Site icon Spletni časopis

Po Popoviču in Likovičevi prihajata kandidata SMC in SDS

Še ta teden nameravata vsak svojega predsedniška kandidata določiti največji stranki v državi: SMC in SDS. V četrtek ponoči je kandidatko že določil svet SMC: Majo Makovec Brenčič. Do sobote zvečer pa bo kandidata določila še SDS. S tem bo teden postregel kar s štirimi kandidati. V začetku tedna je vstop v spopad za predsednika republike napovedal župan Kopra Boris Popovič, po njem pa za stranko Glas za otroke še Angelca Likovič. Že jutri bo, prva med vsemi, Ljudmila Novak (NSi) predsedniško kandidaturo tudi uradno predala državni volilni komisiji.

Volitve poslancev so razlog za velik interes

Predsednik SDS Janez Janša in evropska poslanka Romana Tomc Foto: Robert Fojkar Komac

Popovič in Likovičeva, ker nimata poslancev, bosta morala zbrati najmanj tri tisoč podpisov poslancev, da bi kandidaturo res lahko vložila. Nobene negotovosti pa, kar se tega tiče, ne bo pri kandidatih SMC in SDS. Obe veliki stranki imata dovolj poslancev, sposobni pa sta s svojo mrežo tudi hitro zbrati podpise. Predsedniške kandidature je že pred tem tednom napovedala precejšnja množica: predsednik republike Borut Pahor, veleposlanik Milan Jazbec, predsednica NSi Ljudmila Novak, župan Kamnika Marjan Šarec, Suzana Lara Kraus (SLS)…

Letos bo predsedniških kandidatov krepko več kot pred petimi leti, ko so bili le trije: takratni predsednik Danilo Türk, poznejši nekoliko presenetljivi zmagovalec Borut Pahor in Milan Zver (SDS), ki je izpadel po prvem krogu. Leta 2012 so bile predsedniške volitve leto po predčasnih parlamentarnih, tokratne bodo pol leta pred volitvami poslancev. Drugačno sosledje je razlog za veliko večji interes za kandidature. Stranke, tudi manjše, si poskušajo na ta način zagotoviti promocijo in javno prepoznavnost v spopadu za pravo oblast drugo leto.

Dolgo premišljanje Tomčeve in ustavnost Makovec Brenčičeve

[wp_ad_camp_3]

Predsedniška kandidatka SMC Maja Makovec Brenčič Foto: DZ/Barbara Žejavac

Iz SDS in SMC je bilo zadnje dni slišati, da imajo veliko možnosti kandidatke. V SDS že od novega leta pritiskajo na Romano Tomc, ki je ena od ducata evidentiranih kandidatov. V SMC pa je za kandidatko svet stranke v četrtek pozno zvečer že določil ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič, ki v teh dneh v parlamentu predstavlja, kako bi rešila financiranje zasebnih osnovnih šol, ki bi po sodbi ustavnega sodišča moralo biti že davno urejeno.

Odločitev so iz SMC nekaj pred 21. uro sporočili tako:

A usklajeni, kako spoštovati sodbo, da bi morala država že od začetka leta 2016 šolo Alojzija Šuštarja financirati enako kot druge osnovne šole, niti v vladni koaliciji še niso. Vsaka od vladnih strank je za drugačno rešitev. Razpravo v odboru za izobraževanje o spremembi ureditve so ta teden zato prekinili in septembra državni zbor zaradi tega še ne bo odločal, kar bi moral odločiti že do začetka lanskega leta. Za kršitev ustave zaradi nespoštovanja sodbe ustavnega sodišča je soodgovorna tudi ministrica, ki kandidira za predsednico, ker parlamentu pravočasno ni predlagala nič. Med delom volivcem (na levi) ji kršitev sodbe ustavnega sodiššča ne bo škodila, ker ji ostro nasprotujejo.

Desnica tokrat brez skupnega kandidata

[wp_ad_camp_4]

V SDS Janeza Janše je bilo zadnje ndi neuradno slišati, da stranka ni ravnala najbolje, ker z izbiro kandidata tako dolgo zavlačuje, pa tudi mnenja ali mora v spopad vstopiti res kandidatka, so bila različna. Podpornike med pomembnimi politiki v stranki ima tudi nekdanji predsednik državnega zbora France Cukjati.

Po nekaj zaporednih volitvah stranke z desne (SDS, NSi, SLS) letos ne bodo imele skupnega kandidata že v prvem krogu. Odnosi na strankami na desni so bolj konfliktni kot v preteklosti, hkrati pa se jim taktika združevanja moči, za katero so se odločili na zadnjih dveh volitvah z Lojzetom Peterletom in Milanom Zverom tudi ni splačala.

Koliko bo kandidatov, lahko ocenite v spletni anketi

Koliko predsedniških kandidatov bo do 27.9. vložilo kandidature

View Results

 Loading ...

 

 

Exit mobile version