Site icon Spletni časopis

Premier danes ne bo odgovarjal o primeru “Farrokh”

O milijardnem pranju denarja iz Irana preko NLB v zadevi »Farrokh« premiera Mira Cerarja danes še ne bo spraševal Danijel Krivec (SDS). Bojan Dobovšek pa ne o več kot sto milijonski pošiljki bolnišnicam, ki so pred bankrotom. O obojem bo ta teden govoril državni zbor. Premiera, ki je bil sinoči na finalu evropskega prvenstva v košarki v Istanbulu, danes namreč ne bo v državni zbor. S prvenstva je sporočilo in posnetek, ki ga je predsednik vlade sinoči objavil na družabnem omrežju.

V Turčiji na na poti v ZDA

Na posnetku je s srbsko premierko Ana Brnabić pred podelitvijo zlatih in srebrnih medalj:


Vprašanja premieru so v vrhu državnega zbora prestavili in bodo prihodnji teden v torek. Danes bodo na vprašanja poslancev odgovarjali le ministri.

Premier Miro Cerar in zunanji minister Karl Erjavec (Desus)  bosta od jutri do petka na 72. zasedanju Generalne skupščine OZN v New Yorku. Cerar bi po programu moral biti tam že danes popoldan. Na zasedanje OZN bodo, kot so sporočili iz vlade, prišli 104 predsedniki držav, dva podpredsednika držav, 41 predsednikov in štirje podpredsedniki vlad, 41 ministrov in dva veleposlanika.

Kdo vidi, kdo sliši?

[wp_ad_camp_4]

O delnem poročilu preiskovalne komisije, ki jo vodi Anže Logar (SDS) o primeru »Farrokh«, z ugotovitvami, kako je preko NLB v času embarga več let potovala denar iz Irana na 9.000 naslovov po svetu, bodo poslanci govorili konec tedna. Primer je nenavaden ne le zaradi več let, ki so minile, da je  Banka Slovenija NLB prepričala, da embargo velja. Še bolj nenavadni je, ker takrat in pozneje ni bilo nobenih postopkov proti nikomur, čeprav je bila o nenavadnem poslovanju obveščena KPK, policija, obveščevalna služba in ves politični vrh države.

Pred poslanci bo konec tedna tudi delno poročilo komisije za nadzor obveščevalnih služb, ki jo vodi Branko Grims (SDS) o istem dogajanju. Javni del obeh poročil je dostopen na povezavi.

Zdravstvo pa bo ena pomembnejših točk že začetka zasedanja parlamenta, ki bo ta teden.  Že v torek nameravajo poslanci potrjevali interventne ukrepe, da bi zakrpali več kot sto milijonsko luknjo v bolnišnicah, ki jo je deloma povzročila kar vlada sama, ko je povišala plače v celotnem javnem sektorju, ni pa za to zdravstvenemu sistemu zagotovila dodatnega denarja.

Ko bodo poslanci o dodatnem denarju za bolnišnice že odločili, bo položaj prihodnji teden pojasnjeval še premier

Dobovšek: Smo v času najhujše krize?

[wp_ad_camp_5]

Dobovšek meni, da s pokrivanjem lukenj premier priznava, da za stabilizacijo zdravstvenega sistema v celotnem mandatu ni naredil nič.

Bojan Dobovšek Foto: DZ/Barbara Žejavac

Nepovezani poslanec je tako napovedal vprašanje premieru:

„Z interventnim zakonom boste v pokrivanje akumuliranih izgub bolnišnic, ki so bile v veliki meri ustvarjene v vašem mandatu, čez noč vrgli 136 milijonov evrov (za ponazoritev: gre za skoraj 15 odstotkov investicije v drugi tir ali 70 odstotkov prispevka zalednih držav v ta sporno načrtovani projekt), pri čemer nove izgube zaradi vašega ne-ukrepanja nastajajo vsak dan.

Takšno neodgovorno obnašanje vlade, nerealno proračunsko načrtovanje, je državo v času vrhunca gospodarske rasti pripeljalo v nepotrebno izredno stanje na področju javnih financ, saj je vlada, kot v obdobju najhujše krize, sprejela sklep o zadržanju izvrševanja proračuna, temu pa bo sledil tudi rebalans državnega proračuna“.

 

Odzivov na nedeljsko zmago košarkašev med politiki je bilo še veliko.

 

Iz opozicije denimo:

[wp_ad_camp_2]

Iz vladnih vrst pa:

Exit mobile version