Site icon Spletni časopis

Pred volitvami: Sodišča sistematično prikrivajo imena obsojenih korupcije

Test, koliko sme javnost izvedeti o  pomembnih sodbah slovenskih sodišč v korupcijskih primerih, sem sprožil sredi decembra, ko sem zaprosil za sodbo v primeru Patria II., po kateri bi moral v zapor Jure Cekuta. A še ni v zaporu. Rezultat je ugotovitev, da sodišča v dokumentih sistematično prikrivajo imena tistih, ki so jih obsodila kraje javnega denarja in tistih, ki so v dogajanje vpleteni, čeprav gre tudi za javne osebe in politično za državo nadvse pomembne dogodke. Torej za informacije, ki so nesporno javnega značaja.  Pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami je sodišče zaprlo predsednika največje opozicijske stranke Janeza Janšo prav zaradi primera Patria. Po volitvah so bile sodbe razveljavljene, pomemben politik pa izpuščen na prostost.  Zaradi tega je pomembno, da ima javnost informacije, kaj se je dogajalo. Pravnomočne sodbe so pomemben vir informacij, ker ljudje sodiščem zaupamo. Da v takšnem položaju javnosti prikrivajo imena obsojenih in vpletenih v ta primer, s sklicevanjem na varovanje njihove zasebnosti, je hudo nenavadno. Skoraj povsem neverjetno. Še posebej, ker gre deloma za javno znane podatke, ki so bili že objavljeni v medijih ob razglasitvah sodb.

Če javnost ne more dobiti pomembnih informacij o javnih zadevah, to učinkuje na volitve, tudi na te, ki so pred nami. Kako prikrivajo, nazorno pokaže del pravnomočne sodbe, ki mi jo je sodišče posredovalo.  Delno je sodišče ta teden moji zahtevi, da mi posredujejo sodbo, česa in zakaj je obsojen Cekuta, ugodilo.

Kakšna je cenzura

Takole je videti posnetek javnega dela sodbe, da mora Jure Cekuta za štiri leta in štiri mesece v zapor in vrniti slabega pol milijona evrov (ki jih nima) in da mora (za krajši čas) v zapor tudi že upokojeni brigadir Peter Zupan:

So primeri, ko lahko fotografija sporoči več kot tisoč besed. V sodbi, ki so mi jo poslali ta teden, je prikrito (in torej tega ne smete izvedeti), da je bil obsojen Jure Cekuta, ker je od že upokojenega brigadirja Petra Zupana (kar tudi ne smete izvedeti in je zato prečrtano) leta 2005 pridobil informacije in dokumente o nameri države, da do leta 2011 kupi 150 osem kolesnikov. Pridobljeno pri Zupanu je Cekuta po sodbi (domnevamo) predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu in odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu. Domnevno pišem, ker je tudi imeni Riedla in Niitynena sodišče v sodbi scenzuriralo. Ne smete vedeti. To je njihova zasebna stvar. Pravniki, pri katerih sem preverjal, kako to ocenjujejo, so mi povečini resignirano odgovarjali, da se lahko pritožim informacijski pooblaščenki in pozneje še na sodišče in bo sodišče morda sčasoma moralo ljudem razkriti nekaj več iz svojih sodb. Denimo, koga so sploh obsodili. Ali pa – kar je bolj verjetno – ne bom nič dosegel

Pritoževati se ne bom niti poskusil, ker je neumno. Najbrž bolj pomaga javna razprava, ali je to prav.

Redno sodstvo cenzurira, ustavno sodišče ne

Gre pa za povsem očiten primer kratenja ustavne pravice javnosti do obveščenosti o pomembnih javnih zadevah. Vaše pravice. Krati jih sodstvo. In to sistematično. Povrhu v zelo razvpitem političnem dogajanju, kar ima vpliv tudi na volilno dogajanje.  Odgovoren za ravnanje sodišč je šef vrhovnega sodišče Damijan Florjančič. Florjančič je na vrhu še nov, a bi moral sčasoma poskrbeti za razumno ravnanje sistema, ki ga vodi. Je pa iz sodbe o Cekuti, če znate dešifrirati in se močno potrudite, da  sami zapolnite imena, razvidno, da je v več obrokih Cekuta na svoj avstrijski bančni račun od Riedlovega podjetja in finske Patrie dobil 460.875 evrov. Sodba se pomembno razlikuje od na ustavnem sodišču razveljavljene sodbe proti predsedniku SDS Janezu Janši. V njej so dejstva, kdo je dobil kaj, na kateri račun, kdaj in zakaj. V sodbi proti Janši, ki je točno zato razveljavljena, vse omenjeno manjka. Tudi sodbo proti Janši, ki je javno objavljena in dostopna, redno sodstvo podobno cenzurira. Kar je enaka sramota. A cenzurira jo nekoliko drugače in za odtenek manj: pustili so vsaj začetnice. Kako je to storilo vrhovno sodišče, si lahko ogledate na povezavi tu. Janša je absolutno javna oseba in tudi javno znana. Ustavno sodišče pa ravna, ko gre za pravico javnosti do obveščenosti, drugače. Sodba ustavnega sodišča, ki je kot kršitev elementarnih ustavnih načel pravičnosti razveljavilo vse sodbe v primeru patrija proti Janši (in soobtoženim), ne prikriva imen, ki jih cenzurirajo redna sodišča. Sodba ustavnega sodišča v kateri so zapisana vsa imena, če želite preveriti, je dostopna tu.

V sodbi o Cekuti, ki vam jo – takšno kot so mi jo poslali – predstavljam, piše, kaj so obsojeni zagrešili in koliko denarja in kam so za to dobili in je že zaradi tega vredna branja. Kdorkoli že so. Takšen je tisti del te sodbe, ki vam ga je slovensko sodišče pripravljeno razkriti:

sodbapatria2-2642_001-1

Potek dogodkov in pojasnila cenzuriranja imen obsojenih

Za sodbo v “Primeru Cekuta” sem 18. decembra prosil okrožno sodišče v Ljubljani, ki ga vodi višji sodnik Marjan Pogačnik. Sodba je pravnomočna in zaradi nje bi Cekuta moral že julija priti v zapor na Dobu. A so ga na Dobu zaman čakali, kar sem poleti razkril v Spletnem časopisu.  Cekuta, ki se je vmes umaknil v BiH in tam menda celo zaprosil za azil, je s pritožbami poleti dosegel odlog prestajanja kazni, a iz sodišča zaporov na Dobu o tem najbrž niso (pravočasno) obvestili. Cekuta še vedno ni v zaporu, pravni spori o zdravju, v katerih doslej ni bil uspešen, še potekajo. So ga pa medtem zaradi težav z zdravjem iz BIH pripeljali v Slovenijo, ker so tu – tako so poročali mediji – menda boljše bolnišnice.

Iz okrožnega sodišča mi je Beti Potparić, ki je uradna oseba za dostop do informacij javnega značaja, v dveh dneh odgovorila, da sodbe o Cekuti nimajo, celoten spis je zaradi pritožb Cekute na višjem sodišču, ki še odloča, je povedala. Mojo prošnjo, da bi javnosti predstavil sodbo, so zato odstopili v reševanje višjemu sodišču, ki ga vodi višji sodnik Anton Panjan. Za posredovanje informacij je tam pristojen direktor sodišča Janez Grden.

Cenzurirano sodbo, v kateri pa so pustili podatke, da je senat vodila sodnica Dejana Fekonja, sodila pa sta Cekuti še Marija Zabukovec in Jože Zorko, mi je ta teden poslal Grden.

Podrobna Grdenova razlaga, zakaj menijo, da vam morajo v sodbi prikriti, da so Jureta Cekuto obsodili koruptivnega ravnanja in zakriti tudi vsa druga imena, je takšna:

Pojasnila-Dopis (Peter Jančič)-8.1.2017.odt-1

Exit mobile version