Site icon Spletni časopis

Ankete septembra: Cerar in Erjavec izgubljata živce

Da ravna bolj v korist Hrvaški kot Sloveniji, je zunanjega ministra Karla Erjavca ta teden okaral premier Miro Cerar. Erjavec je odgovoril, da ne želi polemizirati, a da se premier moti, ker popustljivost do Hrvaške ne vodi nikamor.

Je pravi razlog javno mnenje?

Kaj več kot okarati Cerar Erjavca ne sme. Poslanci Desusa šefu vlade v parlamentu zagotavljajo večino. Za hudo kri ob pomembnem zunanjepolitičnem vprašanju, kako s sosednjo Hrvaško, pa imata največja koalicijska partnerja, ki drug brez drugega ne moreta vladati, dodaten razlog: zelo slabo jima kaže v javnomnenjskih raziskavah v zadnjih mesecih. Tudi septembrske raziskave strankama, ki ju vodita, kažejo manjšo katastrofo. Parlamentarne volitve, ki bodo sredi prihodnjega leta, se hitro bližajo.  Povpreček septembrskih raziskav treh televizij v primerjavi z volitvami pokaže, da med velikimi strankami izgubljata le SMC in Desus. SMC bi v primerjavi z volitvami izgubila kar 59,7 odstotka glasov, Desus pa 15,9 odstotka.  Grafično je ta rezultat videti tako:

Če se pošalimo s številkami: SMC izgublja za delež celotne SDS volivcev. V primerjavi z volitvami trenutne raziskave slabše kažejo tudi Zavezništvu Alenke Bratušek (-84,4 odstotka) in SNS Zmaga Jelinčiča (-19,6), a to sta majhni stranki z nizkimi odstotki. Pri obeh pa je povpreček nekoliko popačen navzdol, ker ju zaradi majhnosti merita le dve od treh meritev in pri tretji se to upošteva kot nič, kar niža vrednost.

Židan gre v nebo

[wp_ad_camp_2]

Največji profit, vsaj če verjamemo raziskavam javnega mnenja, iz težav SMC in Desusa kuje najmanjša vladna stranka: SD Dejana Židana. Njihov povprečen rezultat v treh anketah je za kar 213,2 odstotka boljši od (hudo slabega) rezultata, ki so ga dosegli na volitvah leta 2014. Na roko v teh mesecih jim zanesljivo gredo tudi predsedniške volitve, kjer je Borut Pahor neodvisni kandidat. Ta neodvisnost je – kar ljudje vedo – relativna. Pahor je v preteklosti vodil SD, prvi podpis med več kot pet tisočimi, ki jih je Pahor zbral za neodvisno predsedniško kandidaturo, je od Dejana Židana. Pahorjev štab vodi prekaljeni nekdanji glavni tajnik stranke, pozneje pa tudi poslanec, Dušan Kumer. Pahorjeva priljubljenost, ki lahko pritegne volivce k stranki, je najbrž razlog, da ga je kot predsedniškega kandidata podprl tudi vrh Desusa, ki svojega kandidata nima. V preteklosti se je šepetalo, da bi Desus lahko podprl župana Kamnika Marjana Šarca. A ta nekoč na TVS zaposleni komik, ki je karierno pozneje napredoval  v Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića in ima zdaj lastno občinsko stranko, bi za Desus najbrž pomenil preveliko tveganje. Ob SD bi se krepko boljše kot leta 2014 trenutno uvrstila tudi Levica Luke Mesca. Delež bi povečala za 89,8 odstotka.

Na desni NSi še visoko

[wp_ad_camp_3]

Roke si manejo tudi v obeh desnih opozicijskih strankah. SDS Janeza Janše ohranja položaj daleč najmočnejše stranke, delež na volitvah bi popravila skoraj za petino. A jim je kazalo tudi že bolje. NSi Ljudmile Novak pa bi rezultat v primerjavi z zadnjimi volitvami popravila za 61,3 odstotka in prehitela Desus. Precej manj, za dobrih pet odstotkov, bi svoj delež po povprečku treh javnomnenjskih raziskav popravila SLS Marka Zidanška, a ta razlika bi pomenila, da bi imela najmanj štiri poslance v državnem zboru.

Kako je izračunano in kje je tveganje?

[wp_ad_camp_1]

Kot že prejšnje mesece sem, da bi lahko primerjal različne raziskave in rezultat volitev, preračunal rezultate raziskav javnega menja, ki so jih objavile NOVA24, POPTV in TVS. To sem storil tako, da sem upošteval le opredeljene anketirane, torej tiste, ki so izbrali stranke. Tudi na volitvah štejejo le tisti, ki veljavno glasujejo za katero od strank.  Takšno preračunavanje je nekoliko tvegano, ker ni nujno, da še neopredeljeni in tisti, ki trdijo, da ne gredo na volitve, ne bi vplivali na razplet. Deleži takšnih, ki trdijo, da ne vedo, kaj bi, ali da ne bodo volili, so različni. V raziskavi za POPTV je bilo takšnih 55,1 odstotka vseh, za NOVOTV 33,1 in za TVS 41,3 odstotka. Tveganje se skriva tudi v pregovorni netočnosti raziskav javnega mnenja, ki so na volitvah zadnja leta večkrat zgrešile kot zadele rezultate. A boljših orodij za ugotavljanje javnega mnenja pač ni.

V preglednici je zapisan datum objave rezultatov, primerjava deležev le opredeljenih volivcev pa je takšna:

Pri majhnih strankah je nekaj težav, ker ne merijo vse raziskave enakih. Daleč najmanj strank pokaže Ninamedija za TVS. V preglednici je pri strankah, ki jih ne merijo in prikazujejo, zapisano 0,00%, kar pomeni, da ni podatka.

Kje so izvirni podatki?

[wp_ad_camp_4]

Izvirne podatke, ki so bili preračuni, lahko najdete na povezavah na članke o raziskavah, ki so bili objavljeni septembra, na, POPTV, TVS in NOVA24

POPTV
NOVATV
TVS

 

Naslovni posnetek (Foto: Tamino Petelinšek/STA) je iz vrha EU sinoči objavil premier Miro Cerar na svojem profilu:

Foto: Tamino Petelinšek/STA

 

 

Exit mobile version