Spletni časopis

Brglez odpovedal sejo o Palestini, Horvatu grožnje s smrtjo

Kongres Levice v Šiški Foto P. J.

(Last Updated On: 07/04/2018)

Ker je pet poslancev SMC umaknilo podpise pod zahtevo za izredno sejo državnega zbora o priznanju Palestine (palestinskih ozemelj) kot neodvisne in suverene države,  ki bi se morala začeti ob 13. uri, je predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC) to sejo odpovedal. Priznanje države Palestina je zahtevala stranka Levica.

Umik zaradi opozoril pravnikov

Podpise so umaknili poslanci SMC Simona Kustec Lipicer, Bojan Krajnc, Branko Zorman, Anita Koleša in Mitja Horvat. Kustec Lipicerjeva je pojasnila, da so to storili  zaradi mnenja zakonodajno pravne službe o dopustnosti zahteve predsednika državnega zbora, da odbor za zunanjo politiko ponovno odloča o predlogu sklepa o priznanju Palestine. Kot sem poročal je pravna služba opozorila, da je Brglez ravnal napak, ko je sam sklical ponovno sejo OZP in določil, da jo bo vodila kar Julijana Bizjak Mlakar (Desus), s čemer je začasno kot predsednika odstavil Jožefa Horvat (NSi).

Horvat je danes povedal, da je policiji prijavil grožnje s smrtjo. Anonimno grožnjo s smrtjo je prejel po elektronski pošti, je na tiskovni konferenci NSi povedal Horvat. Pošta mu je bila poslana na poštni strežnik NSi, od tam je preusmeritev na njegov poštni nabiralnik. “Jasno piše, da zaradi Palestine, ker menda oviram priznanje Palestine,” je vsebino povzel Horvat. Posnetek Horvatove izjave je dostopen tukaj:

https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/20180406_IzjavaJHorvat_groznja.mp3?_=1

Ob Palestini je Horvat le vztrajal pri spoštovanju zakona: zakon namreč zahteva, da mora priznanje tuje države predlagati parlamentu vlada, tega ne more storiti kdorkoli in tudi stranka Levica torej ne.

Iz SMC so se na dogajanje na spletu odzvali tako:

Iz SDS pa tako:

_src=twsrc%5Etfw”>April 6, 2018


Poslovniških razlogov za to, da je Brglez sklical še drugo sejo odbora brez Horvata predsednik DZ ni imel, Horvat je namreč dan prej pravočasno sklical sejo odbora o tem vprašanju, na njem pa je večina poslancev z 10 za in 6 proti, odločila, da priznanja Palestine zboru ne more predlagati, ker bi to bilo nezakonito. Pravna služba državnega zbora je v mnenju na katerega se sklicuje pet poslancev SMC tudi ponovno povzela, da priznanja Palestine ni predlagal upravičeni predlagatelj, torej vlada, in da za odločanje o sklepu o priznanju Palestine zato ni bilo zakonske pravne podlage.

Stranka levica ni vlada te države.

Za kršitev zakona več ni večine

Odbor, ki ga je sklical Brglez, se je včeraj popoldan in danes zjutraj sestal, a je bil obakrat nesklepčen, ker so protestno manjkali poslanci SDS, NSi in del poslancev SMC. Če poslanci SMC podpisov ne bi umaknili, bi državni zbor danes lahko razpravljal o vseh zapletih, odločati pa o priznanju Palestine pa ne bi smel, ker bi to pomenilo kršitev vseh pravil, za kar pa med poslanci na levi ni več večine.

Iz Levice so se na spletnih omrežjih na razplet odzvali tako:


Obvestilo o umiku podpisov je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/04/8f7f9a609135c370e4b9.pdf”]

 

 

 

(Visited 843 times, 1 visits today)
Exit mobile version