Site icon Spletni časopis

Tonin je razpisal volitve, za katere Fištravec in Židan nista plača računov kampanj

Za 18. novembra je volitve v občinske svete in redne volitve županov danes razpisal predsednik državnega zbora Matej Tonin (NSi).V preteklosti so predsedniki datum volitev izbirali med nekaj možnimi nedeljami. Tonin te možnosti ni imel, ker je državni zbor novembra lani odločil, da bodo lokalne volitve tretjo nedeljo v novembru. Tako je Tonin svojo odločitev objavil na družabnem omrežju:

Tonin je opozoril, da bo državni zbor v primeru, da predsednik vlade ne bi bil izvoljen v nobenem od treh predvidenih krogov, razpuščen koncem avgusta, kar bi pomenilo, da morebitne predčasne državnozborske volitve – ki jih je sicer treba izvesti med 40 dni do 2 meseca od razpusta – ne morejo biti istočasno kot redne volitve v občinske svete in redne volitve županov.

Iz lokalnih volitev pred štirimi leti so mariborskemu županu Andreju Fištravcu in stranki SD Dejana Židana ostali neplačani računi za kampanjo. SD jih tudi še do začetka letošnjega leta ni poravnala za več kot sto tisoč evrov. V anketi Spletnega časopisa je doslej 57,6 odstotkov glasujočih ocenilo, da bi funkcije, ki so pridobljene na tak način, morali funkcionarjem odvzeti, 31 odstotkov pa, da bi dolgove ti morali plačati iz svojih plač. Glasujete lahko še vedno:

Kakšna bi morala biti kazen za politika, ki ne plača računov kampanje, s katero je prišel na oblast

View Results

 Loading ...

Ko je v DZ zmagala pamet

Vlada je lani predlagala, da bi bile lokalne volitve poslej vedno drugo nedeljo v novembru, torej 11., novembra, a so na predlog opozicijske SDS zamisel lani hitro opustili. Takratni šef poslanske skupine SDS Jože Tanko je diplomatsko pojasnil, da je druga nedelja v novembru „družinski praznik“, ko se zbere širša družina in da bi to lahko vplivalo na udeležbo in izvedbo volitev. Kakšen družinski praznik, Tanko ni omenjal. Na Štajerskem temu „prazniku“  pravimo Martinovo, ko se mošt spremeni vino in takrat ljudje na severovzhodu Slovenije in še kod drugod, kjer raste trta, radi pogledajo v kozarce, da preverijo, ali je okus tekočine pravi. Lokalen volitve so precej posebne, ker nastopajo župani, ki so v številnih občinah večja sila od vseh strank skupaj, in ti župani imajo praviloma tudi svoje mestne liste ali stranke. Trenutno najbolj znani in razvpiti župani so najbrž Zoran Janković v Ljubljani, Boris Popovič v Kopru in Marjan Šarec v Kamniku.

Kdo zmaguje lokalno?

Pred štirimi leti je Jankovičeva lista v Ljubljani zbrala 41,49 odstotka glasov, zanjo je bilo 32.845 volivcev. Ta lista ni veliko zaostala za številom glasov, ki jih je v vseh občinah s proporcionalnim volilnim sistemom zbrala NSi, ki jo je takrat še vodila Ljudmila Novak. Popovičevo stranko Koper je naš je v Kopru volilo 36,09 odstotka volivcev ali 7.051, Šarčevo LMŠ v v Kamniku pa 34,16 odstotka glasujočih ali 952 volivcev. V primerjavi z Jankovićem ali Popovičem je bil Šarec po številu volivcev palček, a medtem sestavlja vlado na državni ravni, kjer je nedavno dosegel drugi rezultat med vsemi strankami z ne preveč pretresljivimi 12,6 odstotki. Med strankami je bila pred štirimi leti po številu županov na vrhu SLS, ki pa je zaradi notranjih spopadov veliko moči lokalno izgublja. Nekdanjega župana Maribora Franca Kanglerja so izključili, oblast je tam pozneje prevzel Andrej Fištravec, ki pred štirimi leti ni plačal polovice računov za župansko volilno kampanjo, plačal pa ni tudi polovice računov za svetniško kampanjo svoje liste. Fištravčevo kandidaturo je prvi podpisal nekdanji poslanec in znani pisatelj Tone Partljič. LDS v preteklosti tudi ni plačevala računov. Rezultat volitev občinskih svetnikov v občinah s proporcionalnim sistemom in županov v vseh občinah je bil pred štirimi leti takšen:

Fištravec je za županski položaj v drugem krogu zbral krepko več glasov kot Kangler, a Kangler je pošteno plačal vse svoje račune, Fištravec ne.  Fištravčevo listo je v Mariboru volilo 29,79 odstotka volivcev, daleč največ med vsemi. Fištravec ni bil edini, ki ni poravnal računov za volilne kampanje pred štirimi leti. Plačala jih ni tudi SD Dejana Židana. Računov še do danes niso poravnali. Zneski so bili takšni:

 

Poslovanja strank v času kampanj pred lokalnimi volitvami ne pregleda računsko sodišče in to zato kakšnih postopkov proti SD ni sprožilo.

Višje sodišče je Berličevo pritožbo že presodilo

Je pa zaradi mojih novinarskih razkritij računsko sodišče pregledalo poslovanje župana Fištravca, ena od posledic je, da je bil organizator njegove kampanje Darko Berlič obsojen na pogojnega pol leta zapora zaradi ponarejanja uradnih listin. Na sodbo – ki javnosti ni dostopna – se je pritožil. Višje sodišče (okrožno) je njegovo pritožbo ćez sodbo okrajnega sodišča že presodilo, a sodba še nastaja. Ko bo vročena strankam v sporu, jo bomo dobili tudi mediji in zanjo sem sodišče v Maribor že zaprosil. Več o teh zapletih in sodnem sporu zaradi prikrivanja sodbe prvostopenjskega sodišča, ki sem ga sprožil, lahko preberete v povezanem članku tukaj.

Rezultat ankete, kaj bi se moralo zgoditi tistim, ki ne poravnajo računov kampanj, iz tega povezanega članka o grehih iz zadnjih lokalnih volitev pa je bil sinoči ob 22. uri takšen:

Exit mobile version