Pahor: Tik pred smrtjo mislimo o ljubezni

Podpis prisege predsednika Boruta Pahorja Foto: DZ/Barbara Žejavac

“Končujem z ugotovitvijo, ki mi ne da miru odkar sem jo prvič slišal. Neka znana romantična drama se začne z ugotovitvijo, da ljudje tik pred smrtjo, naj bo naravne ali nasilne narave, mislimo na sporočila ljubezni, nikoli in nikakor na sporočila sovraštva.  Povedano drugače, v stiski s časom pred nečim hudim, pred nečim dokončnim, morda pred zadnjim slovesom, ne izgubljamo moči za sovraštvo, temveč za izraze ljubeznivosti in celo ljubezni.  V tem smislu se lahko vsi skupaj vprašamo, ali je res potrebno čakati na konec življenja ali konec sveta, zato da bi prepoznali potrebo po prijaznosti in ljubezni. Izogibajmo se torej vsemu sovražnemu, dajmo prednost sodelovanju, strpnosti, dobroti in ljubezni.  Sprejmite, prosim, (…) moje najbolj iskrene čestitke ob državnem prazniku. Od srca vam privoščim, da se imate v času božičnih praznikov lepo v krogu ljudi, ki se imate radi. Eno dobro misel pošljite tudi tistim, ki so sami in osamljeni,”

To je Borut Pahor povedal v govoru po prisegi za predsednika republike na slavnostni seji državnega zbora.

Drugi mandat v drugem krogu

Za predsednika še za pet let je bil Borut Pahor izvoljen 12. novembra v drugem krogu volitev. Rezultat je bil takšen:

Glasovalo je 721.894 volivcev, upravičencev je bilo 1.713.473, udeležba je bila 42,13 odstotna. Prisega predsednika je potekala četrt stoletja po tem, ko je nastal državni zbor.

Plakete Bučarju, Toplaku, Bizjaku in Zupančiču

Predsedniki zbora združenega dela Jože Zupančič. zbora občin Ivan Bizjak in družbenopolitičnega zbora Ludvik Toplak Foto: DZ/Barbara Žejavac

Ob obletnici so pred Pahorjevo prisego zahvalne plakete dobili nekdanji predsednik skupščine in šefi vseh treh zborov, ki so pred nastankom državnega zbora izpeljali osamosvojitev, odpravili socialistično ureditev in povsem preuredili politični sistem. K velikim spremembam je sodila tudi ustanovitev državnega zbora (namesto trodomne skupščine), normalne vlade (namesto izvršnega sveta) in predsednika republike (namesto predsedstva).

Plaketo je posthumno dobil predsednik skupščine France Bučar in predsedniki družbenopolitičnega zbora Ludvik Toplak, zbora občin Ivan Bizjak in zbora združenega dela Jože Zupančič.

Spominsko plaketo pa tudi prvi predsednik državnega zbora Herman Rigelnik, ki je sicer še pred koncem mandata odstopil.

Posnetek pred začetkom slavnostne seje. Foto: DZ/Barbara Žejavac