Site icon Spletni časopis

Referendum: Projekt drugi tir je večina potrdila

Večina glasujočih je bila na referendumu za vladni zakon o drugem tiru, nasprotniki pa se niti približali niso kvorumu 342.000 glasov, ki bi ga morali doseči za zavrnitev zakona. Vladni zakon je torej potrjen in bo objavljen v uradnem listu.

Proti presenetljivo Ljubljana Center

Tako bi lahko na kratko povzeli še neuraden rezultat referenduma, ki je takšen:

Glasovnice, ki bodo še preštete, razpleta ne morejo več spremeniti. Najbolj so bili za vladni zakon, kako zgraditi drugi tir, v volilnih enotah s sedežem na Ptuju s 57,7, v Novem Mestu s 57,4 odstotki  in v Mariboru, kjer je projekt podprlo 56,7 odstotka volivcev. Proti so bili nekoliko presenetljivo večinsko v enoti Ljubljana Center s 50,5 odstotka in v enoti s sedežem v Kranju, kjer je bilo proti zakonu 52,4 odstotka glasujočih. V enoti Ljubljana Center je bila na referendumu najvišja udeležba. V enotah Ptuj in Maribor pa je bila najnižja. Na ravni enot je bil rezultat 6:2 za vlado. Na ravni okrajev 67:21 za vlado.

Na volitvah je praviloma enota Ljubljana Center nekoliko bolj naklonjena levici, enoti Maribor in Ptuj pa desnici. Tokratni razplet ni bil povsem tipičen. Rezultati referenduma po enotah so bili takšni:

Gledano po okrajih so vladni zakon daleč najbolj podprli v okraju Hrastnik, kjer je bilo za kar 75,2 odstotka glasujočih.

Po okrajih levo – desno

[wp_ad_camp_3]

Hrastnik je edini okraj v državi, kjer je delež podpornikov presegel 70 odstotkov. Visoko “provladni” z deleži nad 60 odstotki so bili še v Kopru 1 (61,9), v Sežani (65,3), Ilirski Bistrici (60,2), Brežicah (60,2), Laškem (62), Trbovljah (67,2), Zagorju (65,6), v Mariboru 5 (60,8), v Mariboru 6 (60,7), v Ormožu (62,4), Ljutomeru (62,3), Murski Soboti 1 (63,7) in Murski Soboti 2 (62). Najbolj so  bili proti vladnemu zakonu v okraju Škofja Loka 2 z 62,6 odstotka. To je edini okraj v državi, kjer je bilo proti vladnemu zakonu več kot 60 odstotkov volivcev. Visoko proti so bili v tradicionalno bolj desnih okrajih. Denimo v Grosuplju (58,4), Ribnici (59,0), Ajdovščini (59,7)…

Prvi odziv vlade: dovolj političnih igric

[wp_ad_camp_4]

Iz vlade so sporočili, da premier Miro Cerar ocenjuje, da so referendum o zakonu o drugem tiru prenekateri izkoristili za politikantstvo in neosnovane očitke, večina tistih, ki so glasovali, pa je glasno sporočila, da imajo dovolj političnih igric o tako pomembnih projektih kot je drugi tir. “Nizka udeležba je nezaupnica pobudnikom referenduma in hkrati podpora vladi, da nadaljuje s projektom. Državljani si želijo napredka, želijo si gospodarski razvoj, nova delovna mesta, bolj varne avtoceste,” je dodal predsednik vlade.

Iz vlade so med drugim zapisali še, da se zavezujejo, da bo vlada poskrbela, da bo drugi tir zgled, kako naj se vodijo investicije. Zaradi preglednosti je pripravila poseben zakon, v katerega so vgrajeni vsi mehanizmi nadzora, uvedla bo tudi finančno-projektni nadzor civilne družbe, nad projektom bodo bdele tudi evropske institucije in države partnerice v projektu, so zapisali.

Premier Miro Cerar in predstavniki vlade so na spletnih omrežjih svoje komentarje objavili tako:

 

Exit mobile version