Site icon Spletni časopis

ZNP: Pritisk Zveze borcev in stranke SD na novinarja in javni medij

“Poskusi cenzure vodstva ZZB NOV s pritiski na vodstvo RTV so se klavrno končali že v primeru filma Zamolčani, saj je resnica prišla na dan in obstala. Oddaja pa je bila nagrajena. Podobne pritiske na vodstvo RTV je ta organizacija izvajala tudi za oddajo Pričevalci – in podobno kot sedaj, razen blatenja, ni navedla niti enega argumenta,” je Združenje novinarjev in publicistov zapisalo v javni obsodbi napadov na novinarja Jožeta Možine, ker je ta naredil intervju z predsednikom vladne komisije za prikrita grobišča dr. Jožetom Dežmanom.

Turnšek brani zločine in bi cenzuriral televizijo

S protestom se ZNP odziva na nenavadno pismo šefa zveze borcev Tita Turnška generalnemu direktorju RTV Slovenija Igorju Kaduncu in šefu programskega sveta Cirilu Baškoviču, ki v programskem svetu zastopa SD Dejana Židana. Zveza borcev je povezana s stranko SD, podpredsedniki so Ljubica Jelušič, Matjaž Kmecl, France Križanič… V pismu Turnšek opravičuje partizanske množične povojne likvidacije ujetnikov, svetuje pa tudi, da bi se na RTV morali znebiti prispevkov Možine, preuredil bi pa kar celoten tretji program. Več o tem pismu, s celotno vsebino vred, lahko preberete tukaj. Intervju Možine z Dežanom je bil provokativnen, Dežman je Zvezo borcev v njem označil tudi za Zvezo norcev. Na Turnškovo pisanje se je generalni direktor javnega zavoda RTV Igorja Kadunca odzval zelo hitro in pritiska na novinarja in javni zavod interesne organizacije, ki skuša prikriti manj slavno plat zgodovine, v kateri so bili udeleženi posamezni njeni člani, ni zavrnil kot povsem nedopustnega ravnanja. Celoten odgovor lahko preberete tukaj.

ZNP o pismu poslanca: “To je nevarno vračanje v preteklost”

Se je pa zdaj oglasilo Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), ki brani novinarja Možino pred temi pritiski. V ZNP ocenjujejo celo, da gre za gonjo proti novinarju in pri tem opozarjajo na dodatno pismo, ki ga je v četrtek poslanec socialnih demokratov Marko Koprivc poslal varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev Ilinki Todorovski. O tem pismu poslanca SD so iz ZNP zapisali:

“Pismo poslanca SD vsebuje niz političnih krilatic, brez osnovnega poznavanja zgodovinskih dejstev, ki se zaključi celo z sintagmo »smrt fašizmu«, ki nevarno spominja na diskurz bivšega nedemokratičnega režima. Je morda v Sloveniji potrebno znova izpostaviti, da je Svet Evrope jasno obsodil vse tri totalitarizme, ki so uničevali človeška življenja in civilizacijo tudi na naših tleh – fašizem, nacizem in komunizem.”

Celotni pismo poslanca SD, ki ga je v četrtek poslal Todorovski je bilo takšno:

O D P R T O P I S M O

v zvezi z zavajanjem in revidiranjem zgodovine s strani doktorja ljubljanske teološke fakultete Jožeta Dežmana v oddaji Intervju, dne 22. julija 2018 na TV Slovenija 1.

Spoštovana gospa Todorovski,

kot reden gledalec Televizije Slovenija sem bil v nedeljo, 22. julija 2018 milo rečeno neprijetno presenečen in šokiran, ko sem gledal oddajo Intervju, ki jo vodi dr. Jože Možina, in v kateri je gostil doktorja ljubljanske teološke fakultete Jožeta Dežmana. Omenjena sta v oddaji družno revidirala zgodovino slovenskega narodnoosvobodilnega boja in druge svetovne vojne na Slovenskem.

Gospod Možina je skupaj s svojim gostom žalil in lažno obtoževal partizanski boj in narodno osvoboditev. Še več, voditelj in gost sta svoje teze napeljevala v izkrivljeno razumevanje zgodovine, v kateri po njuni alternativi jugoslovanski partizani pod vodstvom Maršala Josipa Broza Tita niso bili na strani zavezniških sil in njenih voditeljev napr. ameriškega predsednika Roosevelta in britanskega premiera Churchilla ter zavezništva, ki je skupaj s sovjetsko Rdečo armado odrešilo Evropo in svet največjega zla vsega človeštva, zla fašizma in nacizma. Namesto tega sta partizanski boj enačila z okupatorjem, kar je laž in sramota par excellence.

Partizanov in tistih, ki so z okupatorjem sodelovali nikakor ne gre enačiti, eni so se okupatorju uprli, drugi pa z blagoslovom ljubljanskega nadškofa Rožmana zaprisegli Hitlerju in poprijeli za nemško orožje.

Revidiranje zgodovine in napad na narodnoosvobodilni boj kot vaš gledalec in tudi kot izvoljeni poslanec Državnega zbora RS najostreje obsojam in zavračam.

V času ko po Evropi in tudi Sloveniji ponovno straši pošast nacionalizma, ksenofobije, islamofobije in sovraštva do drugih si takšnega revidiranja zgodovine na nacionalni televiziji ne bi smeli privoščiti. Nesprejemljivo je, da se iz napak preteklosti ne bi naučili ničesar. Skrb vzbujajoče je namreč, da del politike želi prepovedati kopanje drugače verujočih v burkiniju in ob toleriranju tovrstnih sporočil ni daleč od grozečih praks, ki so več kot sedemdeset let nazaj pripeljale do morije svetovnih razsežnosti.
Vsi, ki želimo živeti v svobodni, napredni in miroljubni Evropi, kjer lahko vsak razmišlja in tudi veruje kakor hoče, se moramo tovrstnemu ravnanju odločno upreti, tudi in še posebej pa javne institucije.

Seveda se moramo kot narod pomiriti z dogodki preteklosti, si seči v roke v zavedanju, da »nikoli več« ne sme biti naš narod tako razdeljen kot je bil v obdobju 1941-1945. Vendar, nikoli in nikakor ne smemo pozabiti kdo je naš narod osvobodil in mu izboril svobodo. Če se iz napak preteklosti ne bomo nič naučili, potem kot narod in družba v svobodni in združeni Evropi nimamo svetle prihodnosti.

Za konec še razmislek: si predstavljate, da bi na nemški javni televiziji ZDF ali na avstrijski javni televiziji ORF nekdo zagovarjal nacizem in holokavst? Približno tako je v resnici izgledal nedeljski Intervju na TV Slovenija 1. Sramota, za katero sem prepričan, da se ne sme nikoli več ponoviti!

Smrt fašizmu, svoboda vsem narodom.

mag. Marko KOPRIVC,

Odziv na dogajanje Združenja novinarjev in publicistov pa je v celoti takšen:

ZNP obsoja napad Tita Turnška na novinarja RTV Možino

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) z največjim ogorčenjem zavrača politično in ideološko motivirano gonjo proti novinarju Televizije Slovenija dr. Jožetu Možini zaradi intervjuja, ki ga je opravil z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom. Gre za brutalne, za demokratično družbo skoraj neverjetne napade na svobodo medijskega ustvarjanja v Sloveniji. Pri tem velja izpostavili izpada predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Tita Turnška in poslanca Socialnih demokratov Marka Koprivca. Izid tega početja bo imel dolgoročne posledice za slovensko družbo.

Žaljivo in primitivno pisanje Tita Turnška, ki v pismu generalnemu direktorju RTV avtorju intervjuja brez enega argumenta očita »trosenje neresnic« in potvarjanje zgodovine ter zahteva ukinitev njegovih oddaj in celo 3. programa TVS, presega vse meje normalne kritike in pomeni vračanje k partijski dialektiki družbe, v kateri se je od direktorjev medijev pričakovalo, da bodo motečo resnico in njene nosilce poslušno zamenjali in ukinili vse, kar je zahtevala politika. Se želimo vrniti v te čase?

S tem v zvezi je presenetljiv včerajšnji medel odziv generalnega direktorja RTV mag. Igorja Kadunca, ki kljub neargumentiranim in žaljivim napadom ni izrekel jasne podpore novinarju TVS Jožetu Možini, ampak nasprotno – izrazil je dvom v žanr svobodnega intervjuja, ki je že sto let med najbolj elitnimi medijskimi žanri na svetu. Problematiziranje sloga intervjuja, ki je bil izpeljan zgledno, je za lase privlečeno. Intervju z dr. Dežmanom je poleg izpovedi pomembnih dejstev vseboval tudi elemente pikrosti in satire, na račun tistih, ki dejstva prikrivajo, kar odlikuje intervjuje najbolj znanih televizijskih voditeljev po svetu. Vsak profesionalen medij si želi prav takih vsebin in takoj zaščitil ter pohvalil avtorja. Zelo prozorno bo, in to bomo posebej spremljali, če bo vodstvo RTV namesto tega Turnškove »kritike« usmerilo zoper avtorja in ga skušalo po nareku politike in vplivnih lobijev diskreditirati. V dosedanjem odzivu generalnega direktorja RTV najdemo namreč več razumevanja za Turnškove neargumentirane napade kot pa za nesporni avtorjev dosežek, ki bi bil v ponos vsakemu resnemu mediju v demokratični družbi.

Poskusi cenzure vodstva ZZB NOV s pritiski na vodstvo RTV so se klavrno končali že v primeru filma Zamolčani, saj je resnica prišla na dan in obstala. Oddaja pa je bila nagrajena. Podobne pritiske na vodstvo RTV je ta organizacija izvajala tudi za oddajo pričevalci – in podobno kot sedaj, razen blatenja, ni navedla niti enega argumenta.

Še bolj problematično kot Turnškovo pa je ravnanje poslanca vladajoče stranke SD Koprivca, ki je izvedel grob politični pritisk na RTV Slovenija s tem, ko je avtorju intervjuja očital, da je s svojim gostom lažno obtoževal partizanski boj in narodno osvoboditev. Pri tem ni navedel niti enega samega primera, kaj od izrečenega naj bi bila laž. Pismo poslanca SD vsebuje niz političnih krilatic, brez osnovnega poznavanja zgodovinskih dejstev, ki se zaključi celo z sintagmo »smrt fašizmu«, ki nevarno spominja na diskurz bivšega nedemokratičnega režima. Je morda v Sloveniji potrebno znova izpostaviti, da je Svet Evrope jasno obsodil vse tri totalitarizme, ki so uničevali človeška življenja in civilizacijo tudi na naših tleh – fašizem, nacizem in komunizem.

Nedopustno je, da politika izvaja pritiske zaradi kvalitetne oddaje, ignorirajo pa tisto, kar je bilo v oddaji povedano. Evidentno protidemokratična drža Tita Turnška, ki s svojim nesramnim zapisom opravičuje medvojno in povojno nasilje, ki je terjalo deset tisoče žrtev, mora biti deležna ustrezne obsodbe. Vsi dosedanji predsedniki zveze borcev, neposredni udeleženci vojne, so pomore in revolucionarno nasilje obžalovali, Turnšek pa jih opravičuje in ob tem celo napada spravna ravnanja predsednika Boruta Pahorja. Sprašujemo se, zakaj večina medijev takšnega početja ne problematizira?

V ZNP se zaskrbljeno sprašujemo zakaj vodstvo RTV ne zaščiti svoje medijske avtonomije in svojega uglednega novinarja? Se sploh zaveda resnosti nastalega položaja, ko kaže, da na očeh javnosti popušča političnim pritiskom?

V ZNP vodstvo nacionalne televizije pozivamo, da se nemudoma javno in jasno vzame v bran dr. Jožeta Možino. Od vodstva edinega javnega medija v državi, ki ga financiramo vsi, pričakujemo, da se ne pusti ustrahovati politiki in vplivnim lobijem ter v tem in podobnih primerih nedvoumno obsodi vpletanje v svojo avtonomijo.

Pozivamo tudi predsednika republike, kot ki je trenutno edini opolnomočen političen organ v državi, da zastavi svoj vpliv pri zagotovitvi medijske svobode, ki je ključ do demokracije.

Dogajanje bomo pozorno spremljali in o njem obveščali domačo javnost in meritorne institucije v tujini.

Upravni odbor ZNP (28. 7. 2018)

Exit mobile version