Site icon Spletni časopis

Svet RTV: Za Požarja in Blažiča premalo glasov

(Last Updated On: 13. oktobra, 2017)

Novinarja Marjana Doro iz Murske Sobote in Mateja Weissenbacha iz Ljubljane je mandatno volilna komisija danes predlagala državnemu zboru za člana programskega sveta RTV.

Savič: Pljunek v obraz

[wp_ad_camp_2]

Kandidat za svet RTV vodi lokalni pododbor

Oba sta predlagana kot kandidata civilne družbe, Weissenbach pa politično sicer sodi k SMC.  Kot prikazujem na posnetku je funkcionar na najnižji ravni. V programskem svetu RTVS bosta nadomestila Mirana Zupaniča in Domna Saviča, ki sta julija odstopila, ker je za razrešitev direktorice televizije Ljerke Bizilj takrat glasovalo le 14 programskih svetnikov. Nujnih za odstavitev bi bilo 15 glasov.

Generalni direktor Igor Kadunc je Biziljev julija odstavljal, ker ni bolj odločno ukrepala po objavi intervjuja s hrvaškim pevcem Markom Perkovićem Thompsonom in odstavila urednice informativnega programa Jadranke Rebernik. Biziljeva je predlogu ugovarjala z opozorilom, da “pravice do svojega mnenja ne smemo ukiniti”. O predlogu, da bi se sama rešila tako, da bi odstavila urednico informativnega programa Jadranko Rebernik, pa je dejala: “Ne morem. Ni v skladu z zakonodajo. Ne gre.” Že pred tem je opozorila, da so se odzvali povsem ustrezno z odstavitvijo urednika Tednika Igorja Pirkoviča, za zamenjavo še Rebernikove pa po njeni oceni ni bilo razlogov.

Pred glasovanjem je Savič povedal, da bi zavrnitev odstavitve Biziljeve pomenila, da “pljunemo v obraz generalnemu direktorju, varuhinji in tudi samemu sebi”. Takoj po razpletu je odstopil. Enako je storil še Sašo Hribar, a tega so kot predstavnika zaposlenih nadomestili kar na televiziji sami.

Padec Požarja, a še možnost

[wp_ad_camp_1]

Za dva sedeža v programskem svetu se je prijavilo 13 kandidatov, premalo glasov je bilo tudi za nekaj znanih kandidatov: denimo za urednika in novinarja Bojana Požarja ali znanega aktivista Mitjo Blažiča. Od 19 svetnikov je že v prvem krogu dovolj glasov, 12, dobil Dora. Med ostalimi je največ glasov, 7, bilo za Weissenbacha. Za Požarja in Žiga Kušarja na tretjem mestu po 6, za Blažiča pa dva poslanca.

Požar se je odzval zanimivo:

 

V drugem poskusu, ko je bil kandidat le  Weissenbach, je bilo zanj deset glassov. Toliko je v komisiji predstavnikov koalicije. Kandidati, ki jih predlaga komisija, so praviloma v državnem zboru potrjeni, se pa je že zgodilo tudi, da glasov v zboru ni bilo dovolj in so morali postopek izbiranja ponoviti.

A neuspešni kandidati imajo še možnost. Mandatno volilna komisija je namreč hkrati objavila nov razpis, s katerim išče še osem svetnikov za poln štiriletni mandat, ker dosedanjim mandati iztečejo januarja prihodnje leto.  Izbirali pa bodo, tudi do januarja, še pet svetnikov, ki jih predlagajo politične stranke.

V pol leta bo zamenjana krepko več kot polovica programskega sveta.

Exit mobile version