Site icon Spletni časopis

Požar vložil kandidature, Janković ne

Zoran Janković Foto: DZ/Borut Peršolja

Kandidature so – z eno samo izjemo – po državi vložile vse stranke, ki jih pred štirimi leti volil vsaj odstotek volivcev. Edina izjema je Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, ki je bila pred sedmimi leti relativna zmagovalka volitev, pred štirimi leti pa si je z 2,97 odstotka zagotovila, da je štiri leta dobivala slabih deset tisoč evrov dotacij vsak mesec. Janković je odprl poseben račun za kampanjo, a ni vložil kandidatnih list do polnoči, ko je  zastavica padla za vse, ki bi se radi potegovali za oblast na volitvah, ki bodo 3. junija. Popoldan so iz Pozitivne Slovenije sporočili, da na volitvah ne bodo nastopili, ker nočejo drobiti glasov na levici. V sporočilu za javnost so natrosili še nekaj običajnih propagandnih proti Janez Janši (SDS). Dejansko je bil najbrž Jankovićev problem preprost: pokažejo ga rezultati agencija Mediana, ki meri popularnost strank za POPTV in ki je marca – ob upoštevanju le opredeljenih volivcev – PS Zorana Jankovića namerila le 0,8 odstotno podporo, aprila pa je delež padel celo le na 0,3 odstotka. Več o meritvah lahko najdete na povezavi tukaj. Tak rezultat bi bil za Jankovića že čista sramota, ki bi mu lahko resno škodovala na županskih volitvah konec leta.  Manj kot odstotek pa mu tudi mesečne dotacije ne bi zagotovil, ki jo je dobival zadnja leta.

Po Dobovšku in Bratuškovi tudi Požar

Razplet vlaganja kandidatur po državi pri deseterici najuspešnejših strank na volitvah pred štirimi leti je takšen:

 

Do večera je kandidature po državi vložilo že dva ducata list (24) in strank. Med njimi tudi vrsta novincev kot so Dobra država Bojana Dobovška, Lista Marjana Šarca, Lista novinarja Bojana Požarja, Združena Desnica Franca Kanglerja in Aleša Primca. Po državi sta liste vložili tudi Levica (v katero sta združeni TRS in IDS) Luke Meseca in Združena Levica Franca Žnidaršiča, ki kandidature vlaga v povezavi s stranko Sloga, ki jo vodi nekdanji poslanec SD Janko Veber. Med kandidatnimi listami se je v Novem mestu pojavila tudi Solidarnost Uroša Lubeja, ki je na zadnjih volitvah kandidirali v povezavi s SD, a ni bila najbolj uspešna. Povrhu je se je po volitvah znašla v težavah, ker se je pokazalo, da je neupravičeno dalj časa prejemala del dotacije SD.

Celoten spisek do 19. ure vloženih kandidatnih list je takšen:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/05/SEZNAM-VLOZENIH-LIST-KANDIDATOV-3_5_2018_-20H.pdf”]

Ob parlamentarnih strankah SD Dejana Židana, Desus Karla Erjavca,  SDS Janeza Janše,  SMC Mira Cerarja, NSi Mateja Tonina, s tremi podpisi poslancev kandidirali tudi dve stranki, ki združujeta le dva poslanca: DD (Bojana Dobovška in Franca Laja) in SAB (Alenko Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček). Do večera pa treh podpisov na DVK ni dostavila Levica Luke Meseca.

V ponedeljek DVK o pravici vedeti

Direktor DVK Dušan Vučko mi ta teden ni bil pripravljena razkriti, kdo je tretji poslanec, ki je kot predlagatelj omogočil vložitev kandidatov DD po vsej državi in kdo SAB. Zakon ne določa jasno, da bi javnost imela pravico vedeti, je pojasnil. Imena in priimka niso razkrili niti v obeh strankah. Za podatke sem, da bi ugotovili, kaj velja, zaprosil po zakonu o medijih in po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Po prvih informacijah bo o tem, ali javnost ima pravico vedeti, kateri poslanci predlagajo kandidatne liste, državna volilna komisija razpravljala na seji prihodnji teden v ponedeljek na javni seji.

Exit mobile version