Spletni časopis

Najslabši ministri ostajajo, najboljši odhajajo

(Last Updated On: 29/08/2018)

Po dnevu glasovanj, kdo so bili najboljši in kdo najslabši ministri vlade Mira Cerarja, je rezultat precej presenetljiv. Od treh najbolje ocenjenih ministrov v vladi ne ostaja niti eden, bosta pa še naprej ministra dva, ki ste ju anketirani najslabše ocenili.

Rošada Erjavca in Katičeve

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc Foto: DZ

Od 263 anketiranih, ki so doslej odgovarjali, kateri minister je bil največja katastrofa, je velika večina za najslabšo izbral Milojko Kolar Celarc, kar ni veliko presenečenje. Ministrica za zdravje je edina na tem nekoliko neslavnem vrhu, ki položaja ne bo ohranila. Bo pa to uspelo dosedanjemu zunanjemu ministru Karlu Erjavcu (DeSUS) in obrambni ministrici Andreji Katič (SD), ki po številu negativnih glasov sledita ministrici za zdravje. Erjavca bo mandatar Marjan Šarec preselil na vrh obrambnega ministrstva, ki ga je Erjavec že vodil v času prve vlade Janeza Janše. Takrat je Erjavec vodil nakup oklepnih osemkolesnikov. A posel je propadel, pravnomočna odločitev sodišča pa kaže, da je bil posel takrat koruptiven. Brigadir Peter Zupan je leta 2005 pridobil informacije in dokumente o nameri države, da do leta 2011 kupi 150 osemkolesnikov in po slikarju Juretu Cekuti informacije predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu. Sodišče je pravnomočno odločilo, da mora Jure Cekuta za štiri leta in štiri mesece v zapor in vrniti slabega pol milijona evrov, ki jih je na svoje račune dobil od Riedla in Patrie, na zaporno kazen je bil obsojen tudi Zupan. Cekuta bi moral v zapor že pred več kot letom. V Spletnem časopisu sem razkril, da se pred letom na Dobu, kjer so ga čakali, ni pojavil. Še vedno ni v zaporu.

Rezultat glasovanja prvi dan o najslabših ministrih je bil povsem na vrhu (najboljša trojka) tak:

Ministrico Katičevo, ki je zadnja leta vodila obrambni resor in začela postopek kupovanja osemkolesnikov Boxer, ker vojska vozila potrebuje, Erjavčev nakup Patrij pa je propadel, bo Šarec preselil na vrh ministrstva za pravosodje, ki ga je zadnja leta vodil Goran Klemenčič. Tudi to sproža javne razprave, Katičeva je namreč svojo kariero začela kot funkcionarka na občini Velenje, ki jo vodi nekoč pomemben poslanec SD Bojan Kontič. Občina in stranka SD sta bili veliki podpornici znamenitega projekta Teš6, ki se je regiji splačal, državi pa nikakor in ga organi pregona in pravosodje zato preiskujejo in presojajo.

O ministrih, ki so slabo opravljali delo, lahko še vedno glasujete:

Kateri ministri vlade, ki se poslavlja, so bili najslabši? Izberete lahko največ tri.

View Results

 Loading ...

Anketa je odprta tudi o najboljših ministrih vlade Mira Cerarja. Presenetljivo niti eden od treh najbolje ocenjenih ministrov ne ostaja v vladi.

Notranja ministrica pred finančno

Na anketo, kdo je bil najboljši, se je prvi dan odzvalo krepko manj bralcev kot na anketo o najslabših: le 116. Na vrhu pa je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, ki je zadnja leto poskrbela, da je policija bolje opremljena in izurjena, zaslužna pa je tudi, da je meja za migrante, ki bi radi proti zahodnim državam, ni bila povsem odprta. Na drugem mestu je finančna ministrica Mateja Vraničar Erman, za katero se po poročanju medijev zdi, da jo je Šarec celo želel ohraniti, a se je odločil drugače, ker je vztrajala, da se bo vlada morala držati pravil razumnega poslovanja. Dogovori šestih strank, ki prevzemajo oblast, niso ravno takšni. Na tretjem mestu po ocenah anketiranih  je med najboljšimi minister za javno upravo Boris Koprivnikar. Lestvica  povsem na vrhu (najboljša trojka) je takšna.

Tudi o najboljših lahko – seveda – še glasujete:

Kateri ministri vlade, ki se poslavlja, so bili najboljši? Izberete lahko tri

View Results

 Loading ...
Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter Jančič
(Visited 944 times, 1 visits today)
Exit mobile version