Site icon Spletni časopis

SMC bo največja poraženka predsedniških volitev

Po vsej državi se bodo danes odprla predčasna volišča, na katerih izbiramo med devetimi predsedniškimi kandidati. Na predsedniških volitvah so ob zmagovalcu le še poraženci. Za tokratne se zdi, da bo daleč največji poraženec Maja Makovec Brenčič in SMC, ki vlada državi. Pristali bodo, se zdi, povsem na dnu, kar ne bo brez posledic.

Lahko SMC prehiti Šiška in Likovičevo?

V SMC se je dolgo šepetalo, da bi lahko kandidiral predsednik državnega zbora Milan Brglez. Ne bi bilo prvič v zgodovini, da bi. Leta 1997, ko je bil za drugi mandat izvoljen Milan Kučan, je kandidiral takratni predsednik državnega zbora Janez Podobnik (SLS). Z 18.42 odstotki je Podobnik dosegel drugi rezultat. A je Brglez v zadnjem letu imel pomisleke in na koncu je stranka ponudila ministrico za izobraževanje, ki se po raziskavah javnega mnenje ne uvršča blizu vrha med Boruta Pahorja, Marjana Šarca, Romano Tomc in Ljudmilo Novak. Kandidatka stranke, ki vlada državi in ki ima tudi v zgodovini doslej največ poslancev in denarja za kampanje, igra v ligi mariborskega kandidata Andreja Šiška ali upokojenke Angelce Likovič.

Čudež: Artnak kritizira Pahorja

Kandidatka največje vladne stranke Maja Makovec Brenčič in generalni sekretar SMC Jože Artnak.  Foto: SMC

Tik pred začetkom volitev je javno svojo kandidatko včeraj sicer le nekoliko bolj odločno  podprl generalni sekretar SMC Jože Artnak in pri tem povsem neposredno kritiziral Boruta Pahorja z ocenami, da sodeluje z desnico, da je odgovoren za to, da je bila v naši državi nedavna finančna in gospodarska kriza mnogo daljša, kot v vseh drugih razvitih evropskih državah in to predvsem na račun tega, ker se vlada pod njegovim vodenjem nanjo ni odzvala ustrezno in pravočasno, za kar – kot je zatrdil – obstajajo nesporni dokazi.

Ni pravočasno in ne z vrha

[wp_ad_camp_2]

A vpliv takšnih izjav iz SMC, če jih izreče generalni sekretar v volilnem tednu, je povsem drugačen kot bi ga imela resna kampanja po vsej državi, ki bi jo dalj časa vodil predsednik stranke. Ali z drugimi besedami: Artnak ima komajda lahko kak vpliv. Topovi niso zagrmeli pravočasno in ne z vrha. Premier Miro Cerar, ki je tudi predsednik SMC, zadnje čase ni sporočal kaj podobno odločnega. Če začneš kritizirati le nekaj dni pred volitvami in še to ne z vrha, ne zveni resno celo, če je vse res. Cerar je včeraj med poslanskimi vprašanji imel tudi možnost, da bi lahko pomagal svoji kandidatki s podobno kritiko Boruta Pahorja, a priložnosti ni izkoristil.

Artnak je včeraj opozoril še, da se volitve dobivajo v zadnjem tednu, celo v zadnjih dneh. „Navkljub številnim raziskavam javnega mnenja, velja, da so prava raziskava samo volitve. Na končni rezultat volitev za predsednika lahko odločilno vplivamo prav mi, člani, simpatizerji in prijatelji SMC. Zakaj ne bi bili letos prav mi na koncu veliko presenečenje?“ je sporočil.

Bo na ravni Piberlove, Kovača ali le višje?

[wp_ad_camp_1]

Če se kandidatki SMC uspe odlepiti povsem od dna, bo to res veliko presenečenje. Sicer pa bo vse skupaj dokaz, da samo z najeto pisarno in nekaj lepimi slikanji ni mogoče zmagati.

Maja Makovec Brenčič ne bo prva kandidatka največje stranke v državi, ki je na volitvah propadla. Po takšnih je nekoč slovela LDS.  Leta 1997 je za Bogomirja Kovača, ki je bil kandidat takrat vladajoče LDS, glasovalo le 2,7 odstotka volivcev. Z dobrimi tremi odstotki sta ga prehitel današnji kulturni minister, takrat demokrat, Anton Peršak in delavski nacionalist Marjan Poljšak. Še manj, le 1,5 odstotka volivcev, je za kandidata LDS Ljuba Sirca glasovalo leta 1992. Naslabši rezultat v zgodovini predsedniških volitev pri nas pa je doslej dosegla Monika Piberl, ki jo je leta 2007 volilo le 0,48 odstotka volivcev. A Piberlova ni bila kandidatka velike ali vladajoče stranke.

SMC se očitno nič ne trudi

[wp_ad_camp_3]

Čisto na zadnjem mestu je Maja Makovec Brenčič tudi po spletni anketi med bralci Spletnega časopisa. Da je zbrala le nekaj glasov, kaže, da se zanjo v stranki niti malo ne trudijo. Spletne ankete niso čisto naključno dogajanje. Podobno se nekoč LDS ni nič trudila za žrtev montiranega političnega procesov po drugi svetovni vojni in pozneje svetovno znanega ekonomista Ljuba Sirca.

Glasujete lahko še vedno:

Kateremu predsedniškemu kandidatu bi dali glas?

  • Romana Tomc (58%, 973 Votes)
  • Andrej Šiško (13%, 224 Votes)
  • Borut Pahor (8%, 127 Votes)
  • Ljudmila Novak (6%, 95 Votes)
  • Marjan Šarec (5%, 83 Votes)
  • Suzana Lara Krause (5%, 81 Votes)
  • Angelca Likovič (3%, 52 Votes)
  • Maja Makovec Brenčič (1%, 20 Votes)
  • Boris Popovič (1%, 17 Votes)

Total Voters: 1.672

 Loading ...

Celotno sporočilo generalnega sekretarja SMC Jožeta Artnaka je bilo včeraj takšno:

“Spoštovane članice, člani, prijatelji in simpatizerji SMC!
Verjamem, da se vsi dobro zavedamo, da je pred nami zelo pomemben konec tedna. Tedaj se bo iztekla volilna kampanja, na kateri ima naša stranka v vseh pogledih odlično kandidatko, na katero smo lahko zelo ponosni.

Pred nami je zadnji, odločilen teden do volitev. Nič še ni odločeno, vse se lahko še močno spremeni. To kažejo izkušnje več dosedanjih volilnih kampanj pri nas in v tujini.

Značilnost tokratnih volitev je, da na sredini in levici ni drugega kandidata, kot kandidatka dr. Maja Makovec Brenčič.

Če kdo meni, da je to dosedanji predsednik, je moje osebno prepričanje, da se močno moti. Poleg tega, da sodeluje z desnico, je prav on zelo odgovoren za to, da je bila v naši državi nedavna finančna in gospodarska kriza mnogo daljša, kot v vseh drugih razvitih evropskih državah in to predvsem na račun tega, da se vlada pod njegovim vodenjem nanjo ni odzvala ustrezno in pravočasno. Za to obstajajo nesporni dokazi. Zaradi tega so mnogi zelo močno trpeli.
Kakor tudi zanj velja, da na položaju predsednika vlade ni bil kos velikim projektom, kakršen je TEŠ 6. Njegove izjave, da so bili za ta poguben projekt odgovorni drugi, ne morejo držati in jih ne moremo jemati drugače kot izigravanje javnosti.

Gornje povem tudi zato, da znamo našo kandidatko presojati skozi njeno dokazano znanje in nesporne dosežke, ki jih ni malo. Dokazala se je na akademskem parketu in v mednarodnem okolju in velja za zaupanja vredno osebo. Lahko ji verjamemo in moramo biti ponosni nanjo.

Prenesimo to tudi na svoje okolje, družinske člane, sorodnike, prijatelje, znance, športne in delovne kolege itd. In ti spet naprej.

Volitve se dobivajo v zadnjem tednu, celo v zadnjih dneh. Navkljub številnim raziskavam javnega mnenja, velja, da so prava raziskava samo volitve. Na končni rezultat volitev za predsednika Republike Slovenije lahko odločilno vlivamo prav mi, člani, simpatizerji in prijatelji SMC. Zakaj ne bi bili letos prav mi na koncu veliko presenečenje?

Terensko delo in mreža sta naš glavni in največji adut. Prepričani bomo lahko prepričali tudi druge. V zadnjem tednu, vse do nedelje 22. 10., do 19. ure, moramo maksimalno, veliko bolj kot doslej, aktivno delovati na vseh področjih, od osebnih kontaktov, družbenih omrežij in v javnosti. Na vsakem koraku je treba izkoriščati dane možnost za izražanje podpore naši kandidatki.

Vsa vrata pred nami so še odprta. Da zmoremo, smo že večkrat dokazali, sicer ne bi bili daleč najmočnejša stranka, ki zelo uspešno vodi državo že več kot tri leta. Vendar je tudi za v naprej pomembno, da to vsakič znova dokazujemo in potrjujemo – tokrat na volitvah ZA predsednico države dr. Majo Makovec Brenčič. Njen rezultat je tudi naš in nas bo še kako zaznamoval v naprej.

Zato gremo v akcijo, na vsakem koraku – skupaj naprej, tokrat ZA našo Majo.”

Exit mobile version