Site icon Spletni časopis

Člani Desusa neenotni, Erjavec za Pahorja

Stranka Desus pred predsedniškimi volitvami svojih članov ne bo pozvala, naj glasujejo za Boruta Pahorja. Da bi podprli kandidaturo Pahorja, je prejšnji teden predlog vodstva stranke izvršilnemu odboru povzel predsednik Desus Karel Erjavec.

Dve tretjini za, tretjina pa proti Pahorju

[wp_ad_camp_4]

A danes zaradi različnih pogledov v izvršilnem odboru tega sklepa niso sprejeli. Namesto tega so odločili, da uradno ne podprejo nikogar. Članstvo Desusa ni v celoti za Pahorju. V stranki ocenjujejo, da ga podpirata kakšni dve tretjini članov, tretjina pa je proti temu, da bi še vodil državo. Zato so danes odločili, da lahko vsak glasuje po svoji vesti. Kaj je o tem povedal predsednik stranke Erjavec, si lahko ogledat na posnetku:


Se je pa vrh stranke odločil, da pa bodo sami osebno prispevali podpise za kandidaturo Boruta Pahorja in ga s tem podprli kot kandidata.

 

Na posnetku je predsednik stranke Karl Erjavec ob predaji podpisov Pahorju. Foto: Nina Stankovič

Podpisane obrazce so danes Karl Erjavec, vodja poslanske skupine Franc Jurša, poslanec Ivan Hršak, nekdanja ministrica Julijana Bizjak Mlakar in poslanka Marija Antonija Kovačič Pahorju tudi že predali.

Podpisi poslancev Desusa so za Pahorja pomembni predvsem simbolno. Po zakonu bi lahko kot strankarski kandidat kandidiral s podpisi treh poslancev. Kot nestrankarski kandidat pa s podpisi desetih poslancev.

Tri podpise poslancev bi mu z lahkoto zagotovila že SD. A Pahor zbira pet tisoč podpisov volivcev za nestrankarsko kandidaturo. Župan Kamnika Marjan Šarec je kot strankarski kandidat zbiral tri tisoč podpisov volivcev, najbrž tudi zaradi tega, ker do podpisov poslancev ni mogel.

Podpise poslancev, ki jih je od Desusa pridobil Pahor, bo najbrž priložil kot podpise navadnih volivcev in ne kot do tisočkrat več vredno podporo predstavnikov ljudstva.

Pahorju v SD nagajal Veber

Pahor je imel nekaj težav, da bi ga podprli, celo v stranki, ki jo je nekoč vodil: v SD. Tam je konec avgusta presenetljivo skušal podporo za svojo kandidaturo proti Pahorju pridobiti nekdanji predsednik državnega zbora, nekdanji obrambni minister, danes pa poslanec SD Janko Veber.

A je večina v stranki, ki jo vodi Dejan Židan, Vebrovo kandidaturo zavrnila in podprla Pahorja. Veber je tudi podpredsednik SD. Za podporo Pahorju na predsedniških volitvah je bilo 21 članov predsedstva SD, dva sta bila proti, eden se je vzdržal. Pahorja je podprl tudi Židan.

O podpori vrha Desusa, ki je ni pričakoval ali zanjo prosil, je Pahor povedal:

Exit mobile version