Site icon Spletni časopis

Župan Popovič, ki slabo vodi stranko, bi vodil državo

Župan Kopra Boris Popovič namerava zbirati tri tisoč podpisov, da bi kandidiral za predsednika republike, v teh dneh poroča več medijev. Popovič vodi stranko Koper je Naš (KJN), katere finančno poslovanje je računsko sodišče junija letos ocenilo kot manjšo katastrofo.  Popovič je kot župan občine Koper prejšnji teden vstopil tudi v kampanjo pred referendumom o drugem tiru. A tudi v referendumskih  kampanjah mu je, po ugotovitvah revizorjev, iz preteklosti ostalo nekaj finančnih grehov.

Računovodstvo, ki ga ni

[wp_ad_camp_3]

Predsednik računskega sodišča Tomaž Vesel Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Ker niso mogli ugotoviti, kaj se je dogajalo, saj ni bilo računov in dokumentacije, je računsko sodišče junija zavrnilo, da bi sploh ocenilo poslovanje stranke “Koper je naš” v letu 2015.

Poslovanje in vodenje dokumentacije o tem je bilo prevelika katastrofa celo za negativno oceno. Računsko sodišče je županu Kopra Borisu Popoviču predlagalo, naj si za vodenje financ stranke že najde generalnega sekretarja.

Za poslovanje v letu 2015 je ugotovilo, da je bilo narobe skoraj vse, kar je  lahko narobe.

Za perspektivo: tako hudo pa spet ni kot pri mariborskem županu Andreju Fištravcu, ki ni poravnal kar polovice računov za zadnjo župansko in svetniško kampanjo.

45.810 evrov brez računov

[wp_ad_camp_4]

Revizorjem, denimo, ni uspelo ugotoviti, zakaj je stranka KJN izplačala 45.810 evrov fizični osebi: za sodelovanje 30.500 evrov in še 15.309 za potne stroške. Za ta plačila revizorji niso našli pogodb ali potnih nalogov. Od stranke, ki jo vodi župan Kopra Boris Popovič, so zahtevali, da mora 6.800 evrov, ki jih je nezakonito pridobila od podjetja Pospak, podariti v dobrodelne namene, vzpostaviti register članov, priporočajo pa jim tudi, da imenujejo generalnega sekretarja, ki bo skrbel za finančno poslovanje ali pa spremenijo statut in funkcijo sekretarja ukinejo. Finance je, očitno ne najbolje, vodil kar predsednik Popovič sam.

Po domače pri referendumskih kampanjah

[wp_ad_camp_1]

Letno poročilo za lansko leto kaže, da je KJN povsem lokalna stranka. Viri financiranja so bili lani takšni:

Leta 2015, ko je posle pregledalo računsko sodišče so imeli – podobno – manj kot 70.000 evrov prihodkov.

Večino denarja KJN dobi z dotacijami iz občine Koper: v letu 2015: 59.132 evra.

V poslovnih knjigah so revizorji odkrili odpisane obveznosti šestim podjetjem, najvišji odpis je bil družbi GVM v vrednosti 4.921 evrov. “Računov in druge dokumentacije, iz katere izhajajo odpisane obveznosti do navedenih družb ali podjetnikov, nismo prejeli,” so v poročilo o poslovanju KJN zapisali revizorji, ki so zaradi tega zavrnili izrek mnenja o poslovanju stranke.

Ni bilo namreč mogoče ugotoviti, ali so bili odpisi upravičeni ali pa je morebiti šlo tudi v teh primerih za nezakonito financiranje stranke.

Stranka je v letu 2015 poravnala za 16.006 evrov računov za referendumske in volilne kampanje kar z rednega računa, in ne posebnega za kampanje, kar je kršitev zakona.

Kot kaže lansko letno poročilo je Popovič za KJN najel 35.000 evrov posojila pri Delavski hranilnici, ki ga bo odplačeval 36 mesecev, obrestna mera je 3,9 odstotka.

Exit mobile version