Spletni časopis

Pahor je Toninu tudi uradno priznal, da nima mandatarja

(Last Updated On: 23/07/2018)

Predsednik republike Borut Pahor je predsednika državnega zbora Mateja Tonina danes tudi uradno obvestil, da za prevzem vlade ne predlaga nikogar, ker sta kandidaturo, ker nimata zagotovljene dovolj podpore, zavrnila Janez Janša (SDS) in Marjan Šarec (LMŠ). S tem obvestilom predsednika republike se bo državni zbor seznanil v petek in s tem se bo začel drugi krog iskanja kandidatov za šefa vlade, ko jih lahko ponovno predlaga predsednik republike, a v drugo tudi poslanske skupine. Časa je v drugo dva tedna. Če se kandidat še ne pojavi, je časa še 48 ur. Po teh 48 urah, če mandatarja še ni, predsednik razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve. To se je doslej zaradi izglasovane nezaupnici premieru Borutu Pahorju in po odstopih Alenke Bratušek in  Mira Cerarja doslej zgodilo že trikrat, zaradi česar smo imeli trikrat zapored predčasne volitve.

A v zgodovini slovenske države se je tokrat sploh prvič zgodilo, da že po volitvah predsednik po 30 dneh ni predlagal mandatarja. Se je pa Danilu Türku zgodilo, da njegov kandidat za šefa vlade Zoran Janković mandata za sestavljanje vlade ni dobil v državnem zboru, ker je bilo zanj le 43, moralo pa bi ga podpreti 46 poslancev.

Pahor je Toninu poslal takšno pismo:

“Spoštovani gospod predsednik,

skladno s 111. členom Ustave Republike Slovenije sem po ustanovni seji Državnega zbora Republike Slovenije opravil posvetovanja z vodji poslanskih skupin. Na osnovi teh posvetovanj sem ugotovil, da nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade.

Po tem sem kandidaturo za predsednika vlade ponudil predsedniku stranke SDS, ki je na nedavnih predčasnih parlamentarnih volitvah osvojila največ poslanskih sedežev. Gospod Janez Janša mi je pisno pojasnil, zakaj ne daje soglasja h kandidaturi.

Tudi gospod Marjan Šarec, predsednik LMŠ, drugouvrščene stranke na zadnjih volitvah, me je seznanil, da nima zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade.

Spoštovani gospod predsednik,

do danes, ko se izteka 30 dnevni rok, nihče ne uživa potrebne podpore za izvolitev za predsednika vlade.

V skladu s prvim odstavkom 111. člena Ustave Republike Slovenije in prvim odstavkom 225. člena Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije Vas obveščam, da zaradi navedenih razlogov Državnemu zboru Republike Slovenije ne predlagam kandidata za predsednika vlade in Vas prosim, da se Državni zbor Republike Slovenije na seji s tem seznani.

Sprejmite, spoštovani predsednik, izraze globokega spoštovanja.”

 

Pregled dosedanjih postopkov predlaganja kandidatov za šefe vlad pa je bil takšen:

(Visited 304 times, 1 visits today)
Exit mobile version