Brglez Cerarju in Mahniču: “To se ne bi smelo zgoditi”

Točka dnevnega reda, ki je implicirala uporabo oborožene sile, je bila neprimerna, vlada pa nima kaj odločati, ali bo sodelovala pri delu državnega zbora, to je njena obveznost.

Tako bi lahko na kratko povzeli stališče predsednika državnega zbora Milana Brgleza (SMC), ki ga je danes poslal vsem vodjem poslanskih skupin, predsedniku odbora za obrambo Žanu Mahniču (SDS) in vladi, ki jo vodi Miro Cerar (SMC). Stališče je nastalo po ostri in polemični razpravi na kolegiju predsednika državnega zbora prejšnji teden v petek.

Impliciten poziv k vojni

Razpravo kolegija je z ostrimi protesti sprožil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko. Povzetek dogajanja lahko poberete v poročilu z naslovom “KUSTEC LIPICER: NEPOSREDNO STE POZVALI K VOJNI” na povezavi levo

Neprimeren, neodgovoren in škodljiv interesom in ugledu države, tako je predsednik državnega zbora Brglez v tem posebnem pisnem stališču po premisleku označil sklic seje odbora za obrambo, za katerega se je odločil Mahnič. Sejo, ki je bila za zaprtimi vrati, a so nanjo po vseh zapletih prišli le trije poslanci SDS, je Mahnič naslovil z:  “O pripravljenost vojske na morebitne konflikte ob implementaciji arbitražnega sporazuma s Hrvaško”.

Proceduralno je bilo morda s sklicem vse v redu, sporen je vsebinsko, je zapisal Brglez, ker po njegovi oceni naslov implicira, da se je naša država v prizadevanjih za uresničitev arbitražne odločitve v mejnem sporu s sosednjo Hrvaško pripravljena zateči k uporabi oborožene sile.

Brglez je hkrati, ko kritizira Mahniča zaradi implicitnega sporočila, zaskrbljen nad reakcijo, ko je vlada prepovedala udeležbo na seji odbora obrambni ministrici Andreji Katič in šefu generalštaba Andreju Ostermanu, pa tudi šefu vojaške in civilne obveščevalne službe Francu Trbovšku in Zoranu Klemenčiču .

Sodelovanje s parlamentom za vlado ni stvar izbire, je obveznost, ki je pogoj za izvrševanje ustavno in poslovniško določenih funkcij državnega zbora, opozarja Brglez.

Mini državni udar

[wp_ad_camp_4]

Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je odločitev vlade, ki je svojim predstavnikom prepovedala sodelovanje na seji parlamenta, kamor so sicer nameravali, prejšnji teden označil celo za mini državni udar. Več o tem je dostopno na povezavi na članek levo.

Celotno stališče predsednika državnega zbora, da se kaj takega ne sme ponoviti in da se sploh ne bi smelo zgoditi, je takšno:

[pdf-embedder url=”https://spletnicasopis.eu/wp-content/uploads/2017/09/PDZ_obramba_190917-1.pdf” title=”PDZ_obramba_190917″]