Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Mesec ne ve, ali je še v šesterčku

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 21/09/2018)

Po pogovoru s premierom Marjanom Šarcem (LMŠ) je predsednik Levice Luka Mesec danes povedal, da tudi prihodnji teden še ne bodo podpisali avgusta parafiranega sporazuma s petimi strankami, ki imajo ministre v vladi. Po  tem precej “inventivnem” sporazumu bi Levico zavezovala koalicijska pogodba, ki so jo pred tem uskladili z drugimi vladnimi strankami, hkrati pa bi po tem dogovoru Levico razglašali za opozicijsko stranko, vlado pa za manjšinsko.

LMŠ: Podpisa ne bo, pogovori pa

Sporazum, ki so ga šefi šestih strank notificirali, ne pa še podpisali

Zakonodajno pravna služba državnega zbora je zaradi določb v tem dogovoru ocenila, da Levice v državnem zboru ni mogoče šteti za opozicijsko stranko, ki izvaja nadzor nad vladajočimi. Razlog, da Levice še ne ve, ali bi podpisala sporazum, po katerem se bo držala koalicijske pogodbe in v parlamentu zagotavlja sklepčnost in večine za najpomembnejše skupaj dogovorjene odločitve, je imenovanje državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca.

Z Levico, ki se razglaša za opozicijsko stranko, se Šarec namreč ni dogovoril, da bo predlagal Črnčeca za svojega sekretarja in to z njimi neusklajeno imenovanje se jim tudi zdi nesprejemljivo.

“Nekateri ministri in vodje strank petorčka skušajo razvodeniti vsebino parafiranega sporazuma, češ da je zgolj “seznam lepih želja” Enako so nekatere kadrovske poteze povsem v nasprotju z načeli, ki naj bi bila temelj sodelovanja Levice s sredino – primer Črnčec. S Šarcem se zato pred nadaljevanjem sodelovanja želimo temeljito pogovoriti,” je Mesec ocenil posledice imenovanje premierovega svetovalca za nacionalno varnost.

Koordinator Levice Luka Mesec Foto: Borut Peršolja/DZ

Črnčeca je vlada za sekretarja imenovala le nekaj ur po tem, ko je večina v državnem zboru s pomočjo Levice izvolila ministre. Imenovali pa so na prvi seji vlade še kar pet podpredsednikov vlade (med 16 ministri), kar je izjemno visoko število.

Najpomembnejši politiki Levice, denimo Luka Mesec, Violeta Tomić, Matej Tašner Vatovec… pa so pozneje podpisali peticijo, ki Črnčeca razglaša za ksenofoba, nestrpneža in promotorja sovražnega govora.  S peticijo zahtevajo odstavitev Črnčeca. A je premier to zavrnil.

Šarec po današnjih pogovorih z Mesecem medijem ni povedla ničesar, je pa iz LMŠ slišati, da se bodo pogovori z Levico prihodnji teden nadaljevali in da ne potekajo le o Črnčecu, so tudi o drugih bolj vsebinskih vprašanjih.

 

 

Levica je izjavo Luke Meseca po pogovorih s Šarcem objavila tako:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (13)

Disqus Comments (13)

https-spletnicasopis-eu