Site icon Spletni časopis

Fakenews: Bo to dolg nos Stojana Petriča ali Marka Zidanška?

V zadnjih dneh se nam je ponudil preprost test resnicoljubnosti največjega časopisnega podjetja v državi, ki ga je pred časom kupil Kolektor Stojana Petriča, in šefa SLS Marka Zidanška. O Zidanšku v Delu in Slovenskih novicah enako pišejo, da “prodaja” lastno stranko Janezu Janši.

Zidanšek ta “prodajni” dogovor, ki bi naj vključeval predsedniško kandidatko SLS, odločno zanika.  V Delu so zapisali zelo konkretno, da bi naj Zidanšek sklenil dogovor z Janezom Janšo, da bi sebi zagotovil položaj na vrhu državnega sveta, katerega del bi naj bil, da bo predsedniška kandidatka Suzana Laro Krause na parlamentarnih volitvah prihodnje leto nastopila za SDS. Pravzaprav so “reproducirali” pred dvema mesecema  objavljene trditve v Slovenskih Novicah.

Zakaj je SLS pomembna?

SLS nima poslancev, a je močna lokalno in zato lahko levici, sploh če se Zidanšek uspešno dogovarja z Janšo, v prihodnjih dneh meša štrene pri volitvah državnih svetnikov, ki bodo predstavljali občine in tudi druge interese. Zakaj je SLS pomemben igralec, kaže grafika:

 

 

Alternativa, če bi Zidanškovo SLS Petričevo Delo uspelo spreti z Janšo ali notranje razsuti, je, da bi več dobila levica, predvsem SD Dejana Židana. Na lokalni ravni so namreč pomembni tudi župani, ki jih imajo daleč največ prav SLS, SD in SDS.

Članek v Delu v soboto, ki je imel v naslovu trdilni stavek, ki se konča s vprašajem, je bil videti tako:

 

Oster besednjak v naslovu o “prodaji” stranke in hipoteze brez navedba vira, so redko sredstvo resnih časopisov.

Zloraba medija za politično propagando?

Bolj običajno je to značilnost propagandnih zapisov. Časopis Delo je v lasti Kolektorja Stojana Petriča, ki je član Foruma 21 Milana Kučan. Zidanšek pa ima zaradi sporov v SLS v preteklosti tudi veliko notranjih nasprotnikov, ki so o njem pripravljeni reči marsikaj.

Zidanšek mi je trgovanje  s predsedniško kandidatko Suzano Laro Krause in podarjanje omenjene SDS čez vikend zanikal z besedami: To so neumnosti in izmišljotine. Začudil se je, da novinarji domnevno resnih medijev pri njem ne preverijo, če pišejo takšne stvari.

Enako zgodbo so v Slovenskih novicah objavili že pred dvema mesecema, Naslov je tam podobna trditev s vprašajem na koncu:

Najprej sem pomotoma pisal, da so reproducirali ta teden (20.11.) v Slovenskih Novicah, a je obratno, najprej je bil zapis o prodajanju Lare Krauese objavljen v Novicah 20.9., torej tik pred prvim krogom predsedniških volitev. In šele zdaj, tik pred volitvami državnega sveta, v Delu. To se vidi tudi iz posnetka naslova članka, ki je bil takoj objavljen. Kolegom na Slovenskih novicah se za netočnost, ki jih je prikazala v napačni luči, opravičujem.

Čas bo hitro pokazal, ali je manipuliral in si izmišljal v tem primeru Zidanšek ali podjetje Delo, za katerim je pomemben podjetnik in doslej ugledni Stojan Petrič.

Test bo preprost: bo Lara Krause prihodnje leto za poslanko res kandidirala za SDS na območju Ptuja kot trdi Delo ali ne, kar trdi Zidanšek.

Če ne bo, bo imel pomemben slovenski podjetnik Stojan Petrič dolg nos pred skupnostjo. Če bo kandidirala za SDS, pa bo dolg nos predsednika SLS Zidanška.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version