Site icon Spletni časopis

Volitve: Goljufali nogometaši, košarkarji, rokometaši…

Po vrhovnem sodišču je zaradi goljufanja pri volitvah državnega svetnika, ki predstavlja kulturo in šport, po mizi ostro udarilo še ustavno sodišče. Vrhovno sodišče je ugotovilo, da na volitvah z napihovanjem števila elektorjev goljufajo nogometaši. Ustavno sodišče pa je očitek o goljufanju razširilo še na košarkarje in rokometaše. Eden od kandidatov, ki mu sodne odločitve povečujejo možnosti izvolitve, je televizijski komik Sašo Hribar. Hribar je kandidat kulture. Kandidat športnikov, za katerega je do pritožb kazalo, da bi lahko zmagal, je Stanislav Glažar.

Nacionalni šport: Malo pogoljufamo, v svojo korist, jasno!

Kandidat za pomembno družbeno politično funkcijo: Sašo Hribar Foto: wikipedia

Goljufijo z neupravičenim povečevanjem števila elektorjev je vrhovno sodišče najprej ugotovilo pri nogometaših. Nogometna zveza, njihova sodniška organizacija in trenerji so 400 oseb podvajali, da bi dobili več elektorskih glasov. V dogajanje pa je poseglo še ustavno sodišče po pritožbi Društva oblikovalcev, ki ga je zastopal Jurij Dobrila in konec prejšnjega tedna že ekspresno odločilo, da so goljufali tudi v košarkarski in rokometni zvezi in med rokometnimi sodniki. Ustavno sodišče je državni volilni komisiji naložilo, naj popravi tudi te odločbe o elektorjih.

DVK mora preveriti, ali je število izvoljenih predstavnikov posamezne poklicne organizacije določeno v skladu z zakonom, opozarja ustavno sodišče, ki je razveljavilo odločbe DVK o številu elektorjev košarkarske zveze, rokometne zveze in zveze sodnikov, ker ti niso predstavili, koliko članov, ki se poklicno ukvarjajo s športom, sploh imajo. Iz rokometne zveze so, opozarja ustavno sodišče, v odgovoru celo nasprotno menili, da ji tega niti ni treba storiti.

Sporen socialistični delegatski sistem

Težave za predsednika DVK Antona Gašperja Frantarja (levo) in direktorja službe DVK Dušana Vučka Foto: P.J.

„V ponedeljek se bomo posvetovali, kaj storiti,“ je direktor službe državne volilne komisije Dušan Vučko včeraj povedal o odločitvi ustavnega sodišča, ki je državni volilni komisiji naložila tudi, naj sama določi nov datum in način izvedbe volitev.

Skoraj nemogoče je, da bi, čeprav je ustavno sodišče pohitelo, lahko predstavnika kulture in športa še izvolili do prve seje državnega sveta, ki bo najbrž 12. decembra.

Določanje elektorjev v preteklosti ni bilo drugačno kot tokrat: sistem je v celoti precej socialističen, podoben delegatskemu sistemu iz časov samoupravljanja in z več vidikov sporen.

Najpomembnejša odločitev na prvi seji državnega sveta, kjer bo – kot kaže – tokrat odločalo le 39 svetnikov,  bo izvolitev predsednika. Pred petimi leti je bil izvoljen predstavnik kulture Mitja Bervar. Predsednik je med 40 svetniki edini profesionalec, ki dobi plačilo kot premiera ali predsednika republike. Tokrat zaradi goljufanja pri določanju elektorjev in posega sodišč v izvedbo volitev predstavnik kulturnikov in športnikov ne bo imel možnosti niti kandidirati za to funkcijo.

Tradicija zlorab med svetniki

Podobno je le 39 svetnikov o izvolitvi Bervarja odločalo pred petimi leti, le da so takrat svetniki z leve kar sami preprečili sodelovanje Francu Kanglerju, z razlago, da jim ni všeč (moralno etični kriterij). Takšno že na prvi pogled čudaško ravnanje je kot očitno kršitev ustave (pravice voliti in biti voljen) in s tem zlorabo oblasti pozneje razveljavilo ustavno sodišče.

Za predstavnika kulture in športa se tokrat potegujejo štirje kandidati: Stanislav GlažarJanoš Kern, Aleksander (Sašo) Hribar in Aleš Jelen.

Pred svetniškimi volitvami je bilo neuradno slišati, da je imel župan Hajdine Glažar, ki je bil za župana izvoljen kot kandidat široke koalicije SDS, SD in SLS, največ možnosti. Manjše število elektorjev za šport, za te kandidira Glažar, poveča možnosti ostalim kandidatom, ki so s področja kulture: tudi televizijskemu komiku Hribarju.

Na članek je bilo nekaj odzivov, da je ocena, da je šlo za goljufanje, preostra. To je ocenil, denimo, pravnik Saša Zagorc s temi besedami:

Del sodbe ustavnega sodišča je, da poslej podobnih presoj ravnanj ne bo več že pred volitvami

Celotno odločbo ustavnega sodišča lahko preberete:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/12/up-1033-17.pdf”]

Exit mobile version