Site icon Spletni časopis

Zakaj je Kadunc pri Rebernikovi čakal cel mesec?

Predčasno vas bom odstavil, je odgovorno urednico informativnega programa televizije Slovenija Jadranko Rebernik včeraj obvestil generalni direktor Igor Kadunc.  Predlog direktorice televizije Ljerke Bizilj, ki je nujen, da bi lahko odstavil Rebernikovo, je Kadunc dobil že pred več kot mesecem. Zakaj je doslej čakal, ni povsem jasno. Neuradno pa je slišati, da nima najbolj trdnega primera in da se lahko, če se stvar preseli v na sodišče, znajde v težavah.

Prvi poskus: primer Thompson

Ljerka Bizilj pod napisom, da je treba pobiti pristaše opozicijske SDS, med sejo programskega sveta RTVS. Foto P. J.

To je že drugi poskus Kadunca, da bi odstavil najpomembnejšo urednico javne televizije v pol leta. Dogaja se pol leta pred parlamentarnimi volitvami. Rebernikova po nazoru ne sodi med levičarje med novinarji. Prvič se je je Kadunc poskušal znebiti julija zaradi intervjuja s hrvaškim glasbenikom Markom Perkovićem – Thompsonom.

Ker direktorica televizija Ljerka Bizilj Rebernikove zaradi intervjuja, ki je bil spotakljiv predvsem politično za vladajočo levico, ni bila pripravljena odstaviti, je Kadunc predlagal odstavitev Biziljeve. A je nekoliko presenetljivo v programskem svetu za odstavitev te zmanjkal en glas. Za je bilo 14 svetnikov. Pred tem je k ukrepanju proti Biziljevi, da bi ta odstavila Rebernikovo, Kadunca pozvalo 20 članov programskega sveta, v katerem imajo vladajoči velikansko večino. Vse je kazalo, da bo Biziljeva tudi padla.

Do preobrata je prišlo, ker nagle odstavitve ni podprla predstavnica SMC Petra Ložar, k previdnosti pa je pozval tudi voditelj Odmevov Igor E. Bergant z opozorilom, da s takšnim predčasnim odstavljanjem gradimo “avtocesto za hude kršitve v prihodnosti”. Zaradi padca odstavitve Biziljeve so takoj odstopili predsednik programskega sveta Miran Zupanič in člana Domen Savič in Sašo Hribar. Savič je zavrnitev odstavitve ocenil z: “pljunemo v obraz generalnemu direktorju, varuhinji in tudi samemu sebi”. Odstopi so pokazali, kako pomemben cilj je bil še pred počitnicami odstaviti Rebernikovo.

Drugi poskus: slabo vodenje, neodzivnost

Intervju z generalnim direktorjem RTV Slovenija Igorjem Kaduncem o razlogih za julijsko odstavljanje Ljerke Bizilj

Razloge, zakaj je julija odstavljal Biziljevo, je Kadunc pojasnil v intervjuju, ki sem ga z njim takrat naredil za Spletni časopis. Dostopen je na povezavi. Tokrat je lažje, ker je Biziljeva popustila in vendarle predlagala odstavitev, s čemer je Kaduncu omogočila, da je Rebernikovo lahko obvestil, da sproža postopek odstavljanja, služba za stike z javnostjo pa je o tem obvestila vse medije. Predlog direktorice Ljerke Bizilj, ki mu je to omogočil, je imel Kadunc na mizi že dober mesec. Morebiti ni hitel, ker je vmes močno odmevalo nenavadno obnašanje voditeljice odmevov Tanje Gobec, za katerega se je predvsem po spletnih omrežjih takoj razširilo, da je bila v ozadju kakšna žlahtna kapljica preveč. Gobčeva so po nenavadnem večeru nekoliko umaknili iz programa, da se stvari umirijo.

Odstavitev Rebernikove je Biziljeva pred mesecem predlagala zaradi slabega vodenja, prepočasne odzivnosti, pritožbami iz uredništva, premalo komuniciranja… Utemeljitev Biziljeve ni povezana s predpočitniškimi očitki programskih svetnikov in direktorja Kadunca, da hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu na televiziji ne bi smeli ponuditi možnosti odgovoriti na obtožbe mariborskega župana Andreja Fištravca o fašizmu in ustaštvu. Z vidika novinarske etike so z intervjujem ravnali povsem pravilno, ob povsem političnih pritiskih na novinarje in urednike pa pozneje posebnih ogorčenih reakcij v državi v obrambo neodvisnosti in profesionalnosti javne televizije ni bilo opaziti.

Je Rebernikova povzročila večjo škodo?

Pogum Biziljeve, ki se je julija uprla slabo utemeljenemu odstavljanju urednice, je bil veliko presenečenje. Na televiziji je slišati, da je pa zdaj pač popustila, ker je bil pritisk politike in Kadunca prehud.

Po statutu je urednico mogoče predčasno odstaviti (če ne odstopi sama) le v teh primerih:

– če je podan kateri izmed razlogov, na podlagi katerega je mogoče po predpisih o delovnih razmerjih odpovedati pogodbo o zaposlitvi;
– če je podan razlog nesposobnosti po predpisih o delovnih razmerjih;
– če pri svojem delu ne ravna po zakonu in statutu, ne uresničuje nalog, ki jih je določil direktor televizije, ne uresničuje sklepov direktorja Televizije, programskega sveta RTV Slovenija, nadzornega sveta RTV Slovenija ali ravna v nasprotju z njimi;
– če s svojim nevestnim ali nepravilnim delom povzroči RTV Slovenija večjo škodo, zanemarja ali malomarno opravlja svoje naloge, tako da nastanejo ali bi lahko nastale hujše motnje pri opravljanju dejavnosti zavoda RTV Slovenija

Postopek začne generalni direktor RTV Slovenija, ki mora o tem seznaniti nadrejenega direktorja  televizije, programski svet, odgovornemu uredniku pa dati možnost za zagovor. Kadunc bo pred odstavitvijo, ker to zahteva statut, moral pridobiti mnenje uredništva, enako pred imenovanjem novega urednika.

Odgovorni urednik ima pravico zahtevati sodno varstvo pred pristojnim sodiščem proti sklepu o predčasni razrešitvi, določa statut.

Predčasne odstavitve so vedno konfliktno dogajanje, sploh pa tik pred volitvami. Mandat urednikov je sicer štiri leta. Če Kaduncu predčasna odstavite uspe, ji bo mandat skrajšal za dobro leto.

Da bo moral Kadunc naglo odstaviti Rebernikovo, se je šepetalo že, ko ga je programski svet, v katerem ima vladna koalicija (SMC, Desus, SD) odločno večino, izbral za generalnega direktorja.

 

Exit mobile version