Site icon Spletni časopis

Javno mnenje: Janša nad seštevkom deležev Šarca, Židana in Cerarja

SDS Janeza Janše bi volilo več volivcev kot tri največje vladne stranke LMŠ Marjana Šarca, SD Dejana Židana in SMC Mira Cerarja v seštevku, je pokazala že druga raziskava javnega mnenja zapored v zadnjih dveh tednih. Tri mesece po volitvah se podpora SDS, ki ne sestavlja vlade, v primerjavi s stranki, ki se prevzemajo oblast, le povečuje. Volivci naporov Šarca, Židana, Cerarja, Levice Luke Meseca, Desus Karla Erjavca in SAB Alenke Bratušek, ki poskušajo povezani preskočiti relativno zmagovalko volitev, ne podpirajo najbolj in te stranke že ob prevzemu oblasti nimajo posebne podpore. Pozneje praviloma le še pada. Izvolitev za mandatarja s 55 glasovi poslancev popularnosti Šarčeve LMŠ ni povišala. Za ugotavljanje, ali je imelo kak učinek le 49 glasov za Židana na vrhu DZ, je še prezgodaj.

Židana občasno “malo napihnejo”

Včeraj, v nedeljo, je rezultate raziskave agencija Mediana SC  objavila POPTV. Ta raziskava je v primerjavi z rezultati raziskave Ninamedia za TVSLO teden prej predvsem pokazala krepko nižji delež SD Dejana Židana, ki je po Ninamedii dohitel LMŠ Marjana Šarca. Židan je po Ninamedii – rezultate te ob TVSLO objavlja še Dnevnik – pogosto nenavadno visoko v primerjavi z drugimi raziskavami.  Ninamedia je teden prej izmerila skoraj katastrofalni nizek rezultat SMC Mira Cerar, ki je bil tik nad pragom za vstop v DZ.  Mediana Cerarjevo SMC zdaj vrača nekoliko višje v bližino NSi Mateja Tonina.  DeSUS in SAB ostaja v nevarnem območju, ki bi lahko ostala tudi pod pragom za vstop v DZ. Iz raziskav, ki jih analiziram, sem – kot običajno – izločil strankarsko neopredeljene odgovore; torej ne vem, ne bom volil. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank preračunal strankam. To omogoča primerjavo med raziskavami in z volitvami. Slika dogajanja je po tem preračunu takšna:

Pri preračunavanju sem imel nekaj težav. POPTV je sicer objavil več podatkov kot TVSLO, ki je pri tem precej malomarna, a natančnega podatka za druge majhne stranke, ki jih ne prikažejo, niso navedli. Izračunal sem ga sam. POPTV je prikazal tudi rezultat za Pirate in tudi sicer Mediana merijo več strank kot Ninamedia, kar je bližje realnem dogajanju na volitvah, a to nekoliko zniža deleže večjih strank.

Precej nejasno in kaotično pri najmanjših

Bolj dolgoročen prikaz dogajanja v javnem mnenju po različnih raziskavah v primerjavi z volitvami, ki kaže da SDS že dalj časa ostaja precej stabilno daleč pred vsemi, je takšen:

Pri najmanjših strankah je Ninamedia za TVSLO pred tednom že spet pokazala, da SNS Zmaga Jelinčiča s 3,4 izpada iz državnega zbora. Podobno so Jelinčiču napovedovali tudi pred volitvami. Izpadla bi s 2,5 odstotka tudi SAB Alenke Bratušek. Drugače je popularnost SNS pred volitvami in tokrat izmerila Mediana za POPTV, po tej sta Jelinčič s 4,7 in Stranka Alenke Bratušek s 4,9 odstotki v državnem zboru, pod pragom pa je s vsega 2,9 odstotki Desus Karla Erjavca, ki mu je Ninamedia teden prej pokazala 4,7 odstotka.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Izvirni podrobni raziskavi iz katerih sem črpal podatke za primerjave sta dostopni na povezavah:

Raziskava na POPTV iz katere sem črpal podatke

 

Raziskava na TVSLO iz katere sem črpal podatke

 

Copyright secured by Digiprove © 2018 Peter JančičAll Rights Reserved  
Exit mobile version