Site icon Spletni časopis

Židan za nedolžnost Levice Luke Meseca

Marjanu Šarcu je v petek z vsega 112.250 glasovi za LMŠ uspelo, kar ni njegovemu nekdanjemu strankarskemu šefu Zoranu Jankoviću, ko je Pozitivno Slovenijo volilo 314.273 volivcev. S 55 glasovi je bil izvoljen za mandatarja, ki zdaj sestavlja vlado. Janković s 43 glasovi po volitvah leta 2011 ni sestavil niti manjšinske.

Šarec je bil bolj potrpežljiv, dogovarjanje je trajalo rekordnih 56 dni in to tudi na načine, ki v politiki veljajo za vsaj sporne: ko obljubiš in podpišeš dogovore na račun drugih, denimo opozicije, težave pa pozneje odpravljaš tako, da odstavljaš kritike ali pa kar priznaš, da te je zanesla pohota po oblasti in zanjo kršiš pravila in dogovore.

Partnerica nekoliko levih nazorov, ki je vzgled kreposti

Marjan Šarec in Matej Tonin Foro DZ/Borut Peršolja

Ta manj lep del so nam politiki razkrili v četrtek, ko je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović nenadoma zahteval, da mora parlament takoj uvrstiti na dnevni red odstavitev predsednika DZ Mateja Tonina (NSi) in inštaliranje šefa SD Dejana Židana na ta položaj. Odstavitve še niso niti predlagali, imenovanja novega predsednika pa ni mogoče sprožiti, dokler stari ni odstavljen. Za trenutek je dah vzelo celo Toninu, čeprav je Šarec že prej napovedal, da ga bodo odstavili celo prej, že v ponedeljek.  Strankam, ki prevzemajo oblast, se mudi z Židanom, ker Tonin ne bi uresničil dogovora o dvojni igri Levice, s katero so podpisali sporazum, da bo zagotavljala podporo in glasovalno večino novi vladi, hkrati pa igrala vlogo opozicije tej isti vladi. V bolj ljudskem jeziku: dogovorili so se, da bo pet moških srednjih let redno nekaj počelo z mlajšo partnerico socialističnih nazorov in o tem z njo podpisali tudi sporazum, s katerim ji zagotavljajo, da je nedolžna sodelavka v teh aktivnostih in vzgled kreposti med ženami.

Opozicijski nadzor, ki bi ga vladajoči na tak način izvajali sami nad seboj, je prijetna stvar. Skoraj kot vladanje. Ali dobra spolnost. Težava pa je z vtisom, ki bi lahko nastal zaradi upornega Mateja Tonina, ki nekaj nerga, da je to zloraba oblasti in vzgled koruptivnega ravnanja. Podobno onemogočanje nadzora in mešanja izvajalskih in nadzornih vlog, če si to dovolijo na vrhu, se lahko ponovi v podsistemih ali pa se celo že dogaja. Vladajoči so vzgled. Tudi, ko goljufajo. Povrhu so se oglasili še pravniki z mnenji, ki so diametralno nasprotna podpisanim političnim dogovorom vladajočih, da je Levica, ko jim zagotavljala večino za vladanje, s to podporo v opozicijski vlogi. Pravniki, celo zakonodajno pravna služba državnega zbora, nekako nočejo sprejeti, da je mogoč nekaj redno skupinsko početi,  popolna nedolžnost in krepostnost dame, ki moškim ponuja to sprostitev. Pravni akt, ki to določa, se jim ne zdi prepričljiv v vseh delih.

Dvojnost določa “sporazumom o sodelovanju”, ki ga je na svoji spletni strani objavila stranka Levica in ga lahko preberete tukaj. Je odličen primer dogovora, da bo Levica podpirala vlado in ji bo istočasno opozicija.  Podpisali so ga Marjan Šarec, Dejan Židan, Miro Cerar, Karl Erjavec, Alenka Bratušek in Luka Mesec. Dva bivša premiera in štirje, ki imajo ambicijo, da bi prej ali slej bili.

Levica ne skriva, da nočejo v to vlado, a jo morajo podpirati. Raje bi bili v opoziciji, a jih tam nočejo, ker so z vlado. Alternative Šarcu so za Levico slabe: predčasne volitve ali vlada Janeza Janše. Ostale stranke leve sredine imajo z njimi in položajem podobne težave, a se niso bahale s sporazumom o vladno opozicijski vlogi Levice. Levica bo po njem glasovala za mandatarja Šarca in Dejana Židana na vrhu DZ, zagotavljala, da bodo izvoljeni ministri in da ti ne bi v prihodnje padali, zagotavljala večino pri vodenju in odločanju v odborih, komisijah in v državnem zboru za vse najpomembnejše vladne projekte in še prav posebej za odločitve o denarju. Sporazumu, ki je povsem očitno koalicijski, hkrati sistematično določa, da je Levica opozicijska stranka, vlada pa manjšinska. Zavezali so se k občevanju in naivnemu dekletu zagotovili deviškost in krepostnost. Ni pa jasno, ali so moški in dekle res le naivni. Prav lahko se izkaže, da mislijo, da je naiven nekdo drug.

Grenka pilula za novinarje z “distanco”

Vodje poslanskih skupin SAB Marko Bandelli, LMŠ Brane Golubović, Levice Matej T. Vatovec in SD Matjaž Han med sejo kolegija, ko Je Golubović zahteval odstavitev Tonina. Foto: DZ/Borut Peršolja

Dogovor ima preprost cilj: vloga levice bo, da bo skrajno disciplinirano omogočala delovanje levosredinske vlade v parlamentu, hkrati pa onemogočala opozicijski nadzor desnih strank nad vlado. Ker že obvladujejo veliko večino medijev, bi to moralo zagotoviti udobno vladanje. Na tej točki je počilo s Toninom, ki vodi postopke konstituiranja parlamenta, del katerih je, da bi se prihodnji teden morali dogovoriti o sedežih Levice v nadzornih komisijah. Ji pripadajo opozicijski ali koalicijski sedeži? Matjaž Han ni slučajno, ko je Brane Golubović napovedal, da bodo Tonina takoj odstavili, dejal, da ne bo sodeloval na pogovorih o delitvi sedežev dokler bo to vodil Tonin.

Vsebine dogovora z Levico Tonin ne bi izpeljal na način, da bi ta stranka bila nedolžna opozicija in zato hitijo z Židanom, ker ta lahko mirno podpiše potrdilo o nedolžnosti Levici Luke Meseca. Saj ga je kot predsednik stranke že.

Če ne bo šlo, pa bo morala Levica in druge stranke nove vladne koalicije pač požreti grenko pilulo, da desne opozicije ne bodo od znotraj razbijali z Levico in da tudi vlade, če bo imela podporo večine poslancev, ki temelji na podpisanem dogovoru strank, ne bo mogoče kar razglašati za manjšinsko. Po – menda – evropskem vzgledu, kot so to opisali propagandno navdušeni novinarji. A zelo grenka ta pilula ne bo. Židan se je za pravi vstop Levice v vlado zavzemal od začetka. A nevesta, Luka Mesec, je bila proti in zdaj so, kjer so. Na čudni koruzi.

Pravnike bodo že še zdisciplinirali, da se uklonijo političnemu diktatu. Jim pa lahko težave povzročajo matematiki, ki se ne bodo nujno vsi strinjali, da je 52 glasov od 90 v državnem zboru manjšina, pa čeprav jih ob Levici o tem prepričujejo tudi kar številni novinarji, ki slovijo po veliki distanci do propagandnih sporočil levih oblasti. Celo matematičnim genijem s popravci v srednji šoli ni povsem jasno, kako so vladajoči novinarji in levi oblastniki to preračunali.

Je pa jasno, da mora biti nekje med temi številkami, saj veste kaj, ker drugače se preprosto ne izide. Ali celo kakšna obrt, ki ni kaj novega.

 

 

Kaj menite o ravnanju šestih strank, ki prevzemajo oblast, lahko odgovorite v anketi:

Kako ravna koalicija, ki je z Levico podpisala sporazum, da ta podpira vlado in da je v opoziciji?

View Results

 Loading ...

 

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Mnenje zakonodajno pravne službe državnega zbora o statusu Levice je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/08/mnenjezkpolevicivopoziciji.pdf”]

 

 

Exit mobile version