Site icon Spletni časopis

SDS interpelira Gorana Klemenčiča

Razpravo o delu ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča je danes zahtevala poslanska skupina SDS. Eden izmed razlogov za interpelacijo je ravnanje ministra v primeru Farrokh. Minister je o svoji vlogi v tem primeru zavajal javnost in s tem zapravil zaupanje, je na tiskovni  konferenci tik pred poldnevom pojasnil predsednik komisije za nadzor obveščevalnih služb Branko Grims.

Odziv ministra: Obračunati poskušajo z menoj

Klemenčič se je na interpelacijo odzval s sporočilom, ki ga predstavljam v celoti: “Interpelacija prihaja ob pravem času. Sum pranja denarja v NLB ter s tem povezane transakcije so škandalozne in zaskrbljujoče z vidika delovanja državnih institucij. Parlamentarni preiskovalni komisiji sta pri razkrivanju teh dejstev opravili pomembno delo, žal pa se zdi, da se je, namesto za epilog in resnico, Slovenska demokratska stranka odločila za prikrivanje in svojevrstno interpretacijo dejstev za politično obračunavanje z menoj. Še bolj pa je zdaj pravi čas za razpravo o reformah v pravosodju – kaj vse se je na tem področju v zadnjih treh letih naredilo, kaj bi še bilo potrebno storiti in kdo z njimi misli resno in kdo ne. Tudi o tem se bomo lahko v državnem zboru pogovorili in to pred celotno javnostjo, brez oznak tajno in interno.”

Grims: Onemogočili so preiskavo

Zaslišanje Darka Stareta pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb, Foto: DZ/Barbara Žejavac

Grims je ocenil, da je Klemenčič grobo zavajal, ko je javno govoril o tem, da je kot predsednik KPK nekoč poslal naznanilo ali celo kazensko ovadbo o dogajanju na NLB policiji. Dejansko je KPK z napačnim načinom obveščanja policije prekršila protokol o sodelovanju, zaradi česar je bila preiskava pozneje ustavljena. Vodja preiskave na policiji, je dejal Grims, je povedal, da bi bilo njegovo ravnanje drugačno, če bi imeli celovito informacijo. A se to v tem primeru ni zgodilo, dobili so prirejen dokument, ki zato ni imel več vrednosti dokaza in dobili so ga mimo običajnih poti. Celotno besedilo interpelacije je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/09/1interpelacija-Klemencic-1.pdf” title=”1interpelacija-Klemencic”]

Ko prijava izgine

Iz Največje vladne stranke, SMC, so se na zahteva, zaradi katere bo parlament čez kak mesec razpravljal o delu pravosodnega ministra, odzvali tako:

O svoji vlogi v primeru Farrokh je Klemenčič pred komisijo za nadzor obveščevalnih služb pričal junija in takrat pojasnil, da so na KPK  dobili prijavo „žvižgača“ o dogajanju v NLB. Ker pa prijava ni sodila v pristojnost komisije, je Klemenčič preko tedanjega vodja službe za nadzor in preiskave  na KPK Darka Stareta obvestil o tem predstavnika nacionalnega preiskovalnega urada Roberta Slodeja. Nekaj mesecev pozneje so preverili, kaj se s primerom dogaja in iz NPU so pojasnili, da na zadevi delajo, je povedal Klemenčič.

A dejansko o tej komunikaciji na KPK ni sledi, pozneje pa tudi kakšne preiskave preiskovalnega urada ni bilo, obratno za prijavo iz KPK se je izgubila vsaka sled.

“Meni so se lučke prižgale, ko sem bil obveščen, da tožilstvo o tem naj ne bi bilo nikoli seznanjeno in to niti s poročilom, da ni šlo za kaznivo dejanje. Zato sem sprožil razpravo ob robu vlade in sem povedal, da bom seznanil javnost,” se je pred komisijo začudil Klemenčič, da ni bilo posledic predaje dokumenta.

Obveščevalec, ki se ne spomni skoraj nič

[wp_ad_camp_4]

Državni sekretar Darko Stare med pričanjem v DZ junija Foto: DZ/Barbara Žejavac

Stare, ki je danes Klemenčičev namestnik na pravosodnem ministrstvu, junija ni nič bolj podrobno pojasnil komisiji, na kak način je obvestil Slodeja na NPU, kako mu je predal dokumente in kje bi o tem lahko ostala kakšna sled.

Dejal je, da se ne spomni natančno, kdaj se je dogajalo, za kakšne dokumente točno je šlo in kako jih je predal. Na vprašanje Janeza Janše, ali je bil o pranju denarja, kršenju embarga in financiranju vohunske mreže morebiti kaj obveščen kot namestnik šefa Sove, kar je bil do srede leta 2010, je Stare odgovoril, da se ne spomni nič in dodal, da pa, če bi se kaj spomnil, o tem ne bi smel javno govoriti.

Kaj je potrdil DZ

[wp_ad_camp_3]

Ugotovitve komisije za nadzor obveščevalnih služb o ravnanju KPK, ki jih je včeraj potrdil državni zbor, so takšne:

Branko Grims je opozoril, da so včeraj dobili pismo pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča, ki tem ugotovitvam ugovarja, odgovornost za neuspeh preiskave pa vali na policijo. Od policije so, je dejal Grims, dobili nasprotne razlage. Grims je pripomnil, da bo minister imel dovolj časa v okviru interpelacije, da se to razčisti.

Exit mobile version