Spletni časopis

Javno mnenje: Novim obrazom precej slabo kaže

(Last Updated On: 13/05/2018)

Kar tri raziskave javnega mnenja so konec tedna objavili mediji. Po raziskavi Mediane, ki po novem meri za TVSLO in agenciji Parsifal SC za NovoTV v petek, je v soboto rezultate merjenja agencije Ninamedia objavil še Večer (iste tudi Dnevnik). Ninamedia je v preteklosti delala za TVSLO in Dnevnik. Tudi po tretji raziskavi je na vrhu prvi teden volilne kampanje SDS Janeza Janše. Od drugih dveh raziskav se tretja razlikuje, ker na drugem mestu najde skoraj izenačena LMŠ Marjana Šarca in SD Dejana Židana, ki sta pa tudi po Ninamedii prvič obe krepko za SDS.

Po Ninamedii višje SD in SMC

Razlike med SDS in drugimi strankami so po tej raziskavi že tako velike, da je z desne slišati opozorila, da z leve umetno ustvarjajo vtis o močnem Janši in šibki levici, da bi mobilizirali leve volivce in pasivizirali desne. A delež za SDS ni zelo visok, krepko višje so v preteklosti že večkrat dosegli celo na volitvah, ko niso bili relativni zmagovalec.  Za meritve Ninamedie je bilo prejšnje mesece, ko jih je objavljala TVSLO, značilno, da sta višje deleže kot po drugih raziskavah dobivala SD Dejana Židana in SMC Mira Cerarja. Po dolgem času Židan po meritve te agencije zdaj ni več na prvem mestu ali izenačen čisto pri vrhu. Na pol novi obraz v politiki Marjan Šarec, ki je lani že uspešno nastopil na predsedniških volitvah, pa še drsi navzdol. Drugim “novim obrazom” pa še precej slabše kaže. Iz rezultatov različnih raziskav sem, da jih lahko primerjamo medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom voli, ne grem na volitve. Te deleže sem sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil. Grafičen prikaz dogajanja za velike stranke po večini raziskav, katerih rezultati so bili objavljeni v letošnjem letu, je po tem preračunu takšen:

Ker je že znano, da bo na volitvah kandidiralo 25 strank, vse sicer ne bodo nastopile po vseh okrajih, je zanimivo dogajanje tudi nižje, kjer pa za zdaj nič ne kaže na velik preboj novih obrazov ali strank. Le po raziskavi Mediane za TVSLO bi ena od majhnih strank presegla prag, pa še to je Stranka Alenke Bratušek, ki ni nek nov obraz v slovenski politiki. V preteklosti je bila za Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića že šefica vlade. V parlament pa se je, sicer komajda, prebila tudi pred štirimi leti, a ji je pozneje poslanska skupina razpadla, ker sta jo zapustila Peter Vilfan, ki je odšel k Desus in Jani Möderndorfer, ki je prestopil k SMC.

Požar in Zidanšek kot nova obraza

Ker je do volitev še tri tedne, v tem času pa se lahko še veliko spremeni, je modro resno jemati majhne stranke, ki v vseh treh raziskavah zberejo vsaj odstotek in kandidirajo v vseh enotah. Takšne so ob SAB še SNS Zmaga Jelinčiča, SLS Marka Zidanška, DD Bojana Dobovška in LNBP Bojana Požarja. Prava nova obraza v politiki med temi sta le Požar, ki pa je znan novinar in deloma tudi Zidanšek, ki je bil v preteklosti bolj lokalni akter.

Tudi pri majhnih strankah sem iz rezultatov raziskav v treh medijih izločil strankarsko neopredeljene odgovore, torej ne vem, ne bom voli, ne grem na volitve in jih sorazmerno zbranim odstotkom strank prerazporedil, kar omogoča primerjave. Povezave do izvirnih rezultatov raziskav Nova24TV in TVSlo lahko najdete tukaj, povezava do Večerove pa tukaj.

Exit mobile version