SDS najvišja dotacija, Janković ostal povsem brez

Kot zmagovalka volitev danes relativna zmagovalka volitve SDS Janez Janše prvič dobi polnih 45.542 evrov dotacije. Prejšnji mesec je bil del dotacij (za prve dni do dneva volitev) izplačan še po starem in je bil znesek zato nekoliko nižji. Drugi najvišji znesek s 25.034 dobi LMŠ Marjana Šarca. Povsem brez nakazila iz državnega zbora pa ostaja Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ki na volitvah ni kandidirala in je zaradi tega ob skoraj deset tisoč evrov mesečno, kar je dobivala pred volitvami po rezultatu prejšnjih.

Ko levi Desus po volitvah postane sredina

PS je edina stranka, ki je zaradi tokratnih volitev ob državne dotacije. Janković se je pred volitvami odločil, da ne bo kandidiral, da ne bi drobil glasov na levici, je pa sklenil levo koalicijo proti Janezu Janši z Karlom Erjavcem, ki je na volitvah po tem dogovoru skoraj izpadel iz državnega zbora. Po volitvah pa je  Desus iz te leve koalicije Marjan Šarec razglasil za možni del sredinske koalicije. Večji poraženec od Desusa je bila na volitvah le še SMC Mira Cerarja, posledica je dramatično nižja mesečna dotacija. Majhne stranke, ko gre za dotacije, sistem sicer privilegira od leta 2013, ko so si v parlamentu uzakonile spremembo ureditve, da se četrtina vsota za stranke v enakih zneskih deli med vse, preostanek pa sorazmerno zbranemu številu glasov. Pred tem je veljalo, da se desetina deli v enakih zneskih. Zneski, ki ji stranke dobijo danes (in vsote pred volitvami) so takšni:

Po zagotovilih iz državnega zbora od volitev denar vsem strankam nakazujejo na njihove račune. Tokrat torej ni primera kot je bila pred štirimi let Stranka Alenke Bratušek (takrat Zaab), ko je državni zbor celoten znesek dotacije za to stranko nakazoval neposredno Abanki za poplačilo dolgov za stroške kampanje. Kampanja je Bratuškovo leta 2014 uradno stala 189.236 evrov. Državni zbor je dotacijo v višini 11.910 evrov Abanki nakazoval 24 mesecev. Množenje pokaže, da so v tem času iz DZ Abanki nakazali 285.844 evrov. Precej več kot so znašali celotni stroški kampanje. Je pa stranka, če sklepamo po teh številkah, poplačala vse dolgove.

Ni koalicij, je pa veliko strank

Posebnost prejšnjega mandata je bila tudi, da se je dotacija za Združeno levico delila med tri stranke, ki so na volitvah pred štirimi leti nastopile v tej koaliciji, SD pa je del svojega denarja pošiljala stranki Solidarnost Uruša Lubeja. Za to delitev proračunskih nakazil je računsko sodišče ugotovilo, da je bila nezakonita. SD denarja Solidarnosti ne bi smela nakazovati, ker uradno na volitvah nista nastopili v koaliciji. SD je izplačevanje, ko so izvedeli, naglo ustavila, Solidarnost pa je nezakonito pridobljeni denar doslej le deloma nakazala v dobrodelne namene, kar zahteva zakon. Povsem tega še niso storili, ker nimajo dovolj denarja. Po tokratnih volitvah delitev denarja ni, ker strank, ki bi v koaliciji prišle v državni zbor ali zbrale več kot odstotek glasov (kar je pogoj za državno dotacijo), ni bilo. Jih je pa več uspelo v državni zbor proti ločeno. Celo največ doslej sploh.