Spletni časopis

Cerar in Erjavec poraženca, a bi njuna koalicija še vladala

(Last Updated On: 04/06/2018)

Pravo katastrofo na volitvah sta doživeli zadnja leta največji vladni stranki SMC Mira Cerarja in Desus Karla Erjavca. Da bo ponudil odstop, pa je napovedal Matej Tonin bolj z desne, čeprav je rezultat NSi popravila. Cerar in Erjavec o odstopih sinoči nista govorila.

Bo Cerarjeva vlada preurejena ostala?

Ker so se glasovi, ki sta jih zgubili SMC in Desus, deloma prelili k LMŠ Marjana Šarca, deloma k Levici Luke Meseca, okrepila pa se je tudi SD Dejana Židana, bi se sedanja vlada lahko v preurejeni obliki in širši sestavi celo ohranila. Po deležih, ki so jih zbrale stranke, je rezultat volitev v primerjavi s prejšnjimi, po preštetih 99,5 odstotkih glasov, takšen:

Največji poraženci so, kot kaže grafika, SMC Mira Cerarja, Desus Karla Erjavca in SLS Marka Zidanška, ki je pred volitvami zavrnil povezovanje SLS s koalicijo Združene desnice Franca Kanglerja in Aleša Primca, na koncu pa so vsi trije ostali daleč pod pragom za vstop v parlament. Težave imajo tudi na levi, ker je volilni poraz slabo izhodišče za prevzem oblasti. Najuspešnejši med strankami z leve Marjan Šarec je s svojo stranko dosegel pol manj glasov kot relativni zmagovalec Janeza Janša (SDS), za katerega je glasovala četrtina vseh volivcev. Predsednik republike Borut Pahor bo mandat za sestavo vlade, ker je zbral daleč največ glasov, najbrž najprej ponudil Janši. Če bodo na levi vsi vztrajali pri svojih napovedih iz predvolilnih časov, da s SDS ne gredo v koalicijo, glasov za Janševo vlado ne bo dovolj.  Povezava “vseh levih sil proti Janši”, ki bi omogočila nadaljevanje vlade podobne sedanji, pa tudi ne bo povsem enostavna, čeprav je teoretično mogoča.

Koalicija za izstop iz Nata in EU?

Ključna stranka zanjo je Levica, ki pa se zavzema za izstop iz Nata in ima pomisleke o temeljnih vrednotah, ki jih delijo države EU in zahodnega sveta. Po številu mandatov za stranke bo sprememba v številu sedežev v DZ takšna, prikazano je tudi, kolikšna je sprememba v odstotku v primerjavi s prejšnjimi volitvami:

 

V parlament je bilo včeraj izvoljeno doslej največ strank po letu 2000, ko je bil dvignjen prag na štiri odstotke. V državnem zboru jih bo kar devet. Grafično je razplet volitev takšen:

Kot že v prejšnjem mandatu so tudi tokrat štiri stranke zbrale več kot odstotek (kar zagotavljala relativno visoke mesečne dotacije), niso pa dosegle praga štirih odstotkov za vstop v parlament. V tej druščini iz prejšnjega mandata ostajata SLS Marka Zidanška in Pirati Roka Andréa, na novo pa so v tem klubu Zeleni Andreja Čuša in Dobra država Bojana Dobovška. Med prejemniki denarja ne bo več PS Zorana Jankovića, ki ni kandidirala, SNS Zmaga Jelinčiča pa se je vrnil v DZ. Udeležba na včerajšnjih volitvah je bila bolj pičla. A podatek še ni povsem dokončen. Takšna je pred preštevanjem še glasovnic po pošti in iz posebnih volišč:

 

 

 

(Visited 1.071 times, 1 visits today)
Exit mobile version