Site icon Spletni časopis

Plačila poslancem: Kustec Lipicerjeva pred Möderndorferjem

Jani Möderndofer (SMC) ta teden med bivšimi poslanci, ki ne morejo najti dela ali se upokojiti, ni dobil najvišjega poslanskega nadomestila. Na vrhu je bil prejšnji mesec, ko je dobil poračun za pet dni junija. Tokrat ga je za 177 evrov bruto prehitela  nekdanja vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ki je med 22 bivšimi poslanci dobila najvišje nadomestilo: bruto 4083 evrov. Visoko nadomestilo je posledica dodatka, ki ga je Kustec Lipicerjeva dobila za vodenje poslanske skupine v prejšnjem mandatu največje stranke. Višina nadomestila se izračuna od višine zadnje poslančeve plače.  Kustec Lipicerjeva ni kandidirala za poslanko, ker se namerava vrniti na FDV. Prvič je del poslanske plače v državnem zboru ta teden dobil tudi novi predsednik Dejan Židan (SD), ki je prej dobival ministrsko plačo.  Od odstopa Mira Cerarja marca letos do izvolitve novega ministrov mora Židan voditi posle ministra za kmetijstvo.

Möderndorfer se vrača, a…

Möderndorfer nadomestila ne bo dolgo prejemal, čez kakšna dva tedna se bo namreč kot nadomestni poslanec najbrž že vrnil v državni zbor, če bo Miro Cerar izvoljen za zunanjega ministra. Ker kot poslanec vsaj na začetku ne bo dobival dodatkov za vodenje, se mu lahko zgodi, da bo poslanska plača celo nižja od nadomestila, ki ga zdaj prejema. Nadomestila je ta teden dobila 22 bivših poslancev, od tega kar 17 iz vrst bivše vladne koalicije. Ta visok delež kaže predvsem, kako dramatično so izgubili volitve. Med njimi je 13 nekdanjih poslancev SMC, trije iz DeSUS, eden pa iz SD. Podatki o ta teden izplačanih nadomestilih bivšim poslancem so takšni:

Möderndorferja je, kot kaže preglednica, prehitel tudi nekdanji manjšinski poslanec Laszlo Göncz, zelo pa se mu je približal Tomaž Gantar (Desus). Nadomestila so posebna pravica, ki jo bivšim poslancem, ki ne morejo do dela, daje poslanski zakon. V preteklosti so bili ti privilegiji veliko večjih in večina bivših poslancev je mirno leto dni prejemala poslanske plače in se šele po tem času vrnila v prejšnje službe. Od reforme v času druge vlade Janeza Janša (SDS) je višina nadomestil znižana, prejemajo jih le tisti, ki dokažejo, da se (še) ne morejo vrniti na prejšnja delovna mesta, dobiti službe ali so upokojiti, bolj omejen pa je tudi čas prejemanja. Za poslance, ki so bili v DZ en mandat, na največ šest mesecev. Ko izgubijo pravico do nadomestila, imajo enake pravice kot drugi državljani: lahko torej dobijo še nadomestilo za brezposelne.

Kakšne so bile plače?

Ta teden izplačane plače izvoljenim poslancem so bile tudi še povolilne. To pomeni, da ima večina poslancev relativno nizke, ker še nimajo dodatkov za vodenje odborov in komisij. Povsem na vrhu so poslanci, ki od konstituiranja že opravljali vodilne vloge: Daniel Krivec, ki vodi poslansko skupino SDS, Matej Tonin (NSi), ki je vodil DZ, Jože Tanko (SDS), ki je vodil mandatno volilno komisijo… Čisto na dnu pa so ta mesec premier Marjan Šarec (LMŠ), novi predsednik državnega zbora Dejan Židan (SD) in nadomestna poslanka Karla Urh (LMŠ). Tudi to je posledica povolilnega časa. Novi predsednik DZ Dejan Židan je prvič in le za krajši čas dobil plačo v državnem zboru, za večji del meseca jo je dobil še kot minister za kmetijstvo na vladi in v izplačilu iz DZ ni prikazana.

Obratno kot Židan pa Šarec ni dobil poslanske plače za celoten mesec, ker je bil vmes izvoljen za premiera in del plačila že dobiva iz vlade. Je pa namesto njega plačilo prvič kot nadomestna poslanka za del meseca dobila Karla Urh. Najnižjo “normalno” poslansko plačo je ta mesec dobil poslanec NSi Blaž Pavlin.

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version