Site icon Spletni časopis

SMC: Izstop Zormana in Krajnca in odhod Kustec Lupicerjeve

Simona Kustec Lipicer ni več podpredsednica Stranke modernega centra (SMC). Na volitvah poslancev 3. junija vodja poslanske skupine ne bo kandidirala za SMC. Iz politike so umika. Za podpredsednico stranke je svet SMC namesto Kustec Lipicerjeve že imenoval generalno sekretarko vlade Lilijano Kozlovič. Ponovno je bil za podpredsednika SMC potrjen predsednik DZ Milan Brglez. Iz SMC sta izstopila še dva poslanca: Branko Zorman in Bojan Krajnc.

Z Zormanov zakon več poslancev SDS kot SMC

Branko Zorman je izstopil iz SMC, ker je pri ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta padla sprememba zakona o igrah na srečo, ki bi liberalizirala prirejanje športnih stav. Spremembo je predlagal januarja. Kako pomembno je zanj glasovanje, je Zorman pred odločanjem opozoril s stavko, da so številni “prišli v politiko zato, da naredimo nekaj dobrega za to državo.” A za “nekaj dobrega” je bilo po tem opozorilu le 35 poslancev (moralo bi jih biti najmanj 46), proti pa 26. Na cedilu ga je pustil večji del njegove stranke. Povsem pa so njegov zakon podprli iz opozicijske SDS.  Rezultat glasovanja je bil takšen:

Da bo počilo, se je pokazalo že pred odločanjem, ko je v poslansko skupino prišel šef vlade in SMC Miro Cerar in jih pozval, naj enotno glasujejo proti predlogu svojega poslanca. Glasovanje je pokazalo, da tudi Cerarja ne poslušajo najbolj, ker enotnosti ni bilo. Še največji del poslancev SMC sploh ni glasoval. Zorman se je na premierovo zahtevo po enotnosti proti njemu  na spletu odzval tako:


Izstopil pa je iz SMC še Bojan Krajnc, ker so ga kot kandidata prestavili v okraj, ki ga ni želel. Kdo so kandidati SMC bo danes predstavil predsednik stranke Miro Cerar. Kandidature bodo vse stranke morale uradno vložiti najpozneje 3. maja. Torej dan po prvomajskih praznikih. A to ta teden še ni bil konec prestopov poslancev tik pred volitvami. Le da je bil zadnji prestop v seriji manj spektakularen.

Lah pri Čušu

Nekdanji poslanec SDS Zvonko Lah, ki je lani prestopil k NSi in v začetku aprila izstopil še iz te stranke, je zdaj prestopil k stranki Zeleni Slovenije nekdanjega poslanca SDS Andreja Čuša. Če bi našla še enega poslanca, bi Čuš in Lah lahko ustanovila poslanski klub, si zagotovila status parlamentarne stranke in lažji način vlaganja kandidatur po vsej državi. A za zdaj ni znakov o tem, da bi našla še tretjo lastovko. V tem mandatu je (če upoštevamo izstopa še zadnjih dveh poslancev SMC) svoje poslanske skupine zapustilo že dvanajst poslancev od 88 izvoljenih na listah strank, med njimi en vodja: Jani Möderndorfer, ki je tokrat zapustil stranko Alenke Bratušek (na volitvah 2014 se je imenovala Zaab), kot vodja poslanske skupine pa je Möderndorfer prestopil tudi že v prejšnjem mandatu, ko je zapustil PS Zorana Jankovića.  Preglednica kaže, kako se je spremenilo število poslancev v poslanskih skupinah posameznih strank.

 

 

 

Exit mobile version