Na pogovoru o “vardi” pri Toninu tudi Šketa

Generalnega državnega tožilca Draga Šketo, ki je bil večji del svoje kariere tožilec v Mariboru, je v tiho sobo parlamenta na pogovor o poskusu državnega udara Andreja Šiška danes dodatno povabil predsednik komisije za nadzor varnostnih in obveščevalni služb Matej Tonin (NSi).

Preganjalec sovražnega govora našel Šiška

Generalni državni tožilec Drago Šketa, posnetek je iz uradne strani vrhovnega tožilstva, kjer so objavljeni podatki o njegovi tožilski karieri v Mariboru

Prvo nujno sejo komisije za nadzor vohunov v tem mandatu je Tonin sklical, ko Šiško še ni bil priprt, da bi mu policija in obveščevalci poročali o delovanju paravojaških skupin, o katerih so takrat že poročali mediji. Da gre za primer ustanovitev Šiškove varde, je Tonin zapisal, ko je pozneje  povabil še tožilca Šketo. Šketa je kot generalni tožilec pozornost javnosti pritegnil tudi z zavzemanjem, da bi poslanci zaostrili zakonodajo, da bi lahko bolj preganjal sovražni govor. Omejevanje svobode govora s preganjanjem sovražnega govora zagovarjajo stranke z leve. A na sodiščih kakšnih uspehov doslej ne beležijo. Šketo je za generalnega državnega tožilca lani predlagala vlada Mira Cerarja, izvoljen je bil marca z rezultatom 51 glasov za in 17 proti. Proti so bili poslanci SDS. Vzdržali ali manjkali so najpomembnejši poslanci NSi in Levice. Večino kariere pred imenovanjem na vrh tožilskega sistema je bil leta 1969 v Mariboru rojeni Šketa tožilec v Mariboru, kjer živi tudi Šiško, ki ga je na lanskih predsedniških volitvah podprlo krepko več volivcev kot kandidatko takrat in danes vladne SMC Majo Makovec Brenčič, za katere promocijo je SMC porabila več kot stotisoč evrov. Šiško je prijavil vsega 3.210 evrov evrov stroškov.

Podatki so takšni: