Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Služba za sex: Janković osamljeno s farmacevtko

(Last Updated On: 28/10/2017)
image_pdfimage_print

Zoran Janković in farmacevtka Katarina Ravnikar sta kot kaže za zdaj edina, ki jima je zaradi napake v zakonu o kazenskem postopku uspelo ubežati zakonskim sankcijam, ki bi predvsem župana Jankovića lahko doletele zaradi afere služba za seks.  Župan Janković, čeprav je Ravnikarjeva policiji priznala, da je bil del dogovarjanj o njeni redni zaposlitvi tudi seks, se je praktično že izvlekel zaradi odločitve preiskovalne sodnice Mojce Kocjančič, nekdanje soproge pravosodnega ministra Aleša Zalarja, da morajo tožilci uničiti zanj precej neprijetne posnetke dogovarjanj. Tožilka Blanka Žgajner namreč v dveh letih ni sprožila kazenskega postopka.

Zakon velja le za Jankovića

Tako se je pred meseci na poročila o intimnem dogajanju v ljubljanski prestolnici, o katerem ni več dokazov, odzval avstrijski tisk

Poslanci so včeraj v odboru za pravosodje z veliko večino (9:1) državnemu zboru predlagali, da bi zakon razlagali drugače: da se posnetkov tudi po dveh letih ne uniči.

A posnetki Jankovićevih pogovorov so že uničeni. Višje sodišče, kamor so se pritožili tožilci, je Kocijančičevi pritrdilo, da morajo posnetki nerodnih dogovarjanj župana s farmacevtko Katarino Ravnikar (in tudi drugi) izginiti in jih zato ni več.

Nerodno pa je, ker so tožilci in sodišča prej isti zakon, kdaj morajo uničiti posnetek tajnih prisluškovanj, razlagali obratno. Enaki posnetki so bili v zadnji treh letih, ko so tožilci zamudili dvoletni rok, mirno uporabljeni na sodiščih in v najmanj 19 primerih niso bili uničeni. Višja sodišča so zavračala zahteve odvetnikov, da bi morali biti.

To izhaja iz analize, ki jo je državnemu zboru poslal generalni državni tožilec Drago Šketa. Je pa ta analiza, se zdi, nekoliko zavajajoča, ker navaja rok od odobritve prisluškovanja in ne zaključka izvajanja ukrepov. Dokument si lahko preberete:

sketa

Strogo zaupna ozadja

Tožilec Andrej Ferlinc in državni sekretar pravosodnega ministrstva Darko Stare med sejo odbora za pravosodje Foto: DZ/Barbara Žejavac

O nenavadnih različnih razlagah, ko uničenje dokazov velja le za ljubljanskega župana, je sredi tedna razpravljala komisija za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Branko Grims (SDS). Prisluškovanja in odločanja o uporabi posnetkov je namreč zaupno dogajanje v pravosodju, ki je javnosti prikrito. Tudi mediji do podatkov, kako ravnajo tožilci in preiskovalni sodniki, praviloma nimamo dostopa.

Odboru za pravosodje, ki ga vodi Jan Škoberne (SD), ki je v četrtek razpravljal o obvezni drugačni razlagi, kdaj uničiti posnetke (predlagali so jo poslanci NSi), pa je tožilec Andrej Ferlinc pojasnil, zakaj je avtomatično uničenje prisluhov, če v dveh letih ne sprožijo kazenskega postopka, absurdno:  tajno opazovanje, ko gre za najtežji kriminal, lahko sodišče, da bi tožilec sprožil kazenski postopek, odredi tudi za tri leta in nelogično je, da bi po že dveh letih moral uničiti posnetek prisluškovanja čisto z začetka, ki je edini dokaz, da je nekdo zagrešil umor.

Težava pa je, da so poslanci v zakon o kazenskem postopku pač zapisali tak precej nedvoumen rok. Z obvezno razlago, ki jo bo na predlog NSi potrjeval parlament, bo državni zbor zdaj določal, da je ta dvoletni rok le instrukcijski in ne velja zares.

Ta rešitev je nekoliko smešna. Z obvezno razlago bodo določali, da zakon ne pravi, kar pravi. A če bi se odločili za drugo pot in predlagali popravke zakona, bi ti veljali le v prihodnje, obvezna razlaga zakona pa menda velja tudi za nazaj. A za Jankovića ne more. Uničenega več ni in tega ni mogoče povrniti.

Dober namen, a slaba pot

Zakon v resnici roka ne določa “instrukcijsko”, torej neobvezujoče kot bodo zdaj z obvezno razlago določali poslanci. Vsaj opaziti ni. Zakon pravi tako:

Zelo nedvoumno je ureditev pojasnilo tudi ustavno sodišče v sodbi iz letošnjega leta, ko je zapisalo:

Kratica PPU pomeni prikriti preiskovalni ukrepi, denimo prisluškovanje.

Da je obvezna razlaga zakona napačna reakcija, so poslance opozorili tudi iz pravne službe in to tudi z opozorilom na zgoraj povzeto razlago ustavnega sodišča. Odločbe ustavnega sodišča imajo obvezno naravo in veljajo za vse organe, ki so pristojni za vodenje in odločanje v kazenskih postopkih: policijo, državne tožilce in sodišča.

Obvezna razlaga, če si dovolim interpretacijo, ima dober namen, a je precej bedasta reakcija. A položaj je tako absurden, da je ta predlog NSi podprla vlada, pa tudi nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (SDS) in zato tudi večina v odboru za pravosodje. Zato bo o tej obvezni razlagi, da zakon roka ne določa zares, odločal še državni zbor v celoti.

Tehtna opozorila pravnikov

Težava bo, ker obvezna razlaga nič ne spremeni v primeru Janković in tudi sicer verjetno ne bo imela učinka. Ta je mogoče le s popravkom zakona, ki ga pa nihče ni predlagal.

Kaj se je po vašem mnenju dogajalo v Ljubljani, lahko odgovorite v anketi:

Kako bi naslovili dogajanje med Jankovićem in farmacevtko (Možna sta dva odgovora)

View Results

Loading ... Loading ...

Mnenje zakonodajno pravne službe, ki poslance opozarja, da so nekoliko zašli s potjo, ki so jo izbrali, si lahko preberete:

mnenjezkp

 

(Visited 101 times, 1 visits today)
7 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: