Preverjeno: Möderndorfer z več nadomestila kot Šarec plače

Na članek v soboto, v katerem sem povzel podatke, kakšna nadomestila po koncu mandata so v petek dobili bivši poslanci in kakšne plače izvoljeni predstavniki ljudstva, ki je bil naslovljen “MÖDERNDORFERJU VEČ NADOMESTILA KOT ŠARCU PLAČE”, se je odzval Jani Möderndorfer s takšnim sporočilom: “Spoštovani .@peterjancic ,ker tako radi pišete preverjene in točne podatke sem presenečen, da ne preverite zakaj je to nadomestilo višje od ostalih. To je izplačilo za 1,5 meseca, ker ga v preteklem mesecu nisem prejel, kar ostali so. Prosim za korektnost.”

Möderndorferju slabih sto evrov več kot Šarcu

Sporni članek z ne povsem popolnimi podatki.

Že v tekstu v soboto sem pojasnil, da imel Möderndorfer kot poslanec relativno visoko plačo in mu zato pripada višje nadomestilo, bil je namreč predsednik preiskovalne komisije za iransko milijardo, ki jo je kot zadnjo preiskovalko v prejšnjem mandatu ustanovila vladna koalicija. Zapisano je bilo tudi, da je v tokratnem izplačilu najbrž tudi poračun za zadnji teden junija, za ta  teden mu nadomestila prejšnji mesec namreč (še) niso izplačali. Povsem natančni podatki pa iz obvestila parlamenta o izplačanih plačah in nadomestilih, niso bili razvidni. Zapisane so bile le vsote nadomestil, ne pa tudi višina in obdobje poračunov. Zaradi protesta nekdanjega poslanca sem od računovodstva državnega zbora zahteva dodatne podatke. Tako so odgovorili:

“Sporočamo vam, da je bilo nekdanjemu poslancu Janiju Möderndorferju pri izplačilu plače za mesec julij 2018 izplačano nadomestilo ob prenehanju funkcije v višini 4.848,87 EUR bruto, od tega je znašal poračun za mesec junij 932,50 EUR bruto, gre za poračun petih junijskih dni, nadomestilo za mesec julij pa znaša 3.916,37 EUR bruto.”

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki skuša prevzeti vodenje vlade, je dobil za julij bruto 3.818 evrov poslanske plače, torej manj  kot Möderndorfer nadomestila za mesec julij. To se v prihodnje še lahko spremeni, če bo Šarec prevzel vodenje kakšnega odbora ali kakšno drugo vodilno funkcijo.

Javno sem napovedal, da sem bom opravičil poslancu Möderndorferju in bralcem portala, če se pokaže, da je Möderndorferjevo nadomestilo nižje od Šarčevega, kar je sporočal naslov članka.

Opravičila ne bo. Naslov je bil točen, podatki v članku tudi. Se pa zahvaljujem za opozorilo, da predstavljeni podatki povsem podrobni res niso bili in bi to lahko koga zavedlo.

 

 

 

ki kažejo, da je bil naslov članka pravilen in točno tudi poročanje.