Nekdanjega novinarja Šarec predlaga na vrh javne uprave

Predsednik vlade Marjan Šarec  bo jutri za ministra za javno upravo državnemu zboru predlagal poslanca LMŠ Rudija Medveda. Na volitvah je bil Medved izvoljen iz okraja Zagorje ob Savi s četrtim najboljšim rezultatom v LMŠ. Vsi zasavski okraji veljajo za izrazito naklonjene levim strankam. Dan prej je Šarec po precej katastrofalno slabem nastopu pred odborom za notranjo politiko črtal prejšnjega kandidata Tugomirja Kodeljo. Več o tem lahko preberete tukaj.

Nekdanji novinar na vrh javne uprave

Kandidat za ministra za javno upravo Rudi Medved (LMŠ) Foto: DZ/Borut Peršolja

Medved je bil pred izvolitvijo za poslanca direktor občinske uprave v Zagorju ob Savi, pred tem pa urednik in novinar v celi vrsti medijev (POPTV, RTVSLO, Radio Kum). Pred direktovanjem občinski upravi je bil več let direktor Kulturnega centra “Delavski dom Zagorje”. Prve mesece je Medved vodil skupni odbor parlamenta, ki je začasno nadomeščal večino odborov in komisij. Trenutno pa je predsednik odbora za infrastrukturo in okolje in je že vodil zaslišanja kandidatov liste, na katero ga je zdaj vključil premier. Pred odborom za infrastruktura sta se predstavljala Alenka Bratušek (SAB) in Jure Leben (SMC).

V večini ostajajo na volitvah neizvoljeni

Po rezultatu na volitvah poslancev je med ministrskimi kandidati Medved med boljšimi. Ni pa prevesil razmerja sil. Še vedno je sedem ministrskih kandidatov takšnih, ki niso bili izvoljeni za poslance, pet je bilo z Medvedom vred, izvoljenih, štirje niso kandidirali.