1

Dve raziskavi v dveh dneh: Šarec na vrhu, kje je Cerar?

Nova24TV in Delo sta le z dnevom razlike objavili rezultate svojih raziskav javnega mnenja. Nova24TV, za katero meri Parisfal SC, je svoje objavila v nedeljo. Delo, za katero meritev opravlja Delo Stik, pa danes.  Po obeh raziskavah bi trenutno največ volivcev, okoli četrtina vseh, volilo Listo Marjana Šarca, se pa rezultati obeh raziskav precej razlikujejo nižje,

Kje je Cerar in kje Erjavec?

Po Novi24TV je SMC Mira Cerarja izenačena z Levico Luke Meseca, po Delu pa precej spredaj. DeSUS Karl Erjavca po Novi prehiteva NSi, po Delu je obratno, po obeh raziskavah pa ti dve stranki presežeta prag za vstop v parlament. Po Novi24TV je delež, ki ga zbereta SD Dejana Židana in SDS Janeza Janše precej višji kot po Delu.

Pri majhnih strankah pa so med raziskavama velike razlike, koga sploh zaznajo in prikažejo.  Iz rezultatov  sem, da jih lahko primerjam medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore (ne vem, ne bom volil…). Slika je takšna:

Velika razlika je tudi pri majhnih strankah, kjer se celo pojavljajo povsem različne. Delo denimo niti ne pokaže SLS Marko Zidanška (ima pa velik delež glasov za “Drugo”, ki jih ne pokaže) ali stranke Glas za otroke Aleša Primca. Zato pa najde Dobro državo Bojana Doćbovška in Zelene Slovenije Vlada Čuša. Obratno pa Nova že meri še Listo Bojana Požarja in NLS Željka Vogrina. Nobeni od teh manjših strank za zdaj po nobeni od primerjanih raziskav ne kaže, da bi se lahko prebila v državni zbor.

Izvirne rezultate najdete na povezavah tukaj: