Site icon Spletni časopis

Predčasna volišča: Udeležba nižja

Na predčasna volišča je v treh dneh prišlo 26.562 volivcev ali 1, 54 odstotka vseh volivcev. Udeležba je bila za odtenek nižja kot pred tremi tedni, ko je na volišča prišlo 28.201  volivcev ali 1,65 odstotka upravičencev, je sporočila državna volilna komisija. Po teh podatkih udeležbe v nedeljo še ni mogoče napovedovati.

Več predčasno, a manj v drugem krogu

Grafično je bila udeležba na predčasnih voliščih, če primerjamo vse tri dni v prvem in drugem krogu, takšna:

 

Pred petimi leti, ko sta se spopadla Danilo Türk in Borut Pahor je bila udeležba na predčasnih voliščih v drugem krogu rahlo višja kot v prvem krogu. Je pa takrat na predčasna volišča, če primerjamo z letošnjo udeležbo, prišlo manj volivcev kot letos. Podatki so takšni:

 

 

Prej avtoriteta, zdaj nič več

Plača 9000 evrov za vrhunskega strokovnjaka me na Cipru stane 13.000 evrov, v Angliji 16.000 in v Sloveniji 23.000 evrov, je na AmChamovem zajtrku v sredo v Ljubljani predsedniška kandidata Boruta Pahorja in Marjana Šarca  opozoril predsednik upravnega odbora podjetja Outfit7 Žiga Vavpotič, da so plače v Sloveniji nenavadno močno obdavčene.

Da torej niti nismo kakšna oaza, kamor bi prihajali delat najbolj sposobni. Na pogovoru, ki so ga naslovili „kakšne avtoritete potrebuje Slovenija, da bi izkoristila svoj potencial,“ kakšnih posebnih rešitev, kako bi državo naredila bolj atraktivno za najbolj plačane strokovnjake, kandidata Vavpotiču nista ponudila.

Šarec je kot odgovor ponudil celo spremembo volilnega sistema, kar je zelo težko doseči, Pahor pa je opozoril, da je bil za idejo socialne kapice. Vsaj zanimivi pa so bili odgovori, kaj najbolj zavidata drug drugemu. Pahor bi si od Šarca sposodil sposobnost spraviti ljudi v smeh, Šarec pa je ocenil, da Pahor dobro prenaša kritike, ki ga ne premaknejo, dvorano pa je spravil v smeh, ko je Pahorja ob sebi premeril s pogledom in pripomnil: “Zelo vzdržljiv je”.

Po nastopu pred polno dvorano je direktor Rika Janez Škrabec opozoril, da avtoritete niso večne s primerom, kako se je še malo prej velika avtoriteta Ivice Todorića v Londonu zadnje dni povsem sesula.

Pahor pa je pozneje novinarjem odgovoril na vprašanje, kako ocenjuje prodajo Mercatorja Agrokorju. Odgovoril je tako:

Napovedih obeh kandidatov, kako boste podobno “varčna” v kampanji, so potrdili veliki plakati ob cestah, ki kažejo, da čisto brez stroškov ne gre.

Veliki plakati, nizka udeležba

Za Bežigradom v Ljubljani sta nas s panojev predsedniška kandidata pozdravljala drug ob drugem tako:

Iz štaba Marjana Šarca so me opozorili, da ti veliki plakati v Ljubljani ne pomenijo velikega stroška. Nekaj plakatnih mest je mestna občina Ljubljana obema kandidatom namreč dodelila zastonj in te so izkoristili. Strošek je le tisk in oblikovanje plakatov. Podobna zastonjska mesta so vsi kandidati dobili že v prvem krogu, enako ravnajo še številne občine po državi, je opozoril organizator Šarčeve kampanje Brane Kralj.

Uradni podatki DVK za vso državo za prvi dan (torek) volitev so pokazali, da je na volišča prišlo nekaj manj volivcev kot pred tremi tedni. Le za torek so najprej sporočili, da je na volišča prišlo 6411 volivcev. Podatek je v grafiki, ki je nastala v sredo. Število so pozneje, prvotna številka verjetno ni bilo z vključenimi vsemi volišči, nekoliko popravili in v drugem krogu namesto 6411 znaša 6591.

Exit mobile version