Site icon Spletni časopis

Privilegirane penzije po Kučanu in športnikih še za kulturnike!

Po Kučanu, ki med politiki edini dobiva privilegirano pokojnino in vrhunskih športnikih, ki jim je dodatek, ta jim zagotavlja najvišje državne pokojnine, na predlog Petra Vilfana (DeSUS) državni zbor dodelil že lani, bi podobna dosmrtna doplačila zdaj dobili še številni naši kulturniki. Dobivali bi enaka doplačila in torej najvišje pokojnine kot dobitniki medalj na olimpijskih igrah in svetovnih prvenstvih, le kriterij za pridobitev bi bil pri kulturnikih bolj domač kot pri športnikih.

Dosmrtno doplačilo je častno priznanje

Primož Hainz (Desus) je prvi podpisal predlog za kulturniška doplačila k pokojninam Foto: DZ/Borut Peršolja

Predlog, ki bi ob kulturnikih privilegirane pokojnine omogočil tudi raziskovalno-razvojni dejavnosti, je podpisalo sedem poslancev DeSUS in SMC. Prvi je tudi tokrat poslanec DeSUS, a tokrat je to Primož Hainz in ne Vilfan.

Ker sta pred poslanci zaradi bližajočih se volitev le še dve redni seji, ni čisto gotovo, ali bo poslancem uspelo uzakoniti novost. Ker kulturniki v svetovnem merilu najbrž težko dosežejo podobne rezultate kot športniki, kulturnih olimpijskih iger namreč ni, bi bil kriterij za pridobitev najvišje pokojnine, ki bi jo doplačali davkoplačevalci, bolj domač: doplačati bi morali tistim, ki vsako leto dobijo Prešernove nagrade za življenjsko delo ali ki so dobili kakšne podobne nagrade.

Predlagatelji trdijo, da bo dodatek, ki ga bo do smrti prejemal kulturnik “po svoji naravi častno priznanje, ki ga vlada dodeli upokojenemu državljanu za varno starost iz naslova minulega ustvarjenega dela.”

Privilegirane pokojnine bi dodeljevali za dosežke na področju kulture in raziskovalno-razvojne dejavnosti, doplačilo pa bi kulturniku zagotavljalo, da prejme najvišjo možno pokojnino moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe, od katere se ne bo plačevala dohodnina. S tem bo, trdijo predlagatelji, položaj kulturnikov, ko gre za privilegirane pokojnine, izenačen s položajem športniki, ki ga je tem lani že zagotovil Vilfan.

Zakon določa, da bo vlada lahko tudi po lastni presoji dodatno dodeljevala privilegij še posameznim dodatnim kulturnikom, če oceni, da so trajno prispevali “k razvoju družbe in ugledu države”.

Znana le vrednost doplačila Kučanu

Ohranitev dodatka k pokojnini je nekdanjemu predsedniku zagotovilo dopolnilo stranke ljubljanskega župana Zorana Jankovića PS

Koliko bo novost državo stala, predlagatelji ne predstavijo, češ da se to ne da izračunati, ker podatki o višini pokojnin niso javno dostopni. Podobno tudi pri športnikih lani ni bilo finančnih ocen, koliko bodo ljudi stala dosmrtna doplačila, ki so jih odobrili poslanci. Pojasnjevanja, koliko privilegija dobiva Milan Kučan, je lani zavrnil tudi direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) Marijan Papež in sam ZPIZ, češ da je tudi to osebni podatek in javnost ne sme izvedeti, koliko dobi Kučan.

A sem podatke javnosti po tem nenavadnem izmikanju sam predstavil. Zakon iz časa, ko je bil za predsednika po letu 2002 izvoljen dotedanji premier in danes že pokojni Janez Drnovšek, je Kučanu dosmrtno dodelil  80 odstotkov plače predsednika republike. Kučan je lani julija dobil 1.985 evrov bruto ali 1.489 evrov neto doplačila iz proračuna predsednika republike k siceršnji pokojnini.  Privilegij doplačila so za vse druge politike v času druge vlade Janeza Janše (SDS) zaradi varčevanj ukinili, a Kučanu je Pozitivni Sloveniji Zorana Jankovića in strankam z leve uspelo z dopolnilom ohraniti že pridobljen dodatek.

Predsednik republike Borut Pahor je julija lani dobil bruto 5.938 plače, 80 odstotkov te vsote je bilo 4750 evrov. V anketi spletnega časopisa bralci o Kučanovem privilegiju niso imeli najboljšega mnenja. Glasujete lahko še vedno in si tudi ogledate rezultat glasovanja:

Poslanci so le za bivšega predsednika Milana Kučana določili, da mu pripada dodatek k pokojnini, ki mu zagotavlja 80 odstotkov plače predsednika. Kaj menite o tem privilegiju?

View Results

 Loading ...

 

Koliko bodo stali dodatki k pokojninam za kulturnike in raziskovalce so poslanci Desusa in SMC zapisali tako:

Zadošča tudi evropska raven

Privilegirano pokojnino bi načeloma dobili prejeli prejemniki Prešernovih nagrad za življenjsko delo oziroma opus in Zoisovih nagrad za življenjsko delo. A pomembna je dodatna določba, ki pravi, da bo lahko vlada dodatek dodeli še vsem, ki so za življenjsko delo prejeli stanovske nagrade ali mednarodno nagrado najmanj evropskega pomena in so prispevali k razvoju in ugledu države.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Takšne dodatne privilegirane pokojnine so predlagali Primož Hainz (Desus), Bendikt Kopmajer (Desus), Saša Tabaković (SMC), Marjan Dolinšek (SMC), Simon Zajc (SMC), Janja Sluga (SMC) in Anita Koleša (SMC).

Kaj menite o predlogu za dodatek k pokojninam kulturnikom lahko odgovorite v anketi:

Ali ste za dosmrtne dodatke k pokojninam za kulturnike in raziskovalce?

 Loading ...

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version