Site icon Spletni časopis

Kandidature: Romana Tomc edina pred Pahorjem po plači

Predsednik SDS Janez Janša in poslanci največje opozicijske stranke so včeraj državni volilni komisiji predali kandidaturo Romane Tomc. Za danes je obisk DVK napovedal še predsednik SLS Marko Zidanšek, ki namerava vložiti kandidaturo Suzane Lare Krause. Če danes ne bo kakšnih presenečenj, se bo za položaj predsednika republike potegovalo osem kandidatov.

Trije z izkušnjo iz Evrope

V preglednici so vsi, ki so kandidature napovedali, niso pa vse kandidature še uradno potrjene:

Po plači med kandidati, ki so že vložili kandidature, Pahorja prehiteva Romana Tomc (SDS), ki kot evropska poslanka mesečno zasluži bruto krepko čez osem tisoč evrov. Predsednik republike Borut Pahor je zadnje mesece dobival za odtenek manj kot šest tisoč evrov bruto. Julija, avgusta in ta mesec: 5.938 evrov. Pahorjeva plača je enaka kot plača šefa vlade Mira Cerarja, ki je tudi ta mesec bruto dobil 5.938 evrov (neto 3.483).

V medijih so te dni na veliko pisali, da predsedniku  republike pripada 5419 evrov bruto osnovne plače.

Dejanska bruto plača predsednika varira, odvisna je pač tudi od delovne dobe. Če bo bodoči predsednik imel več delovne dobe in s tem dodatka zanjo, bo dobil višjo plačo kot zdaj Pahor, če manj pa nižjo.

Pahor je bil v preteklosti tudi že evropski poslanec. V Bruselj so ga volivci poslali leta 2004 z zadnjega mesta kandidatne liste SD s prednostnimi glasovi. Volivci so mu jih namenili 27.385 ali 44,4 odstotka vseh  glasov za ZLSD kot se je takrat imenovala stranka, ki jo je Pahor vodil. Danes je to SD.

Pregled dosežkov kandidatov, ki so takrat zbrali največ prednostnih glasov, je takšen:

Za evropskega poslanca je bil Pahor leta 2004 izvoljen, ko je bil predsednik državnega zbora. V preteklosti je bila Tomčeva že podpredsednica državnega zbora. Za evropsko poslanko pa je bila leta 2004 izvoljena tudi Ljudmila Novak (NSi), ki je kot poslanka ta mesec dobila približno pol nižjo plačo kot Tomčeva in krepko nižjo kot Pahor: bruto 4365 evrov. Evropska poslanka je Novakova postala, ker je bila druga na listi, prednostne glasove je v NSi “pobral” Lojze Peterle.

Novakova je NSi vrnila v DZ

[wp_ad_camp_4]

Največji dosežek Novakove doslej je najbrž, da ji je uspelo NSi pripeljati nazaj v državni zbor. Iz državnega zbora so izpadli leta 2008. Zaradi slabega rezultata na parlamentarnih volitvah, volilo jih je le 3,40 odstotka volivcev,  je kot predsednik takrat takoj odstopil danes že pokojni Andrej Bajuk. Na naslednjih – izrednih – volitvah, ki jih je predsednik Danilo Türk moral razpisati zaradi razpada vlade Boruta Pahorja leta 2011, je NSI, ki jo je že vodila Novakova, volilo 4,88 odstotka volivcev in postali so spet parlamentarna stranka. Na zadnjih predčasnih volitvah, ko je razpadla še vlada Alenke Bratušek, je bilo za NSi 5,59 odstotka volivcev. Svoj delež jim je uspelo povečati.

Še slabega tisočaka nižjo bruto plačo kot Novakova ima župan Kamnika Marjan Šarec, vsaj po podatkih o plačah županov za leto leto 2015. A veliko se od takrat niso spremenile.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič (SMC) je ta mesec bruto zaslužila 5.184 evra in je s tem za Tomčevo in Pahorjem na tretjem mestu.

Na posnetku iz uradne strani kandidatke je Romana Tomc med včerajšnjo predajo kandidature državni volilni komisiji:

 

Exit mobile version