US zavrnilo Žnidaršiča, kar je slab znak za Primca

Ustavne pritožbe zoper sodbo vrhovnega sodišča politične stranke ZDRUŽENA LEVICA – DEMOKRATIČNA STRANKA DELA ustavno sodišče ni sprejelo, je sporočil direktor državne volilne komisije Dušan Vučko. Da pritožbe niso sprejeli, pa me je pravkar obvestil iz ustavnega sodišča tudi generalni sekretar Sebastian Nerad.

Žnidaršič: Globoko sem razočaran…

Celotna odločitev senata, ki ga je vodila  predsednica Špelca Mežnar, člana pa sta bila Matej Accetto in Jadranka Sovdat, je takšna:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/05/up-713-183.pdf”]

Predsednik LZ-DSD Franc Žnidaršič, ki je za odločitev izvedel od novinarjev, je povedal, da je globoko razočaran, ker ustavni sodniki niso sprejeli pritožbe o “tako katastrofalni kršitvi pravic nič krivih kandidatov, ki so želeli kandidirati, pa jim je bila možnost odvzeta zaradi nesorazmernega ukrepa volilne komisije, ki ga je potrdilo vrhovno sodišče.“ Na listi ZL-DSD in Sloge je bilo sedem kandidatk in trije kandidati. Enajsti okraj so zapolnili tako, da je moški kandidat kandiral v dveh okrajih. Zakon, ki je skušal zagotoviti večjo zastopanost kandidatk, so skratka kršili tako, da so ponudili preveč kandidatk. Če bi se dvojna kandidatura štela dvakrat, bi zakonsko kvoto izpolnili.

Odločitev senata ustavni sodnikov pomeni, da koalicija strank Združene levice in Sloge Franca Žnidaršiča in Janka Vebra ostaja brez kandidatov v enajstih okrajih enote Celje. Odločitev  je, ker gre za podobne primere, precej resen znak, da lahko podobna usoda doleti še dve pritožbi, ki ju je zaradi zavrnitve list v enotah s sedežem v Novem Mestu in v Kranju na ustavno sodišče vložila Združena desnica Aleša Primca in France Kanglerja, ki lahko ostane brez kandidatov v 22 od 88 okrajev. Ob kandidaturo bo tudi njihov predsednik Aleš Primc.  Zadnji spor proti zavrnitvi liste v enoti Kranj so Primčevi sprožili danes.

Če spodleti še Združeni desnici, bo po vseh enotah po državi kandidiralo 20 strank, pet pa ne. Stranke, ki ne kandidirajo po vseh enotah, še nikoli niso dosegle praga za vstop v državni zbor.

Toplak: Nikjer v EU tako

Ustavnemu sodišču je zanimivo pismo, da zaradi spolnih kvot nikjer v Evropi ne zavračajo celotnih list, poslal pravnik Jurij Toplak, a pismo – kot kaže – ni imelo veliko učinka, ker je bilo poslano šele, ko je bila odločitev že sprejeta. Celotno pismo si lahko preberete v posebnem članku le o tem na povezavi tukaj.