Spletni časopis

Tisk zgrešil močno, televiziji nekaj manj

(Last Updated On: 23/10/2017)

Med velikimi mediji je rezultat volitev, da bo nujen še drugi krog, v petek pravilno napovedal POP TV. Raziskavo je zanje delala Mediana in le po tej raziskavi Borut Pahor ni zbral polovice glasov za zmago že v prvem krogu.

Po tej raziskavi je Pahorja, ki je izgubljal delež, v petek podpiralo 45,1 odstotka vprašanih, a 9,2 odstotka anketiranih še ni bilo opredeljenih in, če bi te odšteli, bi bil Pahorjev delež tik pod polovico.

Ninamedia najbolj mimo

Za RTVSLO je meritev opravljala družba Episcenter in Pahorju namerila nekaj več kot polovico vseh glasov. A tudi tam so v petek ugibali o možnosti, da se Pahorju zmaga v prvem krogu izmika.

Odločno zmago Pahorja že v prvem krogu pa sta napovedali raziskavi Dela (Delo stik) in Ninamedie za Dnevnik in Večer. Slednja je Pahorju napovedovala celo 56 odstotkov. Grafično so podatki takšni:

Pri podatkih POPTV sem odračunal neopredeljene.

Podcenili Šarca in Tomčevo, precenili Novakovo

Vse raziskave, kot je nocoj pokazal rezultat, so krepko podcenile Marjana Šarca, večina pa tudi Romano Tomc (SDS). Obratno so doseg Ljudmile Novak (NSi) vse raziskave precenile.

Med kandidati z nizkim številom glasov je vse napovedi raziskovalcev v velikih medijih krepko prehitel Andrej Šiško.

Je pa javna RTV povsem zgrešila z javnomnenjsko raziskavo, katere rezultate so objavili zvečer po zaprtju volišč. Za dražje meritve utripa na voliščih jim je zmanjkalo denarja. Po tej zadnji raziskavi, rezultat so objavili po zaprtju volišč, bi moral Pahor zmagati z rezultatom kot ga je v petek pokazala Ninamedia za Večer in Dnevnik.

Za napako te zadnje meritve se je televizijski voditelj Igor Bergant gledalcem, ko je preštevanje glasovnic pokazalo, da je realnost drugačna, javno opravičil in s tem storil največ kar profesionalni novinar v takšnem položaju lahko.

 

(Visited 227 times, 1 visits today)
Exit mobile version