Site icon Spletni časopis

Ministrstvo za zdravje ni sposobno rešiti množičnega pojava stenic

Nenavadno je vlada, ki opravlja tekoče posle, včeraj odgovorila na ponovno zahtevo varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, da naj pojasnijo, kaj so zadnje mesece storili za preganjanje množičnega pojava posteljnih stenic in kakšen časovni načrt imajo, da bi kaj še storili. Na ponovno opozorilo, da se po državi množično širijo stenice, ki ga varuhinja ponavlja od leta 2016, je vlada po sporočilu za javnost po včerajšnji seji odgovorila kot da bi pisala predvolilni program, namreč: “Navedeno problematiko bo treba celostno urediti na zakonski ravni, deloma v Zakonu o nalezljivih boleznih oziroma njegovi noveli, saj je treba določiti tudi nadzorni organ in prekrškovne določbe, kar glede na hierarhijo pravnih aktov lahko uredi le zakon.” Dodali pa so še najpomembnejši del: “Glede na to, da priprave novele zakona v času opravljanja tekočih poslov ni mogoče realizirati, bo to del primopredajnega poročila, ki bo izročen novemu ministru oziroma ministrici, pristojni za zdravje.”

Vlada 2016: Problem niso le stenice, tudi ščurki so

Po tem odgovoru bi lahko sklepali, da so se stenice množično pojavile šele po odstopu premiera Mira Cerarja, ker je vrhovno sodišče zaradi vladnega goljufanja razveljavilo referendum o drugem tiru. A to ni res. Varuhinja človekovih pravic je že leta 2016 prejela pobudo stanovalcev nekdanjega hotela Lipa v Ljubljani zaradi nevzdržnih higienskih razmer, ki je posledica neobvladljive razmnožitve posteljnih stenic v stavbi. O tej problematiki so pisali na njihovi spletni strani in ker so ugotovili, da ni pravne podlage za ukrepanje inšpekcij, so s problematiko seznanili vlado in ji predlagali, naj zagotovi pravno podlago, ki bo v javnem interesu omogočala sprejetje ukrepov za zaščito pred posteljnimi stenicami. Iz vlade so jim takrat odgovorili, da se v večstanovanjskih stavbah ne pojavljajo samo stenice, ampak tudi druge žuželke in ščurki, zato bi bilo treba to problematiko urediti širše. Dodali so, da bi bilo smiselno urediti tudi problematiko slabih higienskih razmer v večstanovanjskih stavbah, ki se pojavljajo kot posledica gojenja golobov, večjega števila mačk, kopičenja raznih vrst odpadkov in preostalega. Navedli so še, da se priprave sprememb zakonodaje pripravljajo v sklopu normativnega programa za leto 2018.

Vlada: To zahteva zapleteno usklajevanje

Ko so iz urada varuhinje vztrajali, naj glede na razsežnost problematike čim prej pripravijo spremembe področne zakonodaje, ker gre za pojav, ki lahko v kratkem času povzroči tudi večje posledice na življenje in zdravje ljudi in je zato lahko vsako odlaganje v prihodnost tvegano, je vlada odgovorila, da gre za kompleksno zadevo, ki terja uskladitev med več resorji, zato je pričakovati, da sprememb zakonodaje ni mogoče pripraviti prej kot v prvi polovici leta 2018. A to se v prvi polovici leta 2018 seveda ni zgodilo. Vlada je zdaj tudi dokončno obupala nad reševanjem problema množičnega pojava posteljnih stenic in to – kot so sporočili – prepušča naslednji.

Kaj menite o ozadjih načina reševanje problema množičnega pojava posteljnih stenic, lahko odgovorite v anketi:

Zakaj vlada ni našla rešitve za problem množičnega pojava posteljnih stenic

View Results

 Loading ...
Exit mobile version