ki jo je ravno prevzel Marjan Šarec je po meritvi POPTV nekoliko višja kot je bila pred mesecem, ko je bil šef še Miro Cerar, a jo je s plus ocenilo 36,5 odstotka, z negativno 45,4 in z ne vem 18,1 odstotka. Večina torej ne podpira vlade, ki jo je po mučnih pogajanjih po volitvah sestavila na volitvah druga najuspešnejša stranka.

Izvirne rezultate meritve, ki jo preračunavam in primerjam, si lahko preberete tukaj.

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version