Prva stavka uslužbencev DZ bo ustavila poslance

Prvič v zgodovini države nameravajo uslužbenci državnega zbora prihodnji teden v sredo stavkati. Vrh parlamenta, čeprav poslanci ne bodo stavkali, se je odzval modro: v sredo so odpovedali sejo državnega zbora, ki bi sicer morala biti, odpovedane so tudi vse seje delovnih teles. Državni zbor bo ohromljen.

Položaj je zapleten, vsi ne bodo stavkali

Ob 90 poslancih in generalni sekretarki, ki so funkcionarji in o katerih pogosto pišemo, za delo državnega zbora skrbi še 352 uslužbencev, ki so večinoma precej nezadovoljni s plačami, manjši del (dobrih sto) pa jih je – ker so njihove zaposlitve vezane na mandat – v stiski, ker so čez pol leta lahko brez službe. Za te uslužbence, ki so zaposleni v poslanskih skupinah, ni jasno ali bodo res vsi stavkali. V opozicijskih strankah, denimo v SDS, bi jim zamisel, ker je stavka proti vladi Mira Cerarja, lahko bila celo simpatična, a hkrati bi s stavko delali škodo svojim – opozicijskim – poslancem.

Da se bodo pridružili stavki javnega sektorja, so zaposleni v državnem zboru izglasovali pred tednom. Stavkati nameravajo v sredo prihodnji teden na svojih delovnih mestih od jutra do večera, točno opoldne pa nameravajo odkorakati na protestni shod pred poslopje vlade. O razlogih za stavko in protest pred vlado je predsednik sindikata zaposlenih v državnem zboru Iztok Potočnik zapisal:

„Vlada krši temeljna določila enotnega sistema plač v javnem sektorju, se ločeno pogaja s posameznimi sindikati dejavnosti in poklicev, ki so z grožnjo s stavko dosegli več kot ostali, ki so se z vlado skušali dogovoriti za pogajalsko mizo. Vlada prav tako, navkljub gospodarski rasti, še ni odpravila omejitev začasnega zakona o uravnoteženju javnih financ in anomalij v plačnem sistemu.“

 

Zore Tavčar: “Na zboru delavcev nisem bila”

Zbor delavcev o stavki je pritegnil kar nekaj pozornosti poslancev. Podpredsednik parlamenta Primož Hainz (Desus) je na pogovoru vrha državnega zbora pri predsedniku Milanu Brglezu (SMC) v ponedeljek opozoril, da je videl, da so uslužbenci „nekaj podpisovali ali so za ali proti stavki“, “Bil sem presenečen, da menda 50 zaposlenih v tej hiši nima minimalne plače,” je dejal Hainz in prosil za pojasnila o višini plač.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]Zelo natančnih odgovor ni dobil, vprašanja tudi ni prej napovedal, da bi se sekretarka Uršula Zore Tavčar lahko pripravila.

Je pa Tavčarjeva pojasnila, da nihče ne dobiva manj kot je minimalna plača, ker to po zakonu sploh ni mogoče, državni zbor pa sodi v plačni sistem, ki ureja vse delavce v državnih organih. „Na zboru delavcev nisem bila, ker bi ste to lahko smatralo kot pritisk,“ je sekretarka pojasnila, da vsega, kar je bilo tam morda rečeno, ne pozna.