Spletni časopis

Ankete: Daleč spredaj Janša, sledi Šarec, za njima velika gneča

(Last Updated On: 01/06/2018)

Rezultati, ki jih je po raziskavi agencije Mediani sinoči objavil Siol.net kažejo podobna razmerja na vrhu kot že prejšnje raziskave, daleč spredaj sta SDS Janez Janše in LMŠ Marjana Šarca. Presenetljivo pa je po tej raziskavi na tretjem mestu Levica Luke Meseca. Nove rezultate je sinoči po agenciji Parsifal SC objavila tudi Nova24TV, kjer se je prednost SDS in LMŠ še povečala, v primerjavi s prejšnjo raziskavo pa je tam na tretjem mestu spet Dejan Židan s SD in ne več NSi Mateja Tonina kot prejšnjič.

Gneča pod desetimi odstotki

A SD, SMC, NSi, Levica in tudi Desus Karla Erjavca so precej skupaj. Če gledamo širše (več raziskav) je pod desetimi odstotki preprosto velika gneča in ni jasno, kaj bo, še posebej, ker – kot opozarjajo agencije, ki opravljajo raziskave – je velik tudi delež vprašanih še neopredeljen, visoke pa so tudi napovedi neudeležbe. Iz raziskav različnih agencij za različne medije sem izločil strankarsko neopredeljene odgovore; torej ne vem, ne bom volil, ne grem na volitve. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil. Slika dogajanja je takšna:

Rezultatom raziskav in preračunom ni preveč dobro verjeti. Celo zadnje napovedi, ki bodo objavljene v petek, praviloma zgrešijo. Edina prava meritev poteka na voliščih. Zmagal bo tisti, ki bo na volišča privabil največ svojih volivcev. Tudi po obeh zadnjih raziskavah več kot štiri odstotke in s tem pogoj za sedeže v državnem zboru zbere SNS Zmaga Jelinčiča. Blizu vrnitve v parlament pa je tudi SLS Marka Zidanška. Po Mediani bi prag za vstop v DZ dosegla tudi stranka nekdanje premierke Alenke Bratušek, ki je pa po Novi24TV precej zadaj. Bolj podrobna primerjava dveh raziskav je takšna:

Izvirne rezultate zadnjih dveh raziskav, ki jih preračunavam in primerjam, si lahko ogledate na povezavah, ki vodijo do člankov na Siol.net in v Novi24TV:

Mediana za Siol.net
Parsifal SC za Nova24TV

 

Exit mobile version