Site icon Spletni časopis

Po Požarju zdaj SDS očita RTVS propagando za Židana

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc ta teden v državnem zboru med razpravo o poročilu nadzornikov Foto: DZ/Borut Peršolja

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, ki je čez novo leto odstavil odgovorno urednico informativnih programov Jadranko Rebernik, je včeraj Bojanu Požarju odgovoril na očitke, ki mu jih je ta javno objavil: da  ravna nepošteno in ga ne predstavlja enako kot druge, ki se potegujejo za oblast v državi. Kadunc je odgovor poslal le Požarju. Ko sem ga prosil za vsebino, me je napotil k Požarju.

Požar je med drugim ocenil, da bi ga morali na javni RTV, ko je na kongresu v Mariboru preimenoval stranko nekdanjega župana Alojza Križmana v svojo stranko, in napovedal nastop na volitvah, “povabiti v Odmeve in tudi na nedeljski intervju z Jožetom Možino ali Ksenijo Horvat, ne samo enkrat na soočenje na 3. programu”.

Novinarji nastopajo kot plačani propagandisti SD?

Požarja sem zaprosil, če mi lahko posreduje odgovor direktorja televizije Kadunca. Požar je v petek pozno zvečer odgovoril, da mi bo pismo posredoval. Ko odgovor prejmem, bo objavljen. V nedeljo dopoldan odgovora še nisem prejel.

Ob Požarju, ki najbrž sodi na levo sredino je včeraj zaradi domnevno pristranskega ravnanja javne RTV protestirala še bolj desna opozicijska SDS, ki po raziskavah javnega mnenja sodi med favorite volitev. Trdijo, da javna televizija med strankami privilegira SD Dejana Židana. Kako odnos javne RTV ocenjuje bralci Spletnega časopisa preverjam z anketo. V nedeljo dopoldan je bil vmesni rezultat tak:

Na grafiki, ker praktično nihče ni ocenil, da bi ju televizija priviligirala, se ne vidita stranki Desus in NSi. V celoti gledano sta zelo nizek delež zbrali največji vladni stranki SMC Mira Cerarja in Desus Karla Erjavca. Zelo visokega pa vladna SD.

SD: Kar pišete je “fake news”

Na obvestila o tem članku, s takšnim rezultatom ankete, ki je biolo objavljeno na spletnih omrežjih,  se je na spletnih omrežjih odzvalo več politikov iz SD s takšnim odgovorom glavnega tajnika stranke:

Predsednik SD Dejan Židan Foto: SD

V priporočilu vladi, ki so ga vložili v parlamentu za “zagotovitev neodvisnega in zakonsko opredeljenega delovanja RTV Slovenije” v SDS protestirajo zaradi “izrazite, ekstremne pristranskost v korist nekaterih vladnih strank, v zadnjem času še posebej v korist Socialnih demokratov (SD).”

Praviloma takšnim “priporočilom” iz SDS sledi zahteva za izredno sejo državnega zbora, ki pa je doslej še ni opaziti. Pristranskost iz SDS očitajo informativnim programom javnega radia in televizije in trdijo, da “groba statistika objav v informativnih oddajah obeh medijev pokaže, da sta oba informativna programa posvetila predstavitvi enega samega predvolilnega dogodka vladne stranke SD več programskega časa kot 16 javnim predstavitvam programov SDS v letu 2017 in 2018 skupaj.”

SDS ima v parlamentu skoraj štirikrat več poslancev kot SD.

Po oceni SDS posamični novinarji in novinarke Radia in TV Slovenija nastopajo “dobesedno kot plačani propagandisti omenjene vladne stranke. Uredniki in urednice, skriti v ozadju, pa takšno delovanje omogočajo, naročajo in vzpodbujajo”. V “priporočilu” iz SDS opozarjajo tudi na odstavitev odgovorne urednice Jadranke Rebernik in napovedan odstop direktorice televizije Ljerke Bizilj. O slednjem so zapisali:

“Razlog je po njenih besedah načrt dela za leto 2019, ki ga je treba zasnovati najkasneje do junija letos. Po pisanju medijev pa naj bi bilo v ozadju njenega napovedanega odstopa predvsem sporno financiranju Eme 2017, kjer je RTVS prekoračila proračun za kar 740.000 evrov.”

Spregledati Židana, videti pa Janšo

Da trditve o pristranosti niso nujno povsem iz trte zvite, kaže nenavadno poročanje na spletnem portalu javne televizije (MMC, prispevek o tej tematiki je bil tudi v Odmevih) o ugotovitvah računskega sodišča, da je SD Dejana Židana po volitvah leta 2014 skoraj dve leti nezakonito financirala stranko Solidarnost Uroša Lubeja. To je pri SD računsko sodišče ugotovilo že leta 2016, takrat je glavni tajnik te stranke Dejan Levanič sporna nakazila tudi ustavil. V članku o posebni reviziji še pri Solidarnosti, MMC opozarja, da bo računsko sodišče vložilo obtožilne predloge proti SDS Janeza Janše zaradi konec lanskega leta najetega posojila, ki se mu je SDS po ostrih kritikah v medijih, da ravnajo nezakonito, odpovedala. Kako novinarji pozornost usmerijo k SDS, lahko pogledate na posnetku ali na povezavi tukaj.

Zakaj je ravnanje MMC nenavadno? Ker se v članku nič ne vprašajo, kje so pa obtožilni predlogi proti SD Dejana Židana ali Lubeju, čeprav je to njihova glavna zgodba, prekrški pa veliko starejši in čisto uradno z revizijami že ugotovljeni. Da je šlo za nedovoljeno financiranje SD, vemo  že več let.

Po zakonu iz časa Alenke Bratušek, ki je sicer precej nenavaden, največje kazni niso zagrožene za prejemnike denarja iz nedovoljenih virov ali za tiste, ki so morebiti prekoračili dovoljene vsote najetih posojil: najvišje globe zakon določa za darovalce denarja ali posojilodajalce. Torej za SD Dejana Židana in Dijano Đuđić, če je ta kaj prekršila.

Od najmanj 6.000 in največ 30.000 evrov globe bi moralo doleteti pravno osebo, ki je podarila kaj politični stranki. Za odgovorno osebo, kar je bil najprej Uroš Jauševec, pozneje pa Dejan Levanič, je globa še od 1.500 do 4000 evrov. SDS in Solidarnost bi na sodišču, če bo sprožen kak postopek, kot prejemnika spornih nakazil (ali posojil) lahko doletelo “le” 4.200 do 21.000 evrov globe. A o obtožilni predlogih proti Židanu in Solidarnosti, kjer je bil pred leti narejen pravi pregled (ki ga pri SDS sploh še ni), javna televizija nič ne vprašuje in ne piše. To je precej nenavadno. Teoretično bi kazen zaradi nakazil Solidarnosti lahko doletela tudi še generalno sekretarko državnega zbora, preko državnega zbora se je tehnično denar iz mesečne dotacije SD prelival na račun Solidarnosti. A bila je le izvajalec. Dilema je še, če namerava računsko sodišče morebiti res naglo sprožiti postopke proti SDS, kar doslej ni bilo običajno, ali imajo enake vatle ravnanja za vse stranke in prekrške. A doslej niso še nič sprožili, pojasnila o ravnanju in razlogih zanj pa še čakam.

Kakšno je vaše mnenje o poročanju javne RTV lahko odgovorite v anketi, kjer so kot možnost ponujene vse stranke, ki imajo poslanske skupine v državnem zboru, dodana je pa še Lista Marjana Šarca zaradi visokih deležev, ki jih dosega po raziskavah javnega mnenja.

Kako po vaši oceni javnost obvešča RTV Slovenija?

View Results

 Loading ...

Požarja bi povabili, a potem bi morali vse

V spletnem časopisu sem že opozoril, da je generalni direktor Kandunc po odstavitvi Jadranke Rebernik začasno za šefa postavil Vanjo Vardjana, ki pa si morda ne želi posebej pojavljanja Požarja zaradi posebnega razloga. O Vardjanu je Požar kot novinar Slovenskih novic objavil spotakljivo zgodbo o konfliktih z Monico Viti, ki bi ji naj takrat še urednik razvedrilnega programa na TV SLO Vardjan vdrl v stanovanje, jo napadel in skušal posiliti. Vardjan je takrat zanikal, da bi kršil zakon in kakšnega resnega kazenskega postopka proti njemu tudi ni bilo. Je pa Vardjan na mizi imel predlog, da bi pred kamere v nedeljo povabili Požarja. To je razkril novinar Jože Možina na spletnem omrežju s sporočilom:

Po neuradnih informacijah je Možina Vardjanu že pred časom pisno predlagal, da bi naredil intervju s Požarjem. Predloga Vardjan ni takoj zavrnil. A tudi potrdil ne. Čakal je. Na koncu pa je po posvetu z uredniki menda odločil, da do volitev intervjujev s politiki ob nedeljah ne bosta delala ne Jože Možina in ne Ksenija Horvat.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Če bi odločil drugače, bi morala Možina in Horvatova najbrž narediti celo kopico intervjujev, da bi bilo enako do vseh.

Na spletnih omrežjih je bilo na ta članek že nekaj začudenih odzivov, ker sem za novo stranko Lista novinarja Bojana Požarja zapisal, da “najbrž sodi na levo sredino”. Eden od odzivov je bil, denimo, takšen:

Razvrščanje novih strank, celo če imajo program, je težko. Bojan Požar je predstavil svoje programske točke. Marjan Šarec jih s svojo stranko celo še ni. O tem, kam uvrstiti Požarjevo listo, lahko pomagate z odgovorom na anketo:

Kam bi uvrstili Listo novinarja Bojana Požarja

View Results

 Loading ...

 

 

Celotno priporočilo SDS o RTV je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2018/03/priporocilosdsortv.pdf”]

 

 

 

 

Exit mobile version