Site icon Spletni časopis

Ambasade: v Argentini največ glasov za SDS, drugod je še skrivnost

Pred štirimi leti mi je služba državna volilne komisije štiri dni po dnevu volitev poslala podatke o razpletu volitev na večjih ambasadah po svetu. Letos ti podatki tudi po tednu dni še niso dostopno javnosti. Rezultati morajo biti javno objavljeni. A najdete jih lahko le, če greste pogledat na oglasne deske na ambasade po svetu same ali od tam pridobite podatke. Pred štirim leti je tam takoj po dnevu volitev rezultat posnel dopisnik Dela v Bruslju Peter Žerjavič.

Javnost lahko izve, a na način, da ne more

Letos je – podobno –  za Buenos Aires slovensko javnost o razpletu na ambasadi v Argentini obvestila Mariana Poznič, ki je na ambasadi vodila volilni odbor. Njen podroben opis razpleta je objavil Radio Ognjišče. Kot že običajno je bilo v Buenos Airesu največ glasov 366 za SDS, 298 za NSi, 87 glasov pa za vse druge stranke. Kar enajst odstotkov glasovnic je bilo nepravilno izpolnjenih in Pozničeva opozarja, da je to najbrž posledica pomanjkljivosti samega sistema. V Argentini (kot v vseh državah izven Evrope) volivci dobijo prazne glasovnice, ker imena kandidatov in strank, ki kandidirajo, še niso znana, ko mora država glasovnice že natisniti in poslati  in morajo volivci na tujem zato sami najti ime stranke (ali kandidata) za katerega bi radi glasovali v svojem okraju. Če so za okraj Grosuplje napisali le Janez Janša, je to bila neveljavna glasovnica, ker sta tam bila dva s tem imenom.

Pred štirimi leti je direktor službe DVK Dušan Vučko sredi tedna po volitvah zatrjeval, da jim podatki še niso dostopni. Takrat sem na nenavadno ravnanje, ko so rezultati volitev objavljeni le na večini volivcem povsem nedostopnih mestih po svetu, opozorili predsednika državne volilne komisije Antona Gašperja Frantarja. Frantar se je strinjal, da je to napačno in da imajo volivci pravico izvedeti za vse rezultate takoj, ko je to mogoče. V četrtek v tednu (štiri dni po volitvah) sem jih potem le dobil in objavil. Letos sem se v četrtek osebno oglasil na sedežu DVK in prosil, naj mi pošljejo te podatke. Vučko je znova povedal, da imajo veliko dela, ljudi pa je premalo in da podatki bodo, a ne čisto takoj, ker to ni prioriteta. Deloma je to res, da je državna volilna komisija v dneh po volitvah zelo obremenjena. Je pa najmanj nenavadno, da jim pri objavi rezultatov  na ambasadah, kjer glasuje vsaj po 50 volivcev, ne pomaga zunanje ministrstvo, ki ima dovolj osebja, dežurnih služb, informatikov, saj se z njihovo pomočjo te volitve tudi izvajajo. Zdi se, da bodo podatki o razpletih po največjih ambasadah dostopni  v ponedeljek, ko bo državna volilna komisija preštevala glasovnice po pošti iz tujine. Kje v tujini je bilo največ volilnih upravičencev, kaže grafika:

Bodo v DZ res ti poslanci?

Še zadnji glasovi iz tujine, ki bodo k rezultatu prišteti jutri po izkušnjah iz preteklosti na število mandatov za stranke ne bodo vplivali, lahko pa spremenijo (zamenjajo) ime kakšne izvoljenega poslanca. A še to se zgodi redko.  Mediji so že objavili imena in slike vseh, ki jim kaže, da bi lahko bili izvoljeni.  Trenutni spisek, s podatki o številu glasov in deležu, podatke lahko sami sortirate, je takšen (z zvezdico so označeni kandidati, ki so kandidirali v dveh okrajih, kar zakon dopušča kot izjemo):

Exit mobile version