Site icon Spletni časopis

Kdo bo Borut Pahor

Po rezultatu ankete v Spletnem časopisu bo Romana Tomc v tednu, ki je pred nami, na volitvah slavila v prvem krogu. A realnost je drugačna: velikansko presenečenje bo, če v prvem krogu ne bo izvoljen dosedanji predsednik Borut Pahor. Da mu bo uspelo, nakazuje večina vseh meritev javnega mnenja.

Po Tomčevi prazen sedež

Bolj osebno sem Tomčevo spoznal pred leti, ko je bila podpredsednica državnega zbora in je pogosto prihajala na nekoliko skrito dvorišče, kjer se zbirajo predvsem kadilci. Tam je bilo mogoče po tihem izvedeti več o tem, kaj se v resnici dogaja v strankah in med poslanci in tudi bolj osebno spoznati akterje. Tomčeva je še pred koncem prejšnjega mandata parlamenta protestno odstopila kot podpredsednica državnega zbora, kjer je zastopala SDS. Podpredsednik ne more postati kar vsak. Od takrat, ko je odstopila, je sedež opozicijskega podpredsednika DZ prazen. Še vedno. Protestno.

Na evropskih volitvah pred tremi leti in pol je bila izvoljena za evropsko poslanko. V času, ko so predsednika SDS Janeza Janšo zaprli tik pred parlamentarnimi volitvami, je bila že v Bruslju.  Znanstvo iz tistega nenavadnega časa, ko sem bil med novinarji eden redkih, ki je vztrajal, da sodbe v aferi Patria po vsebini niso vredne prebite pare, mi je omogočilo, da sem jo letos čez novo leto lahko poklical po telefonu v evropski parlament, ko je podpredsednik SDS Milan Zver javno povedal, da se mu med vsemi evidentiranimi kandidati zdi najboljša izbira.

Nad Zverovo idejo, da bi kandidirala proti Pahorju, je bila Tomčeva v telefonskem pogovoru precej šokirana. Odzvala se je, da je predsedniška kampanja resna stvar, o kateri sploh ni razmišljala. Bila je v stiski. In tega ni skrivala.  V NSi so se, ko sem preverjal, kaj menijo o kandidaturo Tomčeve, odzvali z razkritjem, da sami razmišljajo o kandidaturi predsednice Ljudmile Novak in da je Zver pohitel, da bi jih prehitel.

A so v SDS pozneje tako dolgo mečkali, da jih ni prehitela le NSI z Ljudmilo Novak. Predvsem jih je bolj z leve z zbiranjem podpisov in hitro vložitvijo kandidature prešibal še Marjan Šarec.

Pahor ni brez napake

[wp_ad_camp_2]

Ker je večina bralcev Spletnega časopisa zadnji teden v anketi glas namenila Tomčevi, bi jo tudi kot urednik portala moral podpreti. Dobra izbira je: ima izkušnje v domači in mednarodni politiki, je zmerna in pametna ženska, ki se spozna tudi na računovodstvo. Tudi Pahorja, podobno kot Tomčevo, poznam osebno. Še iz študentskih časov, ko je bil Pahor med pomembnimi študentskimi voditelji zadnji član Zveze komunistov. Sam sem bil dve leti mlajši, in v moji generaciji Zveza komunistov več ni bila priljubljena. Bili smo najbrž prva nepartijska študentska generacija, ki je na takratni FSPN prevzela oblast. A s Pahorjem ni bilo nobenega konflikta. In tudi s člani ZKS ne. Ko je odšel, članov ZKS preprosto ni bilo več med vplivnimi študenti. Tudi Pahor ni slaba izbira. Kot predsednik zadnja leta ni storil velikih napak, ki jih je zagrešil njegov predhodnik Danilo Türk. Ni najemal dragih reaktivcev in nagrajeval udbašev, priklonil se je pobitim po vojni in znal se je dogovarjati z levimi in desnimi. Bila pa je tudi pomilostitev lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, ki jo težko razumem.

Da bo Pahor zmagal, trenutno kažejo pravzaprav vse resne raziskave javnega mnenja, ki so bile objavljene zadnje čase. Podobno je bilo že pred tednom. In v zadnjem tednu se – zdi se – ni nič bistvenega spremenilo. Pahor še seže krepko čez polovico, župan Kamnika Marjan Šarec se je, zdi se, nekoliko izgubil, a je z okoli petino glasovi še daleč pred Romano Tomc in Ljudmilo Novak, ki imata vsaj pol manj. O tem, katera od obeh bolj desnih kandidatk je močnejša, različne raziskave kažejo različne rezultate.

Šarec še kot presenečenje

[wp_ad_camp_1]

Da je Šarec teden pred volitvami še daleč pred Tomčevo in Novakovo, je pravzaprav presenečenje. Predvsem, ker je bil v politiki  doslej le lokalni funkcionar in je torej precej neizkušen.

A to so raziskave. Realnost pa bodo šele volitve, ki lahko napovedi tudi povsem demantirajo. Razen ene: da udeležba nikakor ne bo takšna kot pred četrt stoletja, ko je na volišča prišlo več kot 85 odstotkov volivcev.

Na zadnjih volitvah pred petimi leti je volila že manj kot polovica upravičencev.

Grafično je trend takšen:

Doslej je udeležba v prvem krogu predsedniških volitev v primerjavi s prejšnjimi zrasla le leta 2002, ko smo bili priča dobremu pretepu med Janezom Drnovškom in Barbaro Brezigar, ko ni bilo gotovo, ali bo dotedanji premier in šef LDS sploh zmagal.

Če bo pred tokratnimi volitvami še naprej kazalo, da je vse že jasno, se lahko udeležba spusti celo krepko pod številke pred petimi leti. Na volitvah pa bo na koncu – to je splošno pravilo – uspešen pač tisti, ki bo tja spravil več volivcev.

Visoko v anketi: Šiško

[wp_ad_camp_3]

Rezultat ankete, za koga bi glasovali, je bil sinoči tak:

 

Ob Tomčevi je v anketi nenavadno veliko število glasov zbral Andrej Šiško, ki ima očitno na spletu ekipo, ki se trudi zanj in je zato celo krepko pred Pahorjem. Nekoliko presenetljivo pa je, da kandidatka SLS Suzana Lara Krause v anketi prehiteva Ljudmilo Novak in da je Marjan Šarec z njima.

Glasovanje je še odprto:

Kateremu predsedniškemu kandidatu bi dali glas?

  • Romana Tomc (58%, 973 Votes)
  • Andrej Šiško (13%, 224 Votes)
  • Borut Pahor (8%, 127 Votes)
  • Ljudmila Novak (6%, 95 Votes)
  • Marjan Šarec (5%, 83 Votes)
  • Suzana Lara Krause (5%, 81 Votes)
  • Angelca Likovič (3%, 52 Votes)
  • Maja Makovec Brenčič (1%, 20 Votes)
  • Boris Popovič (1%, 17 Votes)

Total Voters: 1.672

 Loading ...

 

 

 

Exit mobile version