Spletni časopis

Kongres NSi: Matej Tonin postaja pravi predsednik

(Last Updated On: 22/04/2018)

V Grosuplju poteka kongres NSi, na katerem ta desno sredinska stranka po odstopu predsednice Ljudmile Novak voli novega predsednika in potrjuje tudi volilni program . “Da razčistimo z očitki, da nisem pravi predsednik,” je Matej Tonin, ki po odstopu Novakove to stranko začasno vodi, pojasnil razloge, da so kongres sklicali še pred predčasnimi volitvami, ki bodo tretjega junija.

Nihanja volilnih rezultatov

Na parlamentarne volitve je NSi, ki je bila ustanovljena leta 2000 po sporu, ker se je ljudska stranka (SLS) odrekla večinskemu sistemu, doslej trikrat vodil že pokojni Andrej Bajuk, na zadnje dvoje volitev pa Ljudmila Novak. Po izpadu iz državnega zbora leta 2008 je Bajuk odstopil. Rezultati NSi na volitvah poslancev doslej so bili takšni:

Kongres se razlikuje od kongresov, ki sta jih zadnje tedne imela Levica in Marjan Šarec. V primerjavi z Levico je pri NSI ob slovenski himni na začetku zadonela evropska, internacionale pa seveda ni bilo.

V primerjavi s Šarčevim kongresom pa dogajanje v NSi ne poteka ekspresno in tudi zapiranja pred novinarji, ker so velika in dobro organizirana stranka, na tem kongresu ni. V času, ko se je kongres Liste Marjana Šarca že končal, se v NSi šele prav začenja.

NSi je bila veliko  uspešnejša kot na nacionalnih volitvah na evropskih volitvah, kjer dosegajo dosega nekajkrat boljše rezultate. V evropskem parlamentu jih že tretji mandat zapored zastopa predsednik vlade, ki je osamosvojila državo in dosegla mednarodno priznanje Slovenije, Lojze Peterle. Veliko pozornosti medijev je evropski poslanec pritegnil tudi na kongresu v Grosupljem (na posnetku desno).

Na zadnjih evropskih volitvah je NSi nastopila v koaliciji s SLS in skupaj uspelo ponoviti rezultat, ki ga je pet let prej NSi dosegla sama, a jim je to prineslo dva sedeža v evropskem parlamentu, pet let prej let enega. Drug sedež je pripadel nekdanjemu predsedniku SLS Francu Bogoviču.

Na lokalnih volitvah, upoštevane so glasovnice v občinah, kjer so člane občinskih svetov volili po proporcionalnem volilnem sistemu, so bili nekoliko uspešnejši kot na volitvah v državni zbor, a se uvrstitvam na evropski ravni niso približali.

 

Finančno je NSi, čeprav sodi med majhne stranke v parlamentu, relativno močna. Podatki za daljše obdobje kažejo, kako se finančno poslovanje zaradi stroškov kampanj poslabša v volilnih letih, pozneje pa se bilanca popravi. Letos je volilno leto.

 

 

 

fdsf

ds

fsd

fdsf

(Visited 336 times, 1 visits today)
Exit mobile version