Site icon Spletni časopis

Težave vstajnika Fištravca, državni podpiranec Janković bolje

Zoran Janković s PS ni kandidiral na volitvah leta 2008, je pa sklenil koalicijo proti Janši z DeSUS Karla Erjavca proti Janši Foto: DeSUS

Pred lokalnimi volitvami mariborskemu vstajniškemu županu Andreju Fištravcu hudo slabo kaže. Pomoč Kitajske še ne daje rezultatov. Volitve županov in občinskih svetov pa bodo naglo, že v nedeljo 18. novembra, torej čez manj kot dva meseca in za zdaj kaže, da se bo Fištravec težko obdržal. Zdi se, da je bila pametnejša strategija Zorana Jankovića, ki je denar za uspešnost županovanja s pomočjo političnih prijateljev, to so levosredinske stranke, ki vladajo, črpal kar iz proračuna slovenske države.

Na Kitajskem zgubljeni Fištravec 

Edini večji simbolni poraz, ki ga je Janković zadnje čase doživel, je bila koalicijska povezava pred parlamentarnimi volitvami s šefom DeSUS Karlom Erjavcem, ki je na volitvah po slikanju z Jankovićem doživel manjšo katastrofo. A zdi se, da to ne pomeni, da Janković v podobnih težavah na ravni Ljubljane. Drugače je v Mariboru. Fištravec še v drugi krog volitev trenutno ne bi prišel, porazila bi ga nekdanji župan Franc Kangler in poslanka SMC Lidija Divjak Mirnik, je pokazala raziskava javnega mnenja agencije Parisfal, katere rezultate je ta teden objavila Nova24TV. Podobno katastrofične rezultate je Fištravcu pokazala raziskave Ninamedia, katere rezultate je objavil Večer, po kateri je mariborski župan najslabše ocenjen med vsemi župani, ki so jih merili in daleč za ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem ali županom Velenja Bojanom Kontičem, ki so ju našli na vrhu. Janković vodi Pozitivno Slovenijo, Kontič pa je politik SD Dejana Židana. Janković in Kontič sta tudi s podporo medijev zadnja leta spretno usmeriti državni denar iz države in torej tudi bolj siromašnih občin v svoji relativno bogati mestni občini. Maribor pa je v glavnem molčal in tonil. Nekdanji vodja poslanske skupine SD Kontič pripada stranki, ki je – ko je vladala z Borutom Pahorjem – regiji zagotovila krepko čez milijardo z razvpito naložbo v Teš6, ki zagotavlja številna delovna mesta v ekološko sporni termoelektrarni in v nerentabilnem rudniku. Na račun davkoplačevalcev, plačnikov elektrike in tudi hidroelektrarn na Dravi, ki so visoko donosne. Podobno je Janković v Ljubljani na račun politično prijateljskih vodstev državnih bank zgradil moderen športni center Stožice, stomilijonsko luknjo pa prepustil davkoplačevalcem, tudi tistim iz Maribora in Haloz. Čeprav ima prestolnica velike gospodarske koristi, ker je tam sedež državne oblasti, kar zagotavljajo številne službe, država in z državo povezane institucije pa plačujejo tudi najemnine za vse mogoče, večajo porabo v lokalih in trgovinah in blagodejno delujejo še na vrsto drugih načinov, Jankoviću že leta uspeva od levih državnih oblasti dobiti še dodaten denar, češ da ima prestolnica posebne stroške in obveznosti, ker je prestolnica. Iz Maribora zadnje leta, kar so zavladali levi in anarhistični “vstajniki”, še slišati ni, da bi bilo treba posle državnih oblasti decentralizirati in da ni nujno, da je vse v Ljubljani in imajo samo ljudje tam koristi od oblasti. Župan Fištravec s svojo posadko se je zadovoljil, da ga ministri včasih vzamejo z vladnim Spiritom na obiske na Kitajsko, tja pa je pogosto potoval tudi sam. Velike investicije Kitajcev, ki jih je napovedoval, so se zgodila le v manjši meri z nakupom podjetja Gorenje, ki sodi v občino župana Kontiča in ne Fištravca.

Nepoštenost v kampanjah – neplačani računi!

Povrhu ima mariborski župan še pomembno dodatno težavo. Na oblast je prišel na nepošten način. Pred štirimi leti ni plačal polovice stroškov županske kampanje in polovice računov kampanje svoje liste v mestnem svetu. Dejansko, kot je ugotovili sodišče, je mimo računov šlo še več, ker je reklamo županu vsaj eno podjetje plačevala celo neposredno, kar je bilo povsem mimo zakona, ki tudi sicer vsem pravnim osebam prepoveduje, da bi karkoli prispevala za kampanje. Ta prepoved je slovenska posebnost, v Evropi nekaj podobnega pozna le še Francija. Dodatno zanimivo je, da sodišče s sklicevanjem na varstvo zasebnosti v sodbah o primeru Fištravec prikriva, da je podjetje Astraea kar neposredno plačalo Radiu City za županovo kampanjo, iz sodbe pa so črtali tudi ime župana mesta, češ da je zasebna stvar, kdo vodi Maribor. Trdijo, da to zahteva zakon varstvu osebnih podatkov. Pomembnega dela računov za kampanje pred lokalnimi volitvami pred štirim leti ni plačala tudi SD Dejana Židana. Teh dolgov SD še do letošnjega leta ni poravnala. Podatki o neplačanem pred štirimi leti so takšni:

Katarina in propadlo vohunjenje 

V Ljubljani je bil župan Jankovič, ko gre za težave z zakonom veliko uspešnejši od Fištravca. Državni tožilci so, denimo, tako dolgo packali z začetkom postopkov proti njemu, da so morali dokaze, ki so jih pridobivali s tajnim snemanjem telefonskih pogovorov in podobnimi vohunskimi postopki, uničiti in so zato procesi proti Jankoviću propadli. Tudi postopek, ki je pritegnil veliko javno pozornost, ko je župan farmacevtki Katarino Ravnikar urejal službo v ljubljanskih lekarnah in jo privilegiral zaradi osebno privlačnosti, nežnih čustev ali kakorkoli bi že dogajanje opisali. Jankoviću celo državni odpisi dolgov njegovim podjetjem, s čemer je spet na vse državljane preložil svoje poslovne dogodivščine, vsaj tako se zdi, ne škodujejo. V zadnjem desetletju ga na volitvah v Ljubljani še ogrožal nihče ni resno. Je pa hladen tuš doživel na volitvah poslancev, kjer s Pozitivno slovenijo ni nastopil, da ne bi še bolj drobil glasov za stranke na levi, je pa pred volitvami sklenil levo koalicijo z DeSUS Karla Erjavca, ki je na volitvah potem precej propadel. Ni jasno ali zaradi Jankovića ali Jankoviću navkljub.

Ko gre za Maribor prva raziskava, ki jo je opravila agencija Parsifal, kaže, da bi Fištravca prehitela Kangel in – kar je presenetljivo – tudi poslanka Liste Marjana Šarca Lidija Divjak Mirnik. LMŠ je še pred pol leta obstajala le v Kamniku. Junija na volitvah poslancev je Divljak Mirnikova v okraju, kjer je v Mariboru kandidirala, dosegla drugi rezultata, a z 12,16 ne kaj posebej izstopajočega. Je pa prehitela ravnatelja iz SMC Damirja Orehovca, Uroša Prikla, ki je tudi že napovedal kandidaturo na županskih volitvah in Andreja Šiška, ki je trenutno zaprt in ni jasno, ali bo kandidiral. Je pa pred štirimi leti v prvem krogu končal na 13 mestu, volilo ga je 251 (ali 0,7 odstotka) volivcev. Letos so Šiška zaradi postroja Štajerske varde in javnih izjav priprli, ko so bile lokalne volitve že razpisane. Ali bo na lokalnih volitvah kandidiral v Mariboru, ni jasno.

Takšni so bili rezultati na letošnjih volitvah poslancev v okraju, kjer je kandidirala Divjak Mirnikova:

 

Rezultate raziskav, ki ju omenjam, lahko preberete na povezavah:

 

Članek o raziskavi javnega mnenja v Novi24TV
Članek v Večeru o raziskavi Ninamedie
Exit mobile version