Site icon Spletni časopis

Javno mnenje: SDS krepko čez trideset odstotkov, Levica pred SD

Po volitvah poslancev, ki jim bodo letos sledile lokalne volitve in prihodnje leto evropske, je raziskava Mediane, rezultate je v soboto objavil POPTV, pokazala, da javno mnenje tudi tokrat nagrajuje zmagovalce. To je po volitvah običajno. Če bi bile volitve te dni, bi SDS Janeza Janše zbrala krepko čez 30 odstotkov, rahlo bi se okrepila tudi LMŠ Marjana Šarca, na levi pa Levica Luke Meseca, ki bi prehitela SD Dejana Židana. A razlike spodaj, kjer se gnete množica strank, so majhne.  Podobno je, da se je SDS povzpela krepko čez trideset odstotkov, pokazala raziskava, ki jo je agencija Parsifal SC naredila za Novo24TV teden po volitvah. Po tisti raziskavi je precej zrasla tudi LMŠ, a meritev je bila opravljena na način, ki ni primerljiv: le med strankami, ki so po volitvah v DZ.

Skok Levice pred SD, a lokalno bo to težko

Čas volitev še ni mimo, zato javna podpora strankam nikakor ni nepomembna: pred državo so letos še lokalne volitve, kjer le malo verjetno, da bi LMŠ dosegla res izjemen rezultat. Pred štirimi leti se SMC Mira Cerarja lokalno ni niti približala dosežku na nacionalni ravni. Je pa gotovo, da bo SDS skušala tudi na lokalni ravni ohraniti primat, ki ga ima od zadnjih volitev v občinskih svetih po državi. Lokalne volitve bodo za stranke pomembne, ker so dotacije iz občin drugi najpomembnejši vir denarja za strank, takoj za dotacijami iz državne ravni. Zdi se, da bo v večini občin svoje adute podobno kot LMŠ težko uveljavila tudi Levica, ki na lokalni ravni doslej praktično ni obstajala. A presenečenja so vedno mogoča. So pa tradicionalno lokalno močne SD Dejana Židana, SLS, ki je po odstopu Marka Zidanška brez predsednika, pa tudi DeSUS Karla Erjavca, ki je na državni ravni doživel precejen poraz, predsednik pa ni odstopil. Grafično prikazujem rezultate raziskave Mediane pred volitvami za POPTV in TVS, Parsifala SC pred volitvami za Novo24TV, rezultat volitev in tokratno raziskavo Mediane. TVS je po volitvah začela spet objavljati rezultate raziskave Ninamedie, pri kateri je v mesecih pred volitvami odstopajoče visoke deleže dobivala SD Dejana Židana. Volitve niso potrdile, da bi ta stranka bila povsem pri vrhu.

Iz raziskav, ki jih prikazujem, sem izločil strankarsko neopredeljene odgovore; torej ne vem, ne bom volil, ne grem na volitve. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil. Slika dogajanja je takšna:

Po raziskave Mediana sta SD (10,6) in ZL (10,9) nad desetimi odstotki, ki jih na volitvah nista dosegli, Desus Karla Erjavca pa bi s 3,5 odstotki celo izpadel iz DZ. A meritve javnega mnenja  niso povsem natančne, do naslednjih volitev poslancev pa je še daleč in vse je še odprto.

Bodo lokalne strančice še močnejše?

Lokalne volitve, na katere se po volitvah poslancev pripravljajo stranke, pa so precej posebne. Na njih po občinah namreč zelo uspešno nastopajo razne neodvisne, praviloma županske liste, najbolj znana je Jankovićeva v Ljubljani. Svoje liste ali strančice imajo še številni župani, denimo mariborski Andrej Fištravec, župan Kopra Boris Popovič in, trenutno najbolj razvpiti, župan Kamnika Marjan Šarec, ki je takšno lokalno listo medtem spremenil v drugo najmočnejšo stranko na državni ravni, v Kamniku pa sam za župana ne namerava več kandidirati. Razlika med strankarsko kandidaturo in “neodvisno” je predvsem, da registrirane stranke po zakonu po volitvah dobijo dotacije, listam pa denar ne pripada.

Rezultat lokalnih volitev v občinah s proporcionalnim sistemom, kjer je glasovalo 688.037 volivcev, je bil leta 2014 takšen:

 

Skupaj je po državi na lokalnih volitvah pred štirimi leti glasovalo še nekaj manj kot sto tisoč volivcev v manjših občinah z večinskim sistemom, te v preglednici, ki povzema podatke državne volilne komisije, niso upoštevane. Podatki tudi z manjšimi občinami, kjer so praviloma močnejše desne stranke, niso objavljeni, zaradi različnih volilnih sistemov pa preračuni tudi niso preprosti.

 

Exit mobile version